Кийра Найтли и Джеймс Макавой: „Изкупление“ е прекрасен филм

Кийра Найтли и Джеймс Макавой на кинофестивала във Венеция. Снимка: Ройтерс

“Изкупление” – един от безспорните филмови хитове на 2007 г., най-накрая тръгва и в България на 4 януари (виж по-долу трейлър). В средата на декември той получи 7 номинации за “Златен глобус” – за най-добър драматичен филм, за най-добър режисьор (Джо Райт), за най-добър сценарий, за най-добра актриса (Кийра Найтли), за най-добър актьор (Джеймс Макавой), за най-добра актриса в поддържаща роля (Сирша Ронан) и за най-добра музика.

Сценарият на “Изкупление” е вдъхновен от едноименния роман на популярния британски писател Иън Макюън, а по-голямата част от действието се развива по време на Втората световна война. Сюжетът се върти около забранената любов между богаташката Сесилия (Кийра Найтли) и беднякът Роби (Джеймс Макавой), чийто живот се променя завинаги след като той е обвинен и осъден за престъпление, което не е извършил. Освен номинираните за “Златен глобус” актьори, във филма участват също Ванеса Редгрейв, Ромола Гарай и Антъни Мингела.

Пред сайта popentertainment.com Кийра Найтли и Джеймс Макавой говорят за филма, съвместната си работа и бъдещите си проекти.

– Джеймс, между теб и Кийра има голяма химия на екрана. Лесно ли я постигнахте?
– Да, бързо се сработихме и снимките вървяха много лесно. Това си беше късмет, защото понякога химията между главните герои просто не се получава. Гледал съм актьори, които в живота се мразят, а на екрана разтапят сърцата на зрителите. И обратното – актьори, които извън снимачната площадка са влюбени, но не могат да пренесат любовта си във филма.
– Кийра, а ти какво ще кажеш по въпроса?

Актьорите в кадър от филма. Снимка: Ройтерс

– Напълно със съгласна с Джеймс – двамата си паснахме страшно бързо. Предполагам, че това се дължеше в голяма степен на фантастичния сценарий и на страхотния режисьор. За Джеймс мога да кажа единствено, че е невероятен актьор и работата с него беше много вълнуваща за мен.
– Кое ти беше най-трудно по време на снимките?
– Постоянно ми задават този въпрос, но все не мога да намеря подходящия отговор. Може би защото “трудно” не е точната дума. За мен филмът беше по-скоро предизвикателство. През цялото време се опитвахме да не бъдем прекалено мелодраматични, въпреки че сюжетът наистина е доста тежък. Мисля, че в крайна сметка направихме много добър филм, дори прекрасен. Нали, Джеймс?
Джеймс М.: Абсолютно!
– Колко време репетирахте преди старта на снимките?
Джеймс М.: Три седмици. Обикновено времето за репетиции в британското кино е една седмица и хората не са много наясно как да го използват. Най-често си пробват костюмите и мислят с какви прически ще бъдат по време на снимките. Но режисьорът на “Изкупление” Джо Райт е работил дълго време в театъра и знае колко важни са репетициите. Именно той настоя за тези три седмици. Оказа се, че наистина е имало смисъл.

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/jfae2qkp-KQ&rel=1″, width=“425″, height=“350″ [/swf]
– Кийра, твоята героиня Сесилия е изключително елегантна и напомня доста на актрисите от средата на 20 век. Гледа ли филми от онова време преди началото на снимките?
– Да. Сесилия е нещо средно между Бет Дейвис, Грета Гарбо, Марлене Дитрих и Катрин Хепбърн. Обожавам ги всичките, особено Хепбърн.
– В “Изкупление” ти за втори път работиш с режисьора Джо Райт след “Гордост и предразсъдъци” от 2005 г. Това помогна ли ти?

Джеймс и Кийра заедно с режисьора на „Изкупление“ Джо Райт (вдясно) на премиерата на филма в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

– О, да. Обожавам да работя с Джо. Обикнах го от мига, в който го срещнах. Химията между двама актьори е нещо много рядко и ценно, но химията между актьор и режисьор е още по-ценна. С Джо сме свързани по някакъв начин, не мога да обясня точно как. Ние говорим един език. Актьорството е преди всичко израз на емоции, но различните хора имат различна представа за това как трябва да се предадат тези емоции и затова понякога има проблеми и филмът не се получава. Но аз и Джо изразяваме емоциите си по един и същ начин.
– Защо толкова обичаш да играеш в исторически филми?
– Винаги съм имала интерес към историята. Но не съм искала на всяка цена да играя в исторически филми. Просто така се стекоха нещата. Ако попадна на интересен съвременен сюжет, ще участвам във филма. Но досега това се е случвало доста рядко (смее се).
– Четохте ли книгата на Иън Макюън, по която е направен “Изкупление”?
Кийра Н.: Да. Първо прочетох сценария на филма, а после книгата. Фантастична е!
Джеймс М.: Наистина е фантастична.
– Над какво работите в момента?
Кийра Н.: Тъкмо приключих снимките на филма “The Dutchess”, в който си партнирам с Ралф Файнс и Шарлот Рамплинг. Преди това участвах в един филм по сценарий на майка ми. Казва се “The Edge of Love” и в него играя заедно със Сиена Милър, Силиан Мърфи и Матю Рис.
– А ти Джеймс?

Кийра на филмовия фестивал в Торонто. Снимка: Ройтерс

– В момента съм си дал почивка. През февруари ще излезе филмът “Penelope”, в който играя с Рийз Уидърспуун и Кристина Ричи, а през март тръгва и “Wanted”, където си партнирам с Анджелина Джоли и Морган Фрийман. Иначе обмислям няколко предложения, но не искам да ги коментирам преди да съм решил със сигурност дали ще участвам.
– Кийра, ти се снима в трите части на “Карибски пирати” с Джони Деп и Орландо Блум. Ако продуцентът Джери Брукхаймър реши да снима четвърта, би ли участвала?
– Не, и през ум не ми минава подобно нещо! Снимките на трилогията бяха страхотно изживяване, направо невероятно. Но стига ми толкова (смее се).

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.