Медии помагат да падне КТБ и не връщат 34 млн. лв. Какво взеха Тошев, Гочева, Блъсков?

Мирослав Иванов: Активи на банката изтичат по посока Пеевски и фирми на ГЕРБ

Отляво надясно: Тошо Тошев (”Преса”), Тодор Батков (”Стандарт”), Светлана Шаренкова (”Земя”), Петьо Блъсков (тогава от в. ”Република”) и Делян Пеевски (”Телеграф”, “Монитор” и др.) на учредяването на издателски съюз. Обединяващо между тях са и кредитите от КТБ. Снимка: Булфото

 

Какво се случва с потъналите пари в КТБ?
Разговаряме с Мирослав Иванов, икономически журналист, който разкри в блога си много документи, уличаващи бизнесмени, политици и медийни шефове как целенасочено са се облагодетелствали от КТБ.

(Продължение – виж „По каква схема разграбиха КТБ? И продължават”)

– Колко милиарда така увиснаха по схемата на „Петрол”?

– Фондът за гарантиране на влоговете е изплатил общо 3,6 млрд. лева на физически и юридически лица със сметки до 100 хил. евро, колкото са гарантирани по закон. Голямата част от тия пари никога няма да бъдат върнати, те са се изпарили в значителна степен поради пропуските на синдиците, случайни или умишлени.

– Заради закъсненията да оспорват цесии и др. операции?

Мирослав Иванов. Снимка: от екрана

– Това, че не са започнали процедури за запори и за контрол навреме. Продавали са активи на силно занижени цени. Например в момента синдиците продават кредити, които се водят актив на банката, и които са обезпечени с ипотеки или някакви вземания – не са кухи задължения. Те ги продават на 10-15% от стойността. Обявяват търг и в рамките на три дни трябва да отидеш в банката, да провериш книжата, да видиш какво е обезпечението, има ли други тежести – това силно занижава цената.

– И облагодетелства хора, които имат информация отвътре.

– Точно така, и те купуват на занижена цена. Това, че банката е отпускала и необезпечени кредити е проблем – в това се състои и част от обвинението към Цветан Василев, към бивши служители в КТБ, в БНБ, одитори и т. н. Но голям проблем е липсата на контрол след вкарването й под особен надзор и несъстоятелност.

– Доколко е голямо участието на Пеевски в сагата с КТБ? Той беше приближен на Цветан Василев, стана едър бизнесмен, след като банкерът го натъпка с кредити? Може да се каже, че той беше заинтересован от фалита?

– Факт е, че неговите семейни медии атакуваха банката брутално преди фалита.

– Основно те предизвикаха истерията?

– Точно така.

– И прокуратурата предизвика истерия, като направи една акция с качулати полицаи, като покани всички телевизии да я снимат – в офиси на фирми в една сграда с клон на банката и ТВ7?

– Не само. Прокуратурата повдигна обвинение към подуправителя на БНБ Цветан Гунев (преди да затворят банката – бел. ред.), че като шеф на надзора не е осъществявал контрол над банката. Това е по анонимен сигнал в прокуратурата. За разлика от други случаи с анонимни сигнали, прокуратурата веднага съобщи, раздуха проблема и направи всичко възможно да се разбере, че има разследване. За разлика от други случаи, например с Джи Пи Груп неотдавна, когато едва призна, че има някаква проверка.

– Да, имаше и още – преди да рухне банката, прокуратурата разследва също сигнал, че Цветан Василев е поръчал убийството на Делян Пеевски. И това допълни паниката. После излязоха озадачаващи подробности – Василев разказа за тайна среща с Борисов преди да затворят банката, в гаража му в Банкя. Борисов тогава е бивш премиер, той потвърди за такава среща. През декември 2016 по Нова тв излъчиха интервю с Гриша Ганчев, в което той казва, че е бил свидетел на срещата на Цветан Василев и Борисов, десетина дни преди фалита на КТБ. Според Гриша Ганчев, той е закарал до там Цветан Василев по негова молба, защото постоянно бил следен. И там Ганчев присъствал на разговора им. Цветан Василев се оплаква на Борисов, че го притискат, него и банката, съобщава му колко пари е дал на Александър Сталийски и на Пеевски, които са ги искали за Борисов или по негова поръчка. Гриша Ганчев споменава сумата общо 240 млн. лева. Борисов отговаря в свой стил, че откак вече не е премиер, Сталийски не му се обаждал, а Пеевски, заедно с Василев го били бутнали от власт. (виж тук интервюто на Гриша Ганчев, тук признанията на премиера за разговора). Банкерът казва, че Борисов лично му е посочил Сталийски като човек за контакти…

– Това е като обяснението на Цацаров в „Шоуто на Слави” – в интервю Цветан Василев казва как дал на Пеевски 100 хил. евро, поискани му за Цацаров. А главният прокурор обясни пред Слави, че ако някой някъде е взел пари, те не са стигнали до него. Някой усвоявал по трасето (смее се). Иначе е чудно защо Цветан Василев се е срещал с Борисов в онзи момент – той не е бил премиер?

