Кой е виждал Ратко?

Издирваният за престъпления срещу човечеството Ратко Младич, заснет през 1993 г. Вече 12 години сръбските власти твърдят, че не знаят къде се крие Младич. Снимка: Ройтерс

Тъкмо когато след почти 12 години твърдения изглеждаше, че най-издирваният обвиняем от Хага Ратко Младич не се намира в Сърбия и сръбските политици накрая и сами повярваха в това, последва неочакваното „признание“ на прокурора за военните престъпления Владимир Вукчевич. Координаторът на Екипа за действие за установяване на местонахождението и арестуването на обвинените от Хага каза, че според това, което знdanas_logo.gifае, и според личната му преценка Младич се крие в Сърбия, а бившият президент на Република Сръбска Радован Караджич – някъде в района. “Предстои точното установяване на местонахождението им. След като е установено местонахождението им в по-широк план, предстои по-близкото уточняване, арестуването им и изпращането им в Хага”, каза Вукчевич.

Изненадващо обаче председателят на Националния съвет за сътрудничество с трибунала Расим Ляич заяви, че полицията още не е по следите на Младич, „нито пък властите в Сърбия имат достатъчно убедителни доказателства, които биха могли да насочат към мястото, където се крие той“.

Към всичко това трябва да се добави и изявлението на главния прокурор на Международния трибунал Карла дел Понте, която вече години наред твърди, че Младич е в Сърбия. Тя каза, че през пролетта на 2006 г. сръбските власти са водили безуспешни преговори с Младич за предаването му и че не са го арестували, макар да са знаели „точното място, където се намира“.

Ратко Младич се ръкува с военни в Сребреница през 1995 г. Снимка от телевизионния екран

Някои медии се опитаха да прикрият „щетите“ от цитираното изявление на Вукчевич. Те се позоваха на анонимни източници и обясниха, че изявлението на прокурора за военните престъпления е хипотетично. Значи, „може да бъде, но не трябва да значи“. Към този начин на мислене се присъедини и министърът на отбраната Драган Шутановац, който отрече Младич да е в Сърбия и заяви, че не знае на базата на какви оперативни данни Вуквчевич твърди това.

Все пак факт е, че от време на време пред обществеността изплуват данни, че е установено движението на Младич до определена година, но не и кой е бил в контакт с него и кой му е помагал, че Караджич се лекувал в Белград през 2004 г. и т.н. Причините да се омаловажава изявлението на прокурора за военните престъпления, който беше обявен за личност на 2007 г. тъкмо заради работата си по военните престъпления, би трябвало да се търсят и в предстоящите местни и президентски избори, където отново, дори и при демократичните партии, ще доминира твърдата национална риторика и биене в гърдите, особено около косовския въпрос.

А въпросите във връзка с присъединяването към ЕС, с безперспективността на живота в Сърбия, които остават безвъзвратно открити, ще трябва да почакат.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.