Как да ги настигнем швейцарците?

По повод кончината на големия швейцарски актьор Бруно Ганц: Почивай в мир, Маестро! Ти беше един от многото примери, че малка (по територия) Швейцария е създала много повече от „часовника с кукувичката“ (всъщност изобретен от германски майстор), от банките, шоколада, сирената Грюйер, Ементал и много други, Червения Кръст, Международното хуманитарно право, швейцарското джобно ножче, най-прецизната фина механика, най-развитата железопътна мрежа и т. н….

Швейцарците дадоха на света дори прочутия стрелец Вилхелм Тел, изваян с думи от немския поет Ф. Шилер… Стрелецът не е бил голям симпатизант на Хабсбургската империя, ако трябва да се изразим дипломатично…

Но Приносът на Швейцария в световната култура е впечатляващ: Жан-Жак Русо, Макс Фриш, Фридрих Дюренмат, Йохан Песталоци и много други интелектуалци, инженери, дръзки пилоти и океанографи (без да имат море!), и много учени нобелови лауреати.

Огромен принос за една почти миниатюрна алпийска държава, една от най-бедните в Европа допреди само 150 години.

Швейцарците – като всички нас – сигурно също са допускали грешки. Вероятно само Бруно Ганц е летял с крилете на Ангела…

Но това, което 8,5 милиона швейцарци са сътворили далеч надминава „историческата продуктивност“ на маса много по-големи , по-богати и по-древни държави.

Една от причините: швейцарците инвестират в хората си, те им осигуряват изключително добро обществено образование. Лидерите им се вслушват внимателно какво казва народът по безбройните и понякога скучни в предвидимостта си референдуми.

Като правило ПОВЕЧЕТО от политиците им не лъжат и не крадат от обществените фондове.

И въпреки че имат 4 официални езика, живеят в завидна държавническа хармония, подкрепена солидно от едно специално национално „лепило“: швейцарският франк…

Засега машината им работи добре. И докато начинаещи актьори може да се научат на майсторство от Бруно Ганц, много политици, особено от Балканите, биха могли – ако не друго – поне да прочетат нещо за това „как го правят швейцарците.“

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.