Как Виктор Орбан разбива отвътре европейската десница

Виктор Орбан и Бойко Борисов при оградата на българо-турската граница. Снимка: видео кадър

Три месеца преди изборите за Европейски парламент десницата на континента и нейният водач Манфред Вебер са с несигурни позиции вследствие на кампанията на унгарския популист Виктор Орбан срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Както установи АФП по улиците на Будапеща вчера можеха да се видят плакати с лика на Юнкер с насмешлива усмивка и те нямат за цел да агитират за ЕС преди насрочените в края на май избори за подновяване на Европарламента, а са по-скоро упрек към Брюксел за подкрепата му за имиграцията.

Проблемът: Орбан, както и Юнкер, са част от едно и също политическо семейство – на Европейската народна партия (ЕНП), която разполага с мнозинство в ЕП. Партията обединява десни европейски формации като Християндемократическия съюз (ХДС) на германската канцлерка Ангела Меркел, нейният баварски събрат Християндемократическия съюз (ХСС) и френската партия „Републиканците“.

Критикувайки „фалшивите информации“ за политиката на ЕС, разпространявани от Будапеща, говорителят на ЕК Маргаритис Схинас изрази съжаление за тази „непонятна“ кампания на унгарското правителство.

Колкото до бившия премиер на Люксембург Юнкер, той повтори нещо, което каза още през октомври миналата година: „Виктор Орбан повече няма място в ЕНП“.

Дискретният баварец Манфред Вебер, който през ноември миналата година оглави ЕНП за изборите през май, се ограничи с това да препрати в Туитър, без коментар, осъдително изказване на председателя на ЕНП, французина Жозеф Дол, за унгарската кампания.

„Осъждам категорично унгарските нападки и безпочвени заговори срещу председателя Юнкер“, написа Дол, без същевременно да поиска изключване на партията на Орбан, ФИДЕС, от ЕНП.

Дилемата пред Вебер

Вече критикуван за липсата си на обаяние, Вебер, който е голям познавач на европейските институции, но няма никакъв управленски опит в Германия, е изправен пред дилема на фона на очакванията, според всички допитвания, ЕНП да изгуби места в новия състав на ЕП след майските избори.

„Той е притиснат в ъгъла. Ако започне дебати, задължава цялата партия да заеме позиция“, казва Ерик Морис от Фондация „Шуман“ в Брюксел. А за изключването на ФИДЕС ще са нужни писма от ръководството на седем членуващи в ЕНП партии, които трябва да поискат официално това. За момента обаче няма нито едно такова писмо, въпреки че се чуват все повече гласове против унгарския премиер.

Гунар Хьокмар, водач на шведската делегация в групата на ЕНП, писа лично на Вебер, призовавайки го въпросът за Орбан, „който прекрачи границите“, да бъде обсъден на среща още следващата седмица, показва писмо, до което е получила достъп АФП.

Отмар Карас, който оглавява листата на австрийските консерватори (Австрийската народна партия) за европейските избори, но не е водач на партията, отново поиска прекратяване на членството на ФИДЕС в групата на ЕНП.

От германска страна обаче има силна неохота. „Ако изгоним партията, я запращаме в ръцете на Салвини“, каза евродепутат от ХДС, пожелал да остане анонимен.

Италиански вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини, лидер на крайнодясната партия „Лига“, вече осъществи контакт с Виктор Орбан и с водачката на френската формация „Национален сбор“ на Марин Льо Пен, подготвяйки съюзи след европейските избори.

Без ФИДЕС ЕНП ще се лиши от 12 от сегашните си 217 евродепутати. Това ще има значение в новия парламент, чийто състав ще бъде намален на 705 депутати след Брекзит, тъй като за избирането на следващия председател на ЕК ще са нужни над половината гласове.

Манфред Вебер ще трябва да разчита на добрата воля на други парламентарни групи, за да успее да оглави изпълнителния орган на ЕС. „А липсата на реакция от негова страна прави още по-малко легитимна кандидатурата му в очите на европейските „Зелени“, социалдемократи и либерали“, отбелязва Ерик Морис.

„Всичко това неизбежно увеличава шансовете на един необявен алтернативен кандидат“, подчертава той. Едно от цитираните имена е това на главния преговарящ от страна на ЕС за Брекзит, французина Мишел Барние (от ЕНП).

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.