– А кои в медиите се облажиха от фалита на КТБ?

– Почти всички проправителствени издания са били финансирани или директно от КТБ, или през дружества, взели кредити от КТБ. Например „Стандарт”, „24 часа”, фирми на Блъсков и той самият като физическо лице. „Преса” и „Тема” на Тошо Тошев и Валери Запрянов. КТБ кредитира фирма, която кредитира някоя медия. Фирмата на Венелина Гочева например – „Про нюз” (бел. ред. – издател на „24 часа”) има получен кредит от 6,5 млн. евро от компания, която е кредитирана от КТБ. Тази фирма „Сайга консулт” дължи на банката общо над 60 млн. лева. Когато месец-два преди да затворят банката фирмата тръгва да си иска парите от Гочева, тя отказва да получи нотариалната покана (виж илюстрациите). После, докато „Сайга Консулт” все още не е в несъстоятелност, прави постъпки в съда да обяви „Про нюз” на „24 часа” в несъстоятелност. Тогава се намесва друга фирма, вече известна – ТЦИМЕ. Приема се, че тя се контролира от Цветан Василев, но управител на фирмата е един от сегашните свидетели срещу Цветан Василев – Теодора Танева. И тази фирма се появява в делото на Гочева, показва договор, че е купила дълга на Гочева от „Сайга Консулт” и така фирмата на Гочева се спасява от фалит.

Венелина Гочева, шеф на фирмата издател на „24 часа“ и „Труд“ дължи 3 млн. евро на фирма, свързана с Цветан Василев и КТБ и не ги връща почти 2 години след изтичане на срока за погасяване.

– А парите не са върнати?

– Според този договор между фирмите някакъв имот ще се прехвърли някой ден срещу тия 6,5 млн. евро.

– Значи някой е набутал с дълг и свързаната с Цветан Василев фирма?

– Да, тия които я управляват, са сключили договор да купят задължението на Гочева, не е ясно по какви причини.

– Е, аз имам обяснение – финансово подкрепят медии, които обслужват Борисов. Да споменем още такива?

– Компанията издател на „Преса” и „Тема” беше придобита от фирма, свързана с друг свидетел на прокуратурата – Бисер Лазов. Той е сочен за дясна ръка на Цветан Василев преди фалита на КТБ и е управлявал много такива фирми. След сделката за „Преса“ и „Тема“ това дружество влезе в процедура по несъстоятелност. А издателят на тези две издания също е получавал кредити през финансирана от КТБ фирма. Ходи търси сега парите.

– А знаменитият Недялко Недялков от „Пик”? Има ли кредити от КТБ?

– Неговото не са кредити, не знам да има. Имал е сметка като физическо лице, в която парите са постъпления от офшорна компания с основание „продажба на дялове”. В няколко интервюта той обяснява, че това са пари за продажба на дела му във в. „Уикенд”. Само че офшорната фирма, която му е превела парите, никога не е имала дялове в компанията, която издава „Уикенд”, доколкото показва Търговският регистър. Иначе Недялков сега много приказва за Елена Йончева, че взела пари от офшорна фирма.

В бележката си призовкарят пише, че Тошо Тошев, съиздател и главен редактор на „Преса“, заедно с финансовата си директорка, отказват да приемат нотариалната покана да си върнат дълга от 500 000 лева към фирма, свързана с Цветан Василев и КТБ. Дължат парите от 2011 г.

– Другият знаменит – Блъсков? Към него колко е била щедра КТБ?

– Към момента на затварянето на банката, Блъсков лично като физическо лице, синът му и негови, и на сина му фирми, имат общо към 7,5 млн. лева задължения. Към 30 юни 2014 г. Блъсков има 360 хил. евро дълг към КТБ като физическо лице, до онзи момент с просрочие 1 година. По времето, когато в КТБ има квестори, Блъсков прави цесия. Тази цесия не е ясно дали синдиците я оспорват в съда. Така Блъсков си оправя личните задължения. „Таргет медия”, фирма на Блъсков-младши, има кредит от 1,9 млн. лева. Пак следва цесия и прихващане. Другото дружество на Блъсков младши „Делта нюз” при затварянето на КТБ има дълг от 1,9 млн. лева дълг към дружеството „ЕМ стейт”, което на свой ред е кредитирано от КТБ с 80 млн. лева. От тях е дало кредит на Блъсков младши. Този дълг дали е възстановен, нямам данни вече, но „ЕМ Стейт” вече е в несъстоятелност, а „Делта нюз” вече е заличена от регистрите. „Таргет медия” пък е прехвърлена на 70-годишна пенсионерка. Цесиите на „Таргет медия” синдиците ги оспорват едва през 2017 г., междувременно дружеството е прехвърлено, с нов управител. Дори делото за разваляне на цесията да е успешно и синдиците да имат основания да претендират за тези задължения, няма да има какво да съберат.

