Махмурлукът – науката още няма отговор

Какво се случва в тялото ни, когато пием прекалено много и защо повечето средства срещу махмурлук не помагат

Коледните и новогодишните тържества могат да превърнат дори скромните пиячи в пияндета. Според специалистите, за да запазят добри спомени от празниците, жените не трябва да пият повече от четири чаши, а мъжете – повече от пет. Снимка: Ройтерс

Дейвид Вандервийн разбира, че е направил грешка. Но на семейното тържество за Коледа 38-годишният нормален мъж е пресушил няколко чаши шампанско и скоч, а след това е обърнал няколкоnewsweek_logo_.gif Boerenjongens – холандски меланж от уиски и стафиди. Следващата сутрин той прекарва на фотьойла си, с тежест в стомаха, главоболие и други подобни страдания. „Чувствах се, все едно в устата ми умира маймуна”, казва Вандервийн, съосновател на компанията XS Energy Drinks, намираща се в Лагуна, Калифорния.

Вандервийн не е единственият, който препива по празниците. Леещият се безплатен алкохол на безкрайните купони през целия декември може да превърне умерено пийващите хора в пияници. Според Съвета за дестилирани алкохолни напитки на САЩ (Distilled Spirits Council) индустрията за алкохолни напитки прави 25 процента от годишната си печалба си от 58 млрд. долара именно между Деня на благодарността (отбелязван на четвъртия четвъртък на ноември) и Нова година. И въпреки че има достатъчно проблеми с преценките в самата нощ, сагата често продължава и на следващата сутрин с миш-маша от болки, наречен махмурлук. Или както се нарича на медицински език това физическо страдание на цялото тяло – veisalgia.

Махмурлукът измъчва гуляйджиите откакто ранните хуманоиди започнали да разпускат с палмово вино. Въпреки това науката все още не успяла да разбере как празничната наздравица, която казва „обичам ви всички”, се превръща в подобно биологическо шарлатанство. Съществуват няколко изследвания, които са проучвали махмурлука и най-добрите средства срещу него. Но това, което науката теоретизира за махмурлука, само може да накара веселбарите да пропуснат празничния гуляй.

Всъщност мъките започват когато нивото на алкохол в кръвта започне да пада. Някои експерти вярват, че махмурлукът е вид „мини-отказване от пиене”, казва Робърт Суифт, професор по психиатрия и поведението на човека в Университета Браун и директор на изследване в медицинския център Veterans Adminstration в Провидънс. Тъй като алкохолът действа успокояващо, тялото реагира като освобождава различни неврохимикали, които стимулират мозъка. Тези химически вещества причиняват ускорен пулс, гадене, треперене и чувствителност към светлина и звуци – същите симптоми, които имат алкохолиците, когато спрат пиенето. Най-лошите симптоми се появяват когато съдържанието на алкохол в кръвта достигне нулата.

Колко бързо ще се стигне до това нулево ниво зависи от черния дроб, който преработва почти цялото количество алкохол, който поглъщаме. А според чернодробния специалист д-р Уилиям Кейри, професор по медицина в колежа по медицина в Кливланд, той може да преработи малко количество спиртни напитки на час. При това „всеки човек преработва алкохола по различен начин,” което зависи от гените и от пола. Обикновено черният дроб преработва по една унция (29,6 куб. см) чист алкохол на час. Което се равнява на 12 унции бира, чаша вино (пет унции) или унция и половина концентрат.

Това води до друга теория, която хвърля вината за махмурлука върху физиологията. В черния дроб алкохолът първо се разгражда на токсични субстанции, наречени ацеталдехиди. След това ацеталдехидът се разпада до по-безобидното вещество, наречено ацетат. Във високи дози ацеталдехидът причинява гадене, повръщане, потене и други симптоми, присъщи на препиването. И въпреки че в тялото вече няма ацеталдехиди, когато се достигне нулевото ниво на алкохол в кръвта, някои последващи ефекти на токсините продължават и на следващата сутрин.

Своята роля в превръщането на празниците в мъчение играят и други вещества, странични продукти при процесите на дестилация и ферментация. Тъмните на цвят алкохолни напитки като бренди, бърбън и червено вино съдържат повече странични вещества – congeners – отколкото светло оцветените напитки като джин или водка. Най-лошото от разнообразните страничните вещества е метанолът, който в тялото се разгражда до формалдехид. Обикновено формалдехидът се използва за балсамиране. Когато обаче той се намира в кръвообращението на живите хора, клиническият термин за начина, по който се чувстват, е „разядени”.

