Хуан Гуайдо, признат от Европейския парламент: „Венецуелци, силата е в единството“

Хуан Гуайдо. Снимка: от тв екрана

Европейският парламент призна днес Хуан Гуайдо за законен временен президент на Венецуела според действащата в страната конституция. Резолюцията бе приета с 439 гласа „за“, 104 „против“ и 88 въздържали се.

ЕП призовава върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността, както и държавите в Общността, да последват тази стъпка и също да признаят Гуайдо за държавен глава на Венецуела до произвеждането на нови, честни и прозрачни президентски избори. ЕП определя парламента в Каракас като единствения демократичен орган, чиято власт трябва да бъде възстановена и уважавана.

Евродепутатите осъждат жестокото насилие, довело до смъртни случаи и настояват властите във Венецуела да прекратят нарушенията на правата на човека, а извършителите на нарушенията да бъдат подведени под отговорност. ЕП подкрепя призива на генералния секретар на ООН за независимо и пълно разследване на извършените убийства. Евродепутатите осъждат задържането на журналисти, които отразяват обстановката в страната и призоват за незабавното им освобождаване

„За да сложим край на режима на Мадуро с минимално кръвопролитие, имаме нужда от подкрепата на правителствата, институциите и хората, които симпатизират на демокрацията по целия свят“, посочи 35-годишният председател на Националното събрание в статия за вестник „Ню Йорк таймс“.

На 23 януари, 61 години след отстраняването от власт на диктатора Маркос Перес Хименес, венецуелците отново посрещнаха ден, превърнал се в празник за демокрацията, пише Гуайдо. След големи протести и загуба на подкрепата на армията Перес Хименес напуска Венецуела, която си връща свободата на 23 януари 1958 г.

„Още веднъж сме изправени пред предизвикателството да възстановим демокрацията и да изградим наново страната си, сполетяна от хуманитарна криза и сблъскваща се с незаконното оставане на власт на Николас Мадуро“, изтъква опозиционният лидер.

Гуайдо подчертава, че във Венецуела има недостиг на лекарства и храна, а и без това високият брой на убийствата се е увеличил още повече заради бруталните репресии на правителството срещу демонстрантите.

„Искам да бъда ясен по отношение на положението във Венецуела: преизбирането на Мадуро на 20 май 2018 г. бе нелегитимно, както призна и голяма част от международната общност. Шестгодишният му президентски мандат приключи на 10 януари. С оставането си на власт Мадуро узурпира президентския пост“, категоричен е Хуан Гуайдо, който подчертава, че е положил клетва като президент в съответствие с член 233 от конституцията на Венецуела.

Според цитирания текст от конституцията, в случай че няма избран държавен глава, президентските правомощия временно се изпълняват от председателя на Националното събрание до произвеждането на нови избори.

„Именно по тази причина клетвата, която положих на 23 януари, не може да се разглежда като „самопровъзгласяване“. Тогава не встъпих в длъжността президент по собствено желание, а в изпълнение на конституционните разпоредби“, разяснява Гуайдо.

Според него борбата за свобода е част от генетичния код на страните от Латинска Америка, получили независимост преди две столетия.

„През този век ние излизаме по улиците със съзнанието, че залогът е не само оцеляването на нашата демокрация, но и съдбата на страната ни“, твърди лидерът на венецуелската опозиция, според когото при управлението на Мадуро най-малко 240 венецуелци са убити при демонстрациите срещу правителството, а около 600 са хвърлени в затвора по политически причини. Сред тях Гуайдо споменава и основателя на партията си Леополдо Лопес, който е в затвора от пет години.

„Голяма част от венецуелците искат промяна: 84 процента от сънародниците ни са против управлението на Мадуро“, пише Гуайдо. Председателят на Националното събрание посочва, че политиците от опозицията са изработили план от три точки, който да доведе до възстановяване на демокрацията във Венецуела: прекратяване на узурпирането на властта, формиране на временно правителство и произвеждане на свободни избори, пише БТА.

„Промяната изисква подкрепата на ключовите войскови подразделения. Имахме тайни срещи с хора от армията и силите за сигурност и обещахме амнистия за всички, които не са виновни за престъпления срещу човечеството“, разкрива Гуайдо.

Времето на Мадуро изтича, но за да го отстраним от власт с минимално кръвопролитие, цяла Венецуела трябва да се обедини около искането за безусловен край на режима му, обобщава опозиционният лидер в статията в „Ню Йорк таймс“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.