– Както може да се предположи, КТБ е била щедра и към друг обслужващ Борисов вестник – „Стандарт”?

– „Стандарт нюз” е финансиран през един от бившите си акционери „ГМ прес”. „ГМ прес” е получило 6,5 млн. евро от дружеството „Булит 2007”, което е кредитирано от КТБ. „ГМ прес” е обявено в несъстоятелност, но нищо не е събрано. А акциите на „ГМ прес” в „Стандарт нюз” междувременно са преминали в друга собственост. (Бел. ред.: Общо вестници и сайтове дължат на КТБ или на фирми кредитирани от банката 34 млн. лева – виж тук).

– Общото между тия всички издатели и издания е, че обслужват Борисов?

– Общото е, че по време на кризата с КТБ, те раздухваха истерия, за да се наредят на опашка вложители да си теглят парите. След това прокарват линията на Пеевски и обслужват властта на Борисов. Имат поредица от „разследвания” за това кой как е кредитиран в КТБ, но никога не говорят за собствените си кредити. Никога не говорят и за компании, които са свързани с Пеевски.
Например „Булгартабак” без съмнение е свързвана с Пеевски, а един от бившите директори на КТБ преди затварянето й каза, че е „ноторно известен факт”, че е собственост на г-н Пеевски. „Водстрой 98”, която беше любимец на правителствата на Борисов и на Орешарски, в изпълнение на обществени поръчки по инфраструктурни проекти – за близо 1 млрд. лева,беше обявена от Цветан Василев за собственост на Пеевски. За всичките тези фирми в тези издания няма и един ред.

– А това са фирми, кредитирани от КТБ?

– Да, със сметки в банката, с банкови гаранции. Приватизацията на „Водстрой” е кредитирана от КТБ. Покупката на „Булгартабак” отчасти е кредитирана от фирми на Цветан Василев. Адвокатът на Певески Сашо Ангелов е човекът, който е начертал схемата на придобиването на „Булгартабак”, разпределението на собствеността, както и на поделенията в Дубай. Това е документирано с кореспонденция. Всички данни са налични в прокуратурата, но дали по тях въобще е работено. Междувременно „Булгартабак” затвори всичките си фабрики. Компанията, която Борисов продаде за 100 млн. евро, вече не работи в България. А малко преди да затвори, продаде само търговските си марки за 100 млн. евро. Всичко останало – сгради, машини, терени, е печалба за собственика, който и да е той в момента. Номинални собственици са две лихтенщайнски фондации.

– Човек остава с впечатление, че това е един целенасочен организиран грабеж, който е трудно да се докаже. Първо превръщат КТБ в банката на властта. Правителството на Борисов удвоява обема на държавни пари в нея. Също и общински – например контролираната от ГЕРБ столична община прехвърля от Общинска банка сметките на Топлофикация София в КТБ. Банкерът Василев е любимец на властта, вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов му връчва лично приза „Банкер на годината”. Пеевски и Василев ходят заедно по приеми като Пижо и Пенда. БНБ е правила одит на КТБ малко преди затварянето, за да я одобри като купувач на банка „Виктория” и обявява, че е ликвидна и стабилна. И после, според разказаното от банкера Василев, от него са поискали да прехвърля активи на фирми безвъзмездно (вероятно защото са напълнили банката с държавни пари). Дали негов отказ е причината, но в един момент банката е погната едновременно от медии и прокуратура, създава се истерия, хората изтеглят над 1 милиард лева в рамките на седмица и банката се срутва. Това е дюшеш за онези, които имат да връщат кредити. БНБ подпомага схемата, като отказва да помогне на КТБ, за да изплаща тегленията в брой, а след това подпомага за същото другата банка – ПИБ. И т. н. Такава ли е в общи линии схемата на разграбване?

– Не само. Голямо предимство получават тези, които стопанисват банката след фалита й. Това уж трябва да е в полза на кредиторите начело с Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Само че всички действия на синдици, на Фонда и на министъра на финансите Владислав Горанов, са в посока да се запази масата на несъстоятелност на банката. Напротив, активи непрекъснато изтичат. И в почти всички случаи заминават в посока на компании или хора свързани или с Пеевски, или с ГЕРБ. Разпродават се обезценени кредити, по които има обезпечение или солидно вземане. Банката губи контрол над кредитирани печеливши фирми. КТБ наистина е голям грабеж. И аз се опасявам, че никога няма да станат известни точните параметри на този грабеж. Няма да станат известни точните автори. Процесът, който върви сега, е цирк. Това е зрелище, предложено на хората, за да не задават неудобни въпроси.
Парите оставят следи. Няма как парите, които са излезли от КТБ като кредити, да изчезнат. Те са някъде, с тях е купено нещо. Следователи трябваше да ги намерят. Тези пари трябваше да ги пазят синдици. Нищо от това не се случи. КТБ е като приватизацията – едни хора преразпределят безнаказано активи, които не са техни. А тези, чиито са активите – кредиторите на КТБ – могат само да гледат.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.