Как български по-католици от папата поучават британците…

Я, и какво стана с Брекзит и Мей?

Брекзит. Илюстрация: Глобал рисърч

В България има ревностни евроинтегратори, по-католици от папата. Размахват пръст да ни обясняват какви трябва да сме. И не само на нас. Поучават и Великобритания.

Една такава авторка упорито пише по темата. Казва, че Великобритания се управлява от „арогантно невежа класа“. Причината за Брекзит, била в таблоидите, в „шепа интересчии, които искат да обърнат историята с хастара навън“, в лобисти и чужди правителства. Подлеци с интернет манипулации изиграли британците за референдума и т. н.

А самата идея за референдум вече е ерес – той се бил превърнал в „събитие, което крие в себе си корупция, манипулация и организирана престъпност“.

Това е. Никакви референдуми. Ще слушаме и няма да задаваме въпроси.

Тези разсъждения и оценки са квинтесенцията на множество изтрещели неолиберали.

А сега да погледнем новините от деня – планът на Тереза Мей за Брекзит мина в парламента с поправка. Всички други алтернативни планове, поправки, предложения за нов референдум, и от опозиция, и от депутати от управляващата партия, бяха отхвърлени с няколко гласувания.

И кое е най-големият проблем? Какво ли не се изля в новините за провала на Мей и катастрофата за правителството, след като планът й неотдавна беше отхвърлен. А препъни камъчето било …пропускателният режим с Ирландия, механизмът по който ще се отделят от съседната страна, защото тя остава член на ЕС. И сега искат поправка точно по този пункт, а ЕС не искал предоговаряне. Със или без поправка, Великобритания ще се отдели, и никаква катастрофа няма да се случи. Както някои компании се изнесоха от Лондон в Еворопа, сега ще започне обратен процес – други компании ще избягат от ЕС в Лондон, както се бяга в офшорна зона. Има време, ще гледаме резултатите от развода.

Но няма връщане назад. И не е повод за злорадство, че нещо лошо става с ЕС. Дали е добре или зле, и за кого, отделен въпрос. Още не е ясно, освен че е някакъв вид поражение за ЕС като идея. И стрес за българските брюкселски натегачи.

Тукашните по-католици от папата са като хунвейбини, нови болшевици. За тях е неразбираем независимият британски дух. Той не е израз на „арогантно невежа класа“ (зад израза класа прозира марксически плам), не е резултат от подривните действия на „шайки”, конспиратори и провокатори, с каквито се бореха болшевиките.

Великобритания е страната в която още преди 8 века са узаконили права на отделния човек, и са го предпазили от властта на държавата и краля (Магна харта). Британци са създали Америка като свободна държава, образец на независимост и демокрация. Капитализмът е проходил на Острова… Британската политическа система и до днес дава уроци по демокрация, дори с драматичните процедури по Брекзит.

Но нашенски новоизпечени евроинтегратори с претенции ще им обяснят на британците колко са невежи.

Когато Великобритания се отдели от ЕС, със или без договор, в Брюксел ще продължат да говорят помежду си на английски… И българите, поучаващи британците, ще сричат на този език.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.