Русия: Твърде добър икономически растеж, за да е истински

Росстат, официалната статистическа служба на Русия, демонстрира пламенен оптимизъм под ръководството на новия си шеф Павел Малков, който пое поста през декември.

В понеделник, 4 февруари, агенцията съобщи, че през 2018 година икономиката на страната е нараснала с най-бързия темп от 2012 година. Това допълва неотдавнашното преразглеждане на данни, което заличи рецесията през 2016 година. Новите цифри изглеждат все по-подозрителни, включително за някои икономисти от правителството.

На 20 декември президентът Владимир Путин бе попитан на пресконференция защо икономическата статистика за Русия изглежда по-оптимистична, отколкото предполага реалният живот на хората, и дали може да се вярва на данните. Путин призна, че статистиката не е перфектна и наистина трябва да се подобри.

Само четири дни по-късно бе поискана оставката на ръководителя на Росстат Александър Суринов и на негово място бе назначен Малков, бивш служител на министерството на икономика. Финансовият министър Антон Силуанов коментира на 24 декември, че качеството на данните на Росстат е „ужасно“ в някои области като реалните доходи на населението (които се понижаваха през четири от шестте предходни месеца) и инфлацията (която бе по-висока от прогнозите на правителството през по-голямата част от годината).

Още преди да приключи първата седмица на Малков на новия му пост Росстат публикува значително преразглеждани данни за брутния вътрешен продукт (БВП) за 2016 и 2017 години. Службата коригира показателите от свиване на БВП с 0,2 % през 2016 година до растеж от 0,3 %, оценявайки, че рецесията, последвала рязкото поевтиняване на петрола през есента на 2014 година и въвеждането на западните санкции срещу Русия, е продължила само една година. Росстат коригира към повишение и цифрите за растежа през 2017 година до 1,6 % спрямо обявените по-рано 1,5 %.

Оптимистични цифри

В понеделник, 4 февруари, Росстат обяви данни за растежа през 2018 година, според които икономиката е нараснала с 2,3 %. Това надминава всяка от 36-те прогнози, проследени от Блумбърг. Най-високата сред тях бе за растеж от 2,1 % и далеч надминаваше средните очаквания. Консенсусът бе за 1,7 %.

Вероятната причина е силно преразглеждане нагоре на оценката на Росстат за увеличението на активността в строителния сектор. Първоначално службата оцени растежа през периода от януари до ноември на 0,5 %, но преразгледаната оценка през януари го определи на 5,3 % за цялата година. Рязкото повишение коригира предишно несъответствие в руската статистика. Тогава Росстат отчете силно увеличение в инвестициите през третото тримесечие на годината, което не се връзваше много със стагнацията в строителния сектор.

За скока, отчетен в строителството, има невинно обяснение. Новатек завърши изграждането на завод за втечнен природен газ за 27 милиарда долара на Ямалския полуостров в Северозападен Сибир. Голяма част от този проект вероятно е била отчетена от Росстат през 2018 година, макар действителното строителство да бе извършено по-рано. Достоверността на цифрите на Росстат обаче остава съмнителна.

На 2 януари Алексей Кудрин, председателя на руската Сметна палата и финансов министър преди Силуанов, съобщи с туит, че руският БВП вероятно е нараснал с 1,5 % през 2018 година. Дори след като Росстат публикува оптимистичната си оценка за растеж от 2,3 %, друг изявен икономист от правителствените среди, Андрей Клепач от държавната банка за развитие ВТБ, също оцени нарастването на икономиката през 2018 година на 1,5 %.

„Засега не съм склонен да вярвам на нищо друго“, каза Клепач пред агенция ТАСС.

Без значение дали песимизмът на Кудрин и Клепач е оправдан, Росстат има явна причина да манипулира цифрите. Подкрепата на президента Путин намалява, а рейтингът на премиера Дмитрийи Медведев спада дори още по-бързо. За първи път от 2013 година мнозинството руснаци посочват, че страната върви по погрешен път.

Сега, когато Путин търси начини да увеличи популярността си и да намали вероятността от масови протести, евентуално уволняване на Медведев и преструктуриране на непопулярното правителство, може би дори разследвания за корупция срещу някои високопоставени чиновници, изглеждат като примамливи възможности.

Путин харесва статистиката и се гордее със способността си да помни много икономически данни. За правителството може да е въпрос на оцеляване да му даде добри цифри, с които да жонглира.

Най-новото преразглеждане на данни и оценката за растежа през 2018 година са доста смели решения. Макар семената да бяха засети при Суринов, за Малков, младия кариерист, който го наследи, няма да е лесно да публикува разочароващи данни след този изблик на оптимизъм. Той обеща да модернизира Росстат и напълно да я въведе в дигиталната ера. В ерата, задвижвана от данните обаче, едно от ключовите правила е „каквото влязло, такова излязло“. В днешна Русия в името на собственото оцеляване може би е по-добре да се занимаваш с манипулирани данни, отколкото достоверно да отразяваш какво става в икономиката.

Във всеки случай икономистите, които следят случващото се в Русия, сега трябва да внимават особено много какво върши Росстат.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.