БПЦ прегърна руския принцип “бий, за да те уважават”

Иво Инджев

Вместо да се опитва да задава тона на обществените нагласи по морални въпроси, висшият клир в Българската православна църква се ослушва коя поредна консервативна вълна да яхне. И се развихря напоследък след години снишаване в собствената си сянка на послушание спрямо силните на деня, към които се обръща предимно по повод имотите и парите си.

Няма да коментирам позицията на върхушката на БПЦ по световно заплетения философско-религиозен проблем за абортите, дискутиран горещо и в най-демократичните общества. И те са дамгосани от атавизма на патриархалния отпечатък на хилядолетията, през които на жените е отказвано да разполагат с тялото си.

И за отживелицата с отношението на нашите върховни попове по темата за сексуалното възпитание на подрастващите няма да кажа нищо – как да обясниш на брадат мъж в расо, склонен и в това отношение да вярва в плоскостта на земята, че днешните брадати младежи и техните приятелки са наясно, че земята се върти. Както и за други неща, свързани с размножаването.

Но имам (гневна) реплика относно позицията на Светия синод, който на практика защитава правото на родителите да си бият децата. БЛЦ била това да се забранява на родителите това “право”.

С какво право, по дяволите, по-силният и по-големият има правото да малтретира по-малкия и по-слабия?

Премиерът Борисов, който не пропуска да целуне всяка попска ръка, която му се изпречи пред устата, награди този побойнически манталитет с извънредни 5 милиона лева от бюджета на държавата за заплати и някои други затлачени задължения, заради каквито нормални граждани щяха да бъдат подложени на конфискация на имуществото им или дори на съдебно преследване за неизплатени дългове.

Не са ли по конституция синодалните ни старци и подчинените им младенци отделени от държавата?

ГЕРБ се съюзява с ДПС в общо пред(по)ложение да бъдат опростени данъчни задължение на синодалните ни старци и на мюфтиите. Идат избори и Борисов пак ще има нужда от златни пръсти, които да го крепят на власт.

Случайно българските граждани да се били питани дали са съгласни за подобно двупартийно подмазвачество за сметка на общите ни пари?

Явно в манталитетно отношение Политбюро на БПЦ няма разногласие с ЦК на ГЕРБ и неговия Генерален секретар Бойко Борисов. Обединява ги принципът, на който се гради от столетия насилническия консенсус на тяхната северна Матушка. Там се управлява от векове на принципа “бий, за да те уважават” и нашите отци бързат да наваксат изоставането си от руските си колеги по мракобесие.

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.