„Стачка за климата“: Шведска „искра“ изведе хиляди тийнейджъри по улиците

Грета Тунберг. Снимка: от тв екрана

„Стачка за климата“: с тези прости думи шведката Грета Тунберг накара да излязат на улицата хиляди тийнейджъри от целия свят – едно оригинално движение, което се разпространява като огън под погледа на възрастните, понякога засрамени.

Младата 16-годишна шведка започна своят протест сама миналото лято, като всеки петък заставаше пред парламента в Стокхолм, за да поиска от депутатите да направят повече срещу климатичните промени.

Няколко месеца по-късно, от Сидни до Брюксел и от Берлин до Хага и Лондон, хиляди ученици и гимназисти откликват на нейния ежеседмичен призив за стачка в защита на климата, като излизат на улиците с лозунги, призоваващи „да“спасим нашето бъдеще“.

„Нашият дом гори“, „Искам да започнете да се паникьосвате“- думите на харизматичната тийнейджърка, очаквана утре в Брюксел и на следващия ден в Париж, „докоснаха сърцата на хората, защото са произнесени с такава чистосърдечност“, смята Карън О’Брайън, социоложка от университета на Осло, специализирана по проблемите на климатичните промени.

„Понякога само една смела личност може да стане искрата, която да подпали пожар, само чакащ да се разгори“, казва тя пред АФП. Известно „бездействие“ от страна на света също е помогнало на тийнейджърката да срещне отзвук, смята тя.

„Децата слушаха, гледаха и чакаха. Те очакваха повече от нас и ние се провалихме. Мисля, че много от тях разбират, че нямат избор. Време е те да посочат пътя“, коментира още социоложката, визирайки поколението, което ще бъде засегнато най-пряко от очаквания хаос в климата.

Но това движение, което „няма еквивалент“, водено не само от гимназисти, но често и от непълнолетни ученици, „притеснява нас, възрастните“, смята от своя страна Силвен Ваньон, специалист по история на образованието в университета на Монпелие.

Макар че трябва да почакаме да видим размерат на „световната стачка“ на 15 март, за да разберем „как държавите ще реагират“, „има тенденция да им се казва: приберете е у дома, вие сте деца“, добавя той, описвайки някои „покровителствени“ реакции.

„Да следват своя път“

В Германия, изправена пред нарастващия успех на протестите, които всяка седмица събират над 15 000 ученици в десетки градове, се надигат гласове, изразяващи съжаление, че те се провеждат по време на учебните занятия.

По време на първата голяма масова акция миналата седмица във Великобритания, канцеларията на премиера Тереза Мей изрази съжаление, че младежите губят „учебни часове“.

Аргументи, които бяха отхвърлени от Грета Тунберг. „Със своето бездействие политиците загубиха 30 години, в сравнение загубата не е толкова голяма“, написа тя в Туитър. „Защо ние трябва да учим за бъдеще, което скоро няма да съществува и за чието спасяване никой не прави нищо?“, казва тя във видеоклип, призовавайки за присъединяване към нейното движение „Петъци за бъдещето“.

„Ще продължим да стачкуваме, докато гласовете ни не бъдат чути и не последва ефект“, добавя в Туитър 13-годишната Холи Гилигранд, едно от лицата на движението в Шотландия.

Младежите получиха и силна подкрепа, особено в научните и екологичните среди. „Това е нещо ново и добро, качествено. Абсолютно уверен съм, че имаше нужда от такова гражданско движение“, казва пред АФП Волфганг Крамер, член на експертната група на ООН Междуправителствена комисия за климатичните промени (GIEC). Той защитава във Фейсбук младата шведка,обвинявана, че е манипулирана, или подигравана заради нейния синдром на Аспергер.

„Шокиращо е някои да смятат, че може да се отърват от подобно движение, като се подиграват на носителите му“,подчертава германският еколог.

Що се отнася до традиционните активисти на борбата с климатични промени, някои виждат в движението възможност за по-силен натиск върху правителствата, чиито ангажименти често са недостатъчни, за да бъдат изпълнени целите на Парижкото споразумение и да се ограничи затоплянето на планетата до не повече от 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха.

„Но тази надежда зависи от способността на целия свят да следва пътя, показан от тези младежи“, коментира Бил Маккибън, един от основателите на неправителствената организация „350.org“.

„Не е достатъчно да ги гледаме с възхищение, защото тези младежи нямат властта да накарат промените да се осъществят. От останалите от нас зависи да ги подкрепим, и то бързо“, казва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.