Моцарт с кисело зеле

Румен Белчев

Една от основните функции на вестниците е да информират.
Нещо като хартийката, която ни подмушват в болницата, преди да ни отрежат апендикса. Като попитате какво пише на нея, отговарят ви – информирано съгласие. Съгласие да ви отрежат каквото си харесат и което може после да бъде засилено по клинична пътека.
Какво е общото между двете? Ами – като прочетете седмичната преса, съвсем информирано ще се съгласите, че ви вземат за идиот.
Но – да започнем с добрите новини – след новата Коледа, Новата година, старата Коледа, серията именни дни и новия Трифон Зарезан, ето ни и пред поредната Нова година – китайската. Не знам как е ЧНГ на китайски, но пък „СТАНДАРТ” се е погрижил да ни информира, че през тая година „Прасето ни кара да се погрижим за красотата си”.
Било годината на свинята.
Свинска є работа.
Като сме заговорили за тия работи, въпросните, няма как да подминем замерването с миризливи неща от страна на двете политически сили – метне едната, отвърне другата, докато пейзажът съвсем се оцапа и усмърди. Отваряме „24 ЧАСА” и започваме да се прозяваме на вече баналното заглавие „Елена Йончева вади скандални записи с министър Банов”… И изведнъж прозявката ни секва – защото втората част от заглавието е по-пленяваща: „Мъжка двойка зад аферата”.
Въх! Въй!
Слагаме очила, продължаваме със ситния текст, за да се информираме, че това „установи разследване на „24 часа”. И по-нататък – вместо пикантерия се премятат вече омръзналите ни дела, документи, записи и попръжни.
Дайте повече жълтичко, стига кафеникави изпълнения! Ако има и записи – още по-добре, за какво са ни тия нови технологии, ако не ги използваме!
Дори църквата вече си служи с тях, за да бъде в крак с времето – „Антихристът идва през смартфона” – убедено предупреждава в „ТРУД” руският патриарх Кирил. За записи не става дума, а за това, че „Антихристът ще е човек, който ще застане начело на световната интернет мрежа и ще контролира човечеството”.
Католическата църква е по-оптимистично настроена – според „24 ЧАСА” „Папата сравни Девата с инфлуенсърите”. В туитче папа Франциск написал, че „без социални мрежи Дева Мария е станала първият инфлуенсър – „инфлуенсър на бога”. Думичката „Бог” е с малка буква в антрефиленцето – явно коректорката е повлияна от антихриста в смартфона си.
Потресени от тези разкрития, отваряме „ТЕЛЕГРАФ”, за да се разтушим със светските клюкици – и откриваме, че „Кръщават жаба на Моцарт”. Има снимка и на Моцарт, и на жабата – не си приличат. Любознателният читател, който за Моцарт знае само, че е писал малки нощни музики, с ужас ще научи, че са „необходими 202 часа, за да се изслуша цялата музика” и, преценил, че няма толкова време за губене, ще се опита да научи нещо полезно – например, че геният „обичал да похапва кисело зеле с кнедли от черен дроб”. Потърсихме рецептата – няма я, може би е изгубена или маскирана сред партитурите.
Сигурно и списователят я е подирил, но безуспешно, защото я няма. В замяна на това е открил, че Моцарт бил композирал шестгласен канон, озаглавен „Целуни ме отзад”.
Е, след като сме изчели всичко това, съвсем информирано можем да се съгласим с мнението на великия композитор, пророчески предвидил преди векове появата на новата българска журналистика.

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.