Тъй като алкохолът е диуретик, на сутринта след препиването се събуждаме дехидратирани. Обезводняването обяснява някои симптоми като главоболието и сухотата в устата. Алкохолът обърква биоритмите на тялото, като смущава съня, въпреки че действа успокоително. Недостигът на сън допринася за цялостното неразположение.

Може и да е странно, но според Суифт някои хора могат да получат махмурлук от една или две чаши. „И обикновено най-много страдат умерените или познатите като „социални консуматори на алкохол” пиячи.” На особен риск са изложени жените. Изследователи от Университета в Мисури откриха, че жените страдат от по-тежък махмурлук, отколкото мъжете, независимо от изпитото количество алкохол.

Махмурлукът се отличава с главоболие, потене, сърцебиене, пресъхнала уста, неразположение. Въпреки че съществува от древността, учените още не са открили ефективно лекарство за всичките му симптоми. Снимка: хелтиливинг

И въпреки че изпиването на един тон може да ни развесели, или поне за известно време, има и други здравни въпроси, за които трябва да се замислим. Препиването – дефинирано като четири напитки за жените и пет за мъжете – е „сериозен обществен и здравен проблем,” казва д-р Робърт Брюър, ръководител на екипа за алкохолните напитки в Националния център за превенция на хронични заболявания. Тялото ни не само плаща цената със съответния махмурлук, но и може да се стигне до редица проблеми: катастрофи, домашно насилие, сексуални заплахи. Има и редица клинични прояви, които могат да се очакват при препиване – остър панкреатит (болезнено и дори застрашаващо живота възпаление на панкреаса) и дори т.нар. коледен сърдечен синдром, който се проявява у хората със здрави сърца, злоупотребили с алкохол и причинява нарушение на сърдечния ритъм. „В препиването няма нищо весело и нищо добро”, категоричен е Брюър.

Препиването обаче не засяга само редовните пиячи. Изследванията на Центъра за контрол на болестите и превенция по-скоро показват, че то се отнася много по-често до умерените пиячи. А освен това не е запазена територия на младежите. Според Центъра повече от половината от алкохола, консумиран от възрастните в САЩ, е под формата на напитки на тържества и гуляи, а 70 процента от участващите в тези мероприятия са хора над 25 години.

Най-сигурното противодействие на махмурлука е да се спазват определени правила. Специалистите препоръчват по една напитка на ден за жените и две за мъжете. Ако не можете да устоите на една чаша повече, има начини да направите следващата сутрин по-поносима. Първо, ако пиете, не карайте кола. Чаша вода между алкохолните напитки от една страна ще забави консумацията на алкохола, а от друга – ще помогне при обезводняването. „Преди да пиете, яжте, а докато сте на купона се старайте да пиете по-бавно”, съветва специалистът по метаболизъм Джеймс Шефър. „Избягвайте смесването на напитките.”
Не харчете парите си и за многото т.нар. лекарства срещу махмурлук. Повечето от тях не са научно подплатени. Изследване, проведено от Tulane University и публикувано в Annals of Internal Medicine констатира, че екстрактът от круша например действа срещу гадене и сухота в устата, увеличава апетита, но не помага срещу другите симптоми на махмурлука.

Какво може да направим на следващата сутрин? Тъй като алкохолът смущава съня, почивайте. За да облекчите главоболието, изпийте един аспирин или ибупрофен. Кафето може да намали болката, но то е и слаб диуретик. Затова пийте много вода и сокове. Физическите упражнения също може да са от полза. Ким Доналдсън, съосновател на онлайн-магазина за вина Bottlenotes Inc., се кълне в лечебното действие на ходенето или на какъвто и да е вид леко натоварване: „В началото ще ви се иска да умрете, но много скоро ще се почувствате по-добре.”
И яжте – дори ако ви се повдига от тази мисъл. Браян Леви, рекламен специалист от Далас, използва мас, за да облекчи симптомите при спорадичните си гуляи по празниците. Повечето специалисти обаче съветват да се успокои положението със солени бисквити, кракери, хляб (най-добре препечени филийки), банани и други лесносмилаеми храни.

И може би най-важното: не ставайте жертва на мита „клин клин избива” и не пийте повече алкохол. Според Шефър този номер може да облекчи страданията в краткосрочен план, но може и да ви поведе по „много опасния път” към алкохолната зависимост. Затова съветът му е: „Или пийте умно, или недейте да пиете. Само така ще може да се радвате на празниците.