Данъчната реформа на Тръмп не успокои гнева на средната класа

Амбициозната данъчна реформа на американския президент не успя да успокои гнева на средната класа в САЩ, въпреки че това бе една от обявените й на висок глас цели. Най-богатите обаче извличат най-голяма полза от нея. Този въпрос отново ще бъде на дневен ред на изборите през 2020 година.

Началото на годината бележи в Съединените щати сезона на „възстановяването на данъци“. Тези връщания на пари от данъчната администрация, корекции на платените през предходната година данъци, може да достигнат няколко милиарда долара. Приятна изненада за стотици хиляди домакинства в цялата страна. Тази година обаче тя отстъпи място на разочарованието. Обещанията, дадени от Доналд Тръмп на средната класа, които до голяма степен допринесоха за избирането му за президент през 2016 година, не са изпълнени.

Много американски данъкоплатци дадоха израз на своя гняв в социалните мрежи и апострофираха директно президента. „Благодаря ви, че унищожихте средната класа с вашата данъчна реформа. На 49 години съм, тази година за първи път плащам толкова много. Средната класа гласува за вас. Няма да направя същата грешка два пъти“, пише жител на Тенеси.

„Гласувахме за вас, ние сме работническо семейство. Всяка година хазната ни връща средства, за да ни помогне да си платим дълговете. Тази година, за първи път от 30 години, трябва да платим повече. Отвратена съм“, коментира полицайка от Ню Йорк.

Има десетки истории като тези. Те загатват за край на любовта между Доналд Тръмп и част от базата на неговия електорат. . .

Предполагаше се, че средната класи ще бъде основният печеливш от данъчната реформа, лансирана от администрацията на Тръмп и одобрена от Конгреса преди една година. Това обаче не се стана. Реформата понижи значително общото равнище на данъчните прагове, но и ограничи някои намаления на облагаемия доход, по-конкретно за собствениците, които са теглили кредит. Най-заможните се възползваха от други облаги и преглътнаха тези неизгодни промени. Не и дребните собственици. Някои от тях се озоваха в по-горна категория при данъчното облагане.

Най-богатите са облагодетелствани

Според изследване на Tax Policy Center, мозъчен тръст Вашингтон, който е определян по-скоро като клонящ към демократите, най-богатите са най-облагодетелствани от данъчната реформа. Този изследователски център е стигнал до заключението, че 21% от ползите, породени от реформата, са отишли при 1% от най-облагодетелстваните през миналата година американци. И тази тенденция ще се затвърждава през годините: делът ще нараства постепенно, за да достигне 83% през 2027 година. Трябва все пак да направим уговорката, че някои разпоредби имат временно действие.

Архитектите на данъчната реформа говореха също за непряко преразпределение чрез компаниите. Като бъде намален облагаемият приход на фирмите, те щели да имат отново комфортен марж на печалба, от който щели да се възползват техните служители. През седмиците, които последваха приемането на данъчната реформа, бонусите и минималните заплати поеха нагоре. Аргументът обаче не издържа на проверката на времето.

„Златна мина“ за акционерите

Една година по-късно, анализ на неправителствената организация Just Capital, обхващащ 145 от 1000-те най-големи американски компании, търгувани на борсата, показа, че само 6% от икономиите, направени благодарение на новото законодателство, са били преразпределени сред служителите. 9% са отишли при клиентите, например, чрез понижаване на цените. Тези дялове са далеч зад „златната мина“ за акционерите (56% от общата сума) чрез дивиденти и обратно изкупуване на акции.

Ефектът, разбира се, не бе нулев и данъчната реформа успя да възстанови покупателната способност на някои хора и да подкрепи потреблението и икономическия растеж в САЩ през 2018 година. Влиянието на реформата обаче бе доста слабо и дори Управлението за федерален резерв спомена като една от причините за забавянето на икономическия растеж тази година именно отслабването на нейния ефект.

По-малко от две години преди президентските избори през 2020 г., темата обаче ще продължи да подхранва дебати. „Нетните доходи на средната класа от 1979 г. нараснаха по-бавно, отколкото на най-богатите и най-бедните“, подчертава Изабел Сохил от Brookings Institution. Тя би трябвало отново да бъде арбитърът на следващите избори. От различни страни вече се чуват обещания за коригиране на най-голямата данъчна реформа, гласувана в Съединените щати от 30 години.

Вариантите за действие пред демократите

Демократите пък търсят точната формула, за да може Доналд Тръмп да се хване в собствения си капан, и едновременно с това да съблазнят електората. Сенаторката от Калифорния Камала Харис, например, представи проект за амбициозна реформа, която обаче би увеличила още повече дефицита. Механизмът би бил прост: федералната държава би дала данъчен кредит в размер на 3000 долара на работниците (6000 долара на двойките), изключвайки онези с най-високи доходи. Безработните не биха могли да се възползват от проекта, тъй като той цели да възнагради труда. Цената на този план би била тежка: 2,8 трилиона долара през първото десетилетие и 3,4 трилиона през следващото. Кандидатката за номинацията на демократите за президентските избори през 2020 г. предложи да бъдат премахнати от реформата на Тръмп някои стимули за най-облагодетелстваните и за компаниите, за да бъде финансиран нейният проект, но това няма да е достатъчно. Обмисля се и нов данък за големите компании.

Няколко други кандидати на демократите, като Елизабет Уорън, са на същата честота. Уорън се обявява за данък върху личното състояние на много богатите (2% за онези, които притежават над 50 милиона долара, и 3% за милиардерите). Що се отнася до представителката на лявото крило на партията Александрия Окасио-Кортес, нейното предложение да бъдат облагани със 70% най-богатите възпламени политическата класа.

В републиканския лагер някои със сигурност ще подбудят Доналд Тръмп – или някой друг кандидат – да отиде още по-далеч. Още щом данъчната реформа бе гласувана, няколко лидери на партията призоваха действието на някои мерки да бъде продължено и след 2027 година. Тръмп, който усеща, че натискът върху него се засилва, подметна преди междинните избори през ноември, че републиканците работят по нов план за средната класа, но не каза нищо повече. Преизбирането на Тръмп несъмнено зависи от средната класа.

БТА

* Авторът е кореспондент на вестника в САЩ и е от бюрото в Ню Йорк.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.