От зелена енергия до по-малко пластмаса – карибските курорти щадят все повече природата

У дома в САЩ Кери Спрингер се гордее, че има съзнателно отношение към околната среда. Затова, когато си резервира едноседмична почивка в крайбрежния курортен комплекс Bucuti and Tara на Аруба, тя избира опцията „зелен престой“, като така се съгласява да използва многократно чаршафите и кърпите си вместо да й ги сменят всеки ден.

Не го правите вкъщи, така че защо да го правите на курорт?, пита Спрингер, която посети комплекса със съпруга си.

Водата на Карибите е скъпоценна, така че защо да я ползваме, когато не се налага, допълва тя.

Щадящите природата опции в туризма, които се предлагат във все повече хотели на Карибите, се оказват популярни сред туристите, което път помага да се ограничат климатичните промени и отпадъците, посочват секторни групи.

Bucuti and Tara бе сертифициран миналия август като 100% въглеродно неутрален от Natural Capital Partners, международна организация, която работи за насърчаването на ниско въглеродното устойчиво развитие.

Курортният комплекс, създаден от австриеца Евалд Биманс през 1987 година, след като се премества на Аруба през 60-те години, е известен с това, че използва възобновяема енергия, по-малки порции храна, за да не се пилее ядене, и опаковки за многократна употреба за всичко – от кетчуп до шампоан.

Тези промени се разпространяват все повече на Карибите – хотелите и комплексите премахват пластмасовите изделия за еднократна употреба като сламки, бутилки за вода и туби за шампоани.

Други преминават към по-ефективни климатици и хладилници, инсталират LED осветление, казват представители на сектора.

Тези стъпки са част от непрекъснатите усилия туризмът в региона да стане по-зелен, каза Аманда Чарлс, специалист по устойчиво развитие на туризма към Карибската туристическа организация (КТО).

По-малко енергия, по-малки сметки

Лорето Дъфи-Майерс, която работи към Програмата на ООН за околната среда, каза, че усилията за подобряване на енергийната ефективност са помогнали на много хотели да намалят сметките си за изразходена енергия с 30 % до 50%.

Paradise Island Beach Club на Бахамите успя да намали енергийните си разходи, спестявайки около четвърт милион долара годишно, чрез мерки като монтирането на климатици, които се изключват, когато стаята е достатъчно охладена, и чрез изключване на хладилници, които не се ползват, каза тя.

Членовете на КТО са 24 страни от английските, френските и холандските карибски територии, чиито икономики зависят изключително много от туризма.

Чарлс казва, че групата насърчава членовете си да се съсредоточат върху осигуряването на три вида ползи в страните си – щадящи природата, социални и икономически.

В Аруба например туризмът осигурява над 90% от брутния вътрешен продукт на страната и като цяло по-голяма част от заетостта и данъчните приходи, каза Франк Комито, генерален директор на Карибската хотелска и туристическа асоциация (CHTA).

С тези приходи пък се финансират училища, здравеопазването и други обществени услуги, каза той.

Тъй като морето, слънцето и природните красоти на страната са основният двигател на туризма, места като Аруба също така са въвели мерки за съхранение на водата и електричеството и за защита на околната среда, каза той.

Комито допълни, че хотелската и туристическа асоциация предлага редовно семинари по проблеми, свързани с устойчивото развитие, включително управлението на водите, устойчиво устройство и климатични промени и разяснява на членовете си сертификационните програми за околната среда.

Провежда и семинари за членовете си, с които ги подготвя за рисковете от природни бедствия – от Американските Вирджински острови до Ямайка. Целта е да им помогне да се подготвят за засилването на опасностите от рискове, свързани с климата.

Чарлс признава обаче, че привличането на вниманието към проблемите на околната среда в туристически сектор остава работа в процес.

„Повечето страни членки на КТО имат по-висок бюджет за маркетинг, отколкото за устойчиви инициативи в туризма, призна тя.

Честите смени на персонала – особено камериерките – мога да спънат последователното прилагането на зелените мерки, каза тя.

Промените обаче бавно пускат корени. Биманс от Bucuti and Tara казва, че водата в неговия комплекс се рециклира, а слънчеви панели осигуряват 20% от електрическите нужди.

Комплексът освен това купува 22% от енергията си от вятърен парк на правителството на Аруба, допълни той.

Използваме повторно всяка капка вода. Порциите ни са с около 30 % по-малки и хората всъщност са доволни от това. Нямаме нито едно оплакване. Хранителните ни отпадъци се използват в свинеферма на острова, каза Биманс.

„Това е добре за бизнеса, персонала и клиентите. Щади природата, както и спестява пари. Клиентът трябва да плаща по-малко за стая, ние трябва да плащаме по-малко за енергия (…) в крайна сметка всички имат полза, допълни той. БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.