Пак критичен момент за Брекзит: какво ще се случи в парламента на 26 и 27 февруари?

Тереза Мей в парламента. Снимка: от тв екрана

Британската министър-председателка Тереза Мей ще бъде подложена на ново изпитание от парламента следващата седмица, когато ще трябва да каже на депутатите какъв напредък е постигнала в преговорите с Европейския съюз в момент, когато търпението в нейната партия се изчерпва и нараства опасността от Брекзит в безпорядък.

Мей иска да се споразумее за промени в сделката за напускане, която договори с ЕС миналата година, и отново да я представи за одобрение в парламента възможно най-скоро.

Макар дипломати да казаха, че е постигнат напредък към уреждане на британските тревоги от сделката, и двете страни бяха скептични към изгледите за навременно споразумение, което да позволи на Мей да свика гласуване по нов пакет следващата седмица.

Ако не може да представи отново сделка следващата седмица, Мей обещава да направи изявление пред парламента за своя напредък на 26 февруари, а после да позволи на депутатите да обсъдят въпроса на 27 февруари.

Това няма да включва гласуване дали да бъде одобрена или отхвърлена сделка за Брекзит, но ще позволи на депутатите да представят други пътища за действие и да проверят подкрепата за тях с поредица гласувания. Очаква се да бъде направен опит за изземане на контрола върху преговорите от ръцете на Мей.

КАКВО ЩЕ ОБСЪЖДАТ ТЕ?

Депутатите ще обсъждат правителствено заявление. Още не е известно какво ще включва това предложение.

МОГАТ ЛИ ДЕПУТАТИТЕ ДА ПРЕДЛОЖАТ ПРОМЕНИ?

Да. Те са известни като поправки и ако бъдат одобрени с гласуване, могат да променят хода на излизането на Великобритания от ЕС. Подробностите на поправките не са оповестени, но някои депутати показват своите намерения.

КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА?

Дебатите на 27 февруари вероятно ще се съсредоточат върху това дали парламентът би трябвало да изземе от правителството контрола върху процеса на напускането – радикален план, който беше отхвърлен в малко по-различна форма на 29 януари.

Но с наближаването на датата на напускането на 29 март все повече депутати от Консервативната партия на Мей се тревожат от изгледите за излизане от ЕС без сделка и обмислят дали да подкрепят най-новата версия на плана.

КАК МОЖЕ ПАРЛАМЕНТЪТ ДА ПОЕМЕ КОНТРОЛА?

Планът, представен от депутатката от опозиционната Лейбъристка партия Ивет Купър и подкрепян от членове на различни партии, включва няколко етапа.

Първата стъпка ще е да се използва поправка, за да бъде накарано правителството да отпусне време за обсъждане в парламента на законодателство, известно като законопроект.

Ако бъде одобрен от парламента, този законопроект ще създаде закон, целящ да добави гаранции, които да не допуснат Великобритания да излезе от ЕС без сделка. Това няма автоматично да спре или да отложи Брекзит, но може да накара правителството да предприеме следващите стъпки.

КАКВИ ГАРАНЦИИ?

Според канцеларията на Купър законопроектът ще предлага следното:

– Ако до средата на март не бъде договорена сделка, Мей трябва да внесе в парламента предложение или за план за пристъпване към Брекзит без сделка на 29 март, или за план за удължаване на преговорите и за колко време.

– Ако Мей иска да пристъпи към излизане без сделка, а не към удължаване на действието на член 50, тя се нуждае от мнозинство в парламента.

– Ако депутатите отхвърлят варианта за излизане без сделка, тогава Мей трябва да представи на следващия ден предложение за удължаване на преговорния период.

– Ако парламентът се съгласи Мей да търси удължаване, тя трябва да договори това удължаване с ЕС.

ЩЕ ПРОРАБОТИ ЛИ ТОВА?

Първият етап е спечелване на гласуване в парламента на 27 февруари.

Планът вероятно ще бъде подкрепен от Лейбъристката партия, други малки партии в парламента и поддържащите ЕС членове на партията на Мей. Няколко министри от правителството показват, че ще обмислят възможността да подкрепят плана, дори това да означава, че ще трябва да подадат оставка или да бъдат уволнени.

Мей няма категорично мнозинство в парламента и е уязвима за поражение, ако само малцина от нейната партия се разбунтуват. Има обаче вероятност някои от Лейбъристката партия да гласуват против плана, което да увеличи размера на необходимия бунт.

Наред с това има още няколко препятствия, които трябва да бъдат преодолени, за да се превърне планът в закон, включително приемането на спорно законодателство, което обикновено отнема месеци, в много кратък срок – може би само един ден.

Но ако това успее, то сериозно ще попречи на Мей да осъществи излизане без сделка без съгласието на депутатите. Предишни пъти парламентът е гласувал символично, за да каже, че не иска напускане без сделка.

КАКВО КАЗВАТ ПРОТИВНИЦИТЕ?

Подкрепящите Брекзит депутати, предимно от Консервативната партия на Мей, настояват, че възможността за напускане без сделка би навредила на ЕС и затова е важна разменна монета за Великобритания. Те вероятно ще се противопоставят на всичко, което може да премахне този вариант от преговорите.

Някои твърдят, че излизането от общността без сделка е за предпочитане пред излизането със сделка, която да задържи Великобритания в близки отношения с ЕС, и че дългосрочните ползи ще надделеят над евентуално краткосрочно разстройване.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.