Българско ФБР или как котки и мишки си лягат заедно

Вече осемнадесет години в българския политически двор продължава да не е чисто. В този двор на ужким хаос всичко следва точен сценарий и вътрешна логика. И чужденец това не може да го разбере – може да се чуди и да мисли, че сме азиатци, току-що завързали конете си за граничния стълб на Европа, но до по-дълбоко няма да стигне.

Осемнадесет години вървят процеси, които нямат нищо общо с процесите в други страни на постсоциалистическия източен блок. Както „строежът на социализма“ си имаше своите специфични белези, така и строителството на капитализма следва същата щампа – на различието и собствения път. И макар че тук ще стане дума за новосъздадената секретна служба, обединяваща досега действащи няколко, ще ви отведа там, където се правеше първата копка на основите на капитализма в България – в далечната 1990 година. Тогава комунистическа партия беше платила доста солидни суми на английски психолози и социолози, за да разработят схема за запазването на властта и най-вероятно да ги научат на трикове, които превъплътяват употребени политически формирования в други агрегатни състояния, така че каквато форма и цвят да заемат, баницата да не напуска зъбите. Точка.

Явно англичаните са се справили успешно със задачата.

Засега не е нужно да правя вертикална хронологична дисекция на изминалото време, за да видите стройната логика и хармония, която цари през всички тези години, с цел никой друг освен точно определени креатури да заемат точно определени места до купчинките с разграбеното, а ще се спра на гореспоменатия факт – създаването на така наречената ДАНС, тъй като тя е засега последна брънка от голямата верига през тези години. Смятайте го метафорично, смятайте го като буквално!

Но преди това – още едно необходимо отклонение.
На фона на така описаните бегло по-горе светлосенки се роди и кръг от престъпни съзнания, които си мислеха, че като знаят мръсните ризи на „горния свят“, който ги създаде и „облагороди“, ще работят заедно или ще им се дадат прерогативи на равнопоставеност.
Всуе.

Горният кръг не позволява на низшите пространства да заемат ложите на равнопоставените и именно този факт доведе до убийства и междуособици. До привидно безмотивни убийства, несрещана корупция и прогресивно нарастваща престъпност. С други думи, заложен е катализатор, за който няма измислено противодействие.

Междувременно проказата на корупцията обхвана държавното тяло в такива размери, че вече точката на необратимост отдавна е премината и никакви средства няма да променят статуквото, заложено по програма… Защо ли? Защото картите са раздадени и кой каквато карта държи в ръцете, си, с това ще реши изхода на играта.

Сега сетихте ли се защо тази служба не беше създадена преди 15 години, а се създава точно сега и от точно определени партии? Причините са две – първата е, че ако беше създадена, такава агенция преди тринадесет години, както го казах в доклад на един емигрантски конгрес през 1994 година, нещата щяха да са подредени по друг начин в българския политически двор. Всъщност, тогава казах, че опустошителната сила на корупцията ще заведе България до точка, от която всякакви промени ще бъдат безсмислени, тъй като една прослойка, свързана с най-едрата престъпност, ще разполага и с трите вида власти, както и с парламента, независимо от цвят и бръщолевене. И затова е необходимо незабавно създаване на паралелна структура на МВР от избрани, доказали некорумпираност и изконен патриотизъм относително млади хора. Казах го и знаех, че няма да го направят, както и знаех, че ще го направят тогава, когато им е изгодно и с кадри, каквито на тях им е изгодно. И това време дойде, та затова седнах пред компютъра отново!

Първо. Колегите журналисти задръстиха медийния космос с митологемата „българско ФБР“. Е, къде видяхте и най-малката прилика с ФБР? Ето базисна разлика, която отделя ФБР от нашия квазиадекват. Когато през 1908 година президентът Теодор Рузвелт и главният прокурор Чарлз Бонапарт стигат до извода, че е неоходимо създаването на звено за борба с нарастващата престъпност, отправната точка е била – никакви политически съображения не могат да влияят на това, кой ще бъде приет на работа в новосъздаващото се звено.
И го спазват.

Първият политик, който се опита да наложи нещо по политически причини на секретна служба там, е свършил с политиката. Ама не и в България, където моралът е на ниво – „ти мен ли си тръгнал да разследваш, бе“.
Всъщност говоря баналности.

Второ. Ето я структурата на ФБР – национална сигурност, криминални престъпления, кадри, наука и технологии и последната – информация.
При така създадената българска структура се концентрират безсмислено служби с единствената цел да се натиска копчето от едно място. От известните на обществото документи и досега те са си сътрудничели, и досега едва ли нещо е налагало неизбежен сблъсък на интереси. Но явно на хоризонта се задава силуетът на онзи, който евентуално би потърсил сметка за дивашкото ръфане, наречено приватизация, гарнирано с още по-дивашкото забогатяване от власт за една нощ – хотели, фабрики, земеделски земи, банки, зад които стоят героите на разрухата и сегашното положение на българина.

Трето. Повтарям, че ефект от така създадената ДАНС, няма да има.Този факт е заложен в самото й създаване.Тя е създадена да проверява и работи върху точно определени проблеми, които са далече от теци, засягащи интересите на сегашните властимащи. В това е смисълът й!
А това само по себе си означава да не се решат проблемите.

Тя е краен продукт на тези, които катализират престъпността с действие или бездействие. Или желаят по-скоро да заметат следите от извършеното. И именно те сега искат да поставят шапка невидимка на себе си и направеното от тях. Е, как назначените от една политическа сила или сили ще тръгнат да разследват този, който им е дал службата.

А не на последно място, ако тези хора досега не са се справили с невижданата бруталност на престъпността (защото това са същите хора) в България и осмозата на държавници, съдии, прокурори и техни подобни с престъпните кланове, как ще се справят сега, само защото си ги вкарал в една стая всички заедно.
Няма как да стане!

В държава, където политиката, политиците, най-крупните бизнесмени и най –крупните престъпници са в един салон, другият салон, където са събрани всемогъщи полицаи, ще е безпомощен. Най-много да си почукват морзовата азбука по стените.

Докато не се изберат хиляда – хиляда и петстотин чисти момчета и да се намери един президент дето не ходи на лов и приеми с отрепки, чието единствено достойнство е материалното състояние, придобито по престъпен начин, и десет агенции да се създадат, котки и мишки ще си лягат и стават заедно.
Останалото е ясно – защото е върху плещите ви!

–––––––––

* Авторът е български емигрант в Чикаго от 1992 г.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.