Комбината ГЕРБ–ДПС за преференциите показа плутократичния модел, който всъщност управлява

Кой подкрепи премахването на преференциалното гласуване от изборния кодекс – против са БСП, ВМРО и „Воля“.

Партии на власт и опозиция ли? Няма такова нещо. Има единна сговорчива олигархия. Плутокрация. Власт на забогателите от властта. Непоклатими и несменяеми върхушки.

Покрай поправките в изборния кодекс и премахването на преференциите се видя, че има друго мнозинство, различно от официалното. Това е неофициалната коалиция ГЕРБ – ДПС. По някои въпроси. По които им е изгодно.

Преференциите даваха възможност избирателя да преподрежда кандидатите и разширяваха правото му на избор. Това беше мощен инструмент, който коригира партийната върхушка и пресича възможността й да се огражда и налага в листите свои хора.

Сега ГЕРБ и ДПС премахват тази възможност и връщат твърдите листи, тоест

 

засилват властта на партийната върхушка

 

Вторият човек в ГЕРБ Цветанов открито каза, че ако не са приели поправката, щяло да има нови избори, да падне парламентът. Това е признание за безпринципна конюнктура и политическа далавера „ти на мене, аз на тебе”. Цветанов в прав текст казва, че ГЕРБ не искат избори, а са готови на сделки с ДПС, за да закрепят правителството.

Борисов вече трети път е премиер, макар че никога в парламента не е имал мнозинство. На всички избори той е бил подкрепят от няколко малки партии. През 2009 г. спечели 117 депутати и го подкрепиха да направи правителство ДСБ на Костов, СДС и „Атака”, без да има официална коалиция.
После през 2013 г. Борисов с 97 депутатски места сам се отказа да прави правителство, светкавично върна мандата, после напусна и парламента, за да предизвика нови избори. Кабинетът Орешарски не изкара дълго.

След това с 84 депутати на ГЕРБ Борисов направи втори кабинет, подкрепен от обединеното насипно дясно, което уж не го искаше за премиер.

На последните избори ГЕРБ вкара 95 депутати, с които Борисов за трети път стана премиер, в коалиция с националистическите партии.

Вижда се, че няма никакъв проблем за най-голямата партия в парламента

 

да си сглоби коалиция с когото и да е

 

Който и да влезе в следващия парламент, ще стане патерица на Борисов. Стига неговата партия да има най-много депутати.

В такава ситуация като единствена опозиция се очертава БСП, която реагира остро и гласува против премахването на преференциите в изборния кодекс. След това на пленум взеха решение да излязат от парламента, докато не се върнат преференциите и др. условия. Замириса на предсрочни избори.

Модерните малки десни партии събраха 50 души на протест срещу премахването на преференциите и се очертават като слаба извънпарламентарна сила.

Изобщо не е изключено в следващ парламент, ако БСП излезе пред ГЕРБ с 1-2 процента, да има коалиция между тях. Борисов е готов на всякакви компромиси, за да не изпусне властта, защото го е страх от съдебно преследване.

А ГЕРБ и БСП показаха вече сътрудничество точно в тази област – като избираха Висш съдебен съвет. Пак сделка „ти на мене, аз на тебе – ще вкарате моите, ние ще подкрепим вашите”.

Това всъщност е олигархията. Демократични пречки, каквито бяха преференциите при гласуването, не й се харесват.

Отначало Борисов си изми ръцете, заяви от чужбина, че е оставил въпроса с изборния кодекс на парламентарната група. През 2009 г. същият каза, че ще остане в опозиция, ако бъдещото управление зависи от ДПС (виж тук). Времената са се променили.

Но бързината, с която реши да върнат преференциите и да сменят състава на ЦИК потвърждава, че е готов на всичко, за да закрепи властта си.

 

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.