Магазините опразнени, коремите напълнени, Борисов начело

По празниците рафтовете с алкохол дори в “Метро” бяха оредели. Коледа в някои европейски страни е преди всичко религиозен празник. В България е празник на яденето и пиенето, коленето на прасето, а напоследък и на модерната благотворителност с есемеси под патронажа на президента (при която половината сума прибират мобилните оператори и държавата като данъци). Лошо няма.
Българинът старателно поддържа образа, че сме бедни, най-бедните в Европа, много сме зле и т. н. Коледното пазаруване на плазмени телевизори и скъпо уиски показва просперитет и скрити резерви.
Регистрираните над 1 милион коли в София показват, че има семейства с по два, дори с по три автомобила. Задръстванията показват, че ги и карат, и дават по 2 лв. за литър бензин. Верно, повечето коли са на старо. Но по времето на Живков колата беше лукс, за купуване се чакаше ред по 15 години. Западна марка автомобил беше знак за престиж, както и уискито от Кореком. Сега уиски има във всеки павилион и квартална бакалия. Тоест – някой ги купува и оттам, а не само от скъпите магазини за алкохол.
Въпреки това никой не дава да се накърни образът, че народът е зле. Оплаквачки постоянно повтарят, че “хората ровят в кофите”, виновни са Луканов, Желю Желев, Виденов, Костов, царя, Гоце, комунистите, ченгетата, демократите и прочее. Винаги има виновен.
Поредната надежда се казва Бойко Борисов. Много хубаво приказва. Тия дни по Коледа обеща метро до Перник, общинска полиция и да махне Кремиковци. Партията му ГЕРБ води убедително в социологическите сондажи с 30% на 20% пред БСП.
Бойко иде. Като нищо ще стане премиер.
И като парадигма ще се започне отначало: “Тоя нищо не направи, само ни излъга…” И пак ще се опразнят рафтовете по Коледа, ще свършат 40-инчовите телевизори с LCD-екрани и уискито. Пак ще има оплаквачки за ровещите в кофите и есемеси за бедните дечица под патронажа на президента. И пак някой ще обещава “да се оправим”.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.