Борисов обеща увеличение на доходите с 10% сякаш е Тодор Живков…

Вълнения предизвика (предизборното) обещание на Борисов, че догодина ще вдига с 10% доходите. Това по традиция от соца се приема добре от народа, защото тогава работодател беше държавата – на всички и на всичко.

Сега от каква позиция Борисов обещава, като не е Тодор Живков?

Подсказва на държавните служители за кого е правилно да гласуват.

И обещава, че вдигането ще стане с икономически ръст и като се увеличи събираемостта, пребори се контрабандата и прочие.

Но полицейски мерки не водят до ръст в икономиката. Само ченге-пожарникар може да си го мисли. Сивата икономика храни около 30% от населението и като я настъпиш, ще свалиш доходите, няма да ги качиш.

И сивата икономика не е нещо отделно, а е преплетена с икономиката на светло. Трябва да се ограничава внимателно и постепенно, стъпка по стъпка, не с полицейски тараши и данъчни погроми със запечатани складове за месец, да убият нечий бизнес.

Впрочем, Борисов рекетира и икономиката на светло, не е ясно как ще постигне ръст по този начин. Не остана едър бизнесмен в България, който де не е обвиняван от прокуратурата по няколко пъти, както се оказва безпочвено.

Ей го, сега оправдаха Огнян Донев на „Софарма“ по поредното от няколко обвинения. Със сигурност той си търси начин да изнася производство в чужбина, да не го закачат тука.

А за икономическия ръст – преките чужди инвестиции в последните 3 години са катастрофално малко, чужди инвеститори затварят заводи, банки се изнасят.

На този фон добре звучи обещанието за 10% увеличение на доходите…

Ама Борисов си има верни симпатизанти, които го гледат като месия-светец и сигурно един ден ще искат да му правят мазволей.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.