Модата и Брекзита са като куче и котка

Снимка: личен сайт

„ОТМЕНЕТЕ БРЕКЗИТА“, призовава надпис върху тениска на британската модна дизайнерка Катрин Хамнет. Излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, планирано за след шест седмици, отчайва творците и вече се отразява на всекидневието им.

„Това беше спонтанна реакция“ на резултата от референдума на 23 юни 2016 г., споделя пред АФП Хамнет преди утрешното откриване на Седмицата на модата в Лондон. Тя има предвид тениската, която се продава в интернет в колекция, включваща също лозунги като „Модата мрази Брекзит“ или „Втори референдум сега!“.

Защо е тази ненавист? Защото Брекзитът ще бъде „катастрофа за икономиката, за социалната сфера, за културата, образованието, многообразието, за заетостта, за сигурността и отбраната“, изброява тя вредите, които ще причини според нея историческият развод, планиран за 29 март.

Катрин Хамнет съвсем не е изолиран случай. Според анкета на консултантска компания „Фешън раундтейбъл“ 96 процента от представителите на британския моден отрасъл са гласували за оставане в ЕС. Тази почти единодушна враждебност към Брекзита е свидетелство за еврофилската ориентация в британските културни среди, както и за страховете на една зависима от международната търговия индустрия.

Страх, че няма да има сделка

Подобно на други сектори от британската икономика, модата се опасява съвсем конкретно от Брекзит без споразумение с Брюксел, ситуация „без сделка“, в резултат на която икономическите отношения между ЕС и Обединеното кралство ще се уреждат съгласно регулациите на Световната търговска организация (СТО), които са значително по-малко благоприятни от сегашната система, основаваща се на свободното движение на стоки.

Евентуален Брекзит без сделка „поражда опасност от по-високи мита върху внасяните и изнасяните стоки, освен това движението им може да бъде забавяно от многото митническите декларации, подчертава Саманта Доувър от компанията за маркетингови проучвания „Минтел“.

Това съвсем не е радостна перспектива за творците, които се нуждаят от гъвкавост, за да работят с Париж или Милано, независимо дали става въпрос за изпращане на аксесоар в последния момент, за подготвяне на изложение или модно дефиле, или пък просто за износ на продуктите им към Стария континент.

При представянето на последните й финансови резултати една от големите британски модни компании, „Бърбъри“, изчисли на „десетки милиони“ лири годишно разходите си във връзка с увеличаване на митата.

Преместване

Нещата обаче „не се ограничават с техническите затруднения“, отбелязва Лулу Кенеди, директорка на“люпилнята“ за таланти „Фешън ийст“. „Става въпрос и за посланието, отправено чрез Брекзита: идеята, че след като си британец, не желаеш да работиш с другите, че не си част от европейското семейство“, допълва тя.

При тези обстоятелства не е учудващо, че Британският съвет за мода, който организира Седмицата на модата, заема ясна позиция в подкрепа на нов референдум за избягване на разрив с ЕС без споразумение – сценарий, който според организацията трябва да бъде предотвратен „на всяка цена“.

Изправени пред тези опасности, някои вече решиха или планират да реорганизират дейността си, като я прехвърлят в страни от ЕС, за да си запазят преимуществата на единния пазар и митническия съюз.

„Взехме мерки много рано, и на определена цена, така че цялата ни развойна дейност, производството и логистиката на продуктите ни сега се намират в Италия“, казва Катрин Хамнет.

Подобни са плановете и на Оливър Спенсър, специалист по всекидневното облекло в стил „английски шик“: „В случай на Брекзит без сделка, ще използвам съоръженията ни за производство и складиране в Португалия“, обяснява творецът, по-умерен от мнозина свои събратя към излизането на ЕС, въпреки че е гласувал „против“.

„Разбира се в краткосрочен план този изход не е добър, но това избраха хората“, подчертава той, след което добавя прагматично: „Периодите на трудности, обществени вълнения, на рецесия благоприятстват творчеството“.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.