Аферата „Бенала“ – скандал, който продължава да преследва Макрон

Бенала е винаги до Макрон. Снимка: от тв екрана

Еманюел Макрон прекара голяма част от последните четири месеца, борейки се да овладее заплахата от бунта на „жълтите жилетки“ във Франция. Един друг проточил се проблем обаче може да хвърли по-голяма сянка върху президентството му – аферата „Бенала“.

Наречен по името на Александър Бенала, 27-годишен бивш началник на сигурността в Елисейския дворец и телохранител на Макрон, скандалът се зароди през май миналата година, когато Бенала беше заснет на видео да бие демонстрант на 1 май. Девет месеца по-късно случаят продължава да води до периодично изтичане на информация, парламентарни изслушвания и полицейски разследвания, които не дават мира на президентството.

Тази седмица въпроси в Сената проучваха връзки между Бенала и частен договор за охрана с руски милиардер. Грижливо премерените отговори на Бенала накараха министъра на правосъдието да предупреди, че ако се установи, че той е излъгал под клетва, може да получи до пет години затвор.

Макар да няма предположения, че Макрон е нарушил закона, парламентарното разследване кой, какво и кога е знаел и защо с това не са се справили по-рано накара министър-председателя Едуар Филип да повтори във вторник за пореден път ангажимента си за прозрачност. „Правосъдието ще свърши работата си и ако се установи, че са били извършени незаконни действия, ще бъдат наложени наказания, това ме устройва“, каза той пред парламента. „Канцеларията ми ще отговори на всички въпроси с пълна прозрачност и със зачитане на независимостта на съдебната власт, гарантирам това.“

Докато одобрението за Макрон беше започнало да спада още преди избухването на скандала „Бенала“, усещането, че Елисейският дворец укрива информация, ускори рязък спад и популярността му се срина до 21 процента. В проучване на телевизия Бе Еф Ем 73 процента от хората казаха, че аферата е навредила на имиджа на Макрон.

Висши министри изразиха загриженост за отражението върху петгодишния мандат на президента, като един от тях каза пред „Ройтерс“, че Елисейският дворец трябва да се справи с целия този „абсурд“, и изрази недоверие към лошата преценка, позволила млад и неопитен човек да получи толкова голямо влияние в президентството.

Бенала беше хванат да бие демонстрант на 1 май. Скандалът обаче избухна чак два месеца по-късно с публикуването на видеозаписа от френски медии. Първоначално Бенала беше отстранен от работа за две седмици, след което обаче беше уволнен заради обществено недоволство защо Елисейският дворец е чакал два месеца, за да предприеме действия.

Макрон нарече случая „буря в чаша вода“, извини се за неправилни преценки и изрази надежда, че ще бъде сложен край на аферата. Това обаче не стана толкова скоро.

Опозицията взе на мушка бавния отговор на Елисейския дворец и започна парламентарно разследване. Тогава излезе наяве, че вътрешният министър Жерар Колон, един от най-близките съюзници на Макрон, е знаел за видеото още на 2 май. Два месеца по-късно той подаде оставка, след като бе подложен на силен натиск по време на изслушване в парламента.

Аферата „Бенала“ впоследствие придоби по-широки измерения. Бeнала успоредно е разследван за използването на издадени от Елисейския дворец дипломатически паспорти и е разпитван от Сената за работата си като консултант по сигурността, след като напуснал Елисейския дворец, и за това дали е вършил подобна работа, докато е бил служител в президентството.

В понеделник той отрече да е познавал Искандер Махмудов, руски минен магнат, за когото френският разследващ сайт „Медиапарт“ съобщи през декември, че е подписал договор с френска охранителна фирма за осигуряване на защита на неговото семейство, докато е във Франция. „Медиапарт“ твърди, че Бенала е помогнал за уреждане на договора още докато е работел в Елисейския дворец. Притиснат дали е общувал с хора, близки до руснака, Бенала каза, че познава „много хора, които съм срещал чрез стари колеги, предишна месторабота или бивши работодатели“.

Представители на Махмудов не отговориха веднага на запитване за коментар. Елисейският дворец каза, че не може да коментира, докато съдебното разследване продължава.

Въз основа на информацията на „Медиапарт“ френският прокурор за финансови престъпления обяви миналата седмица, че е започнал разследване за корупция в договора с Махмудов, макар да няма предположения за закононарушение от страна на магната.

Един от най-близките сътрудници на Макрон, стратегът Исмаел Емелиен, който беше близък и на Бенала, каза, че ще напусне в края на март – последното от поредица привлекли внимание оттегляния на публични фигури, като същевременно отрича това да е свързано с аферата „Бенала“.

Междувременно Макрон провежда обществени дебати с избиратели из страната в опит да изцеди енергията на протестите на „жълтите жилетки“ срещу политиката на неговото правителство – инициатива, която помогна рейтингът му да поеме нагоре до 34 процента одобрение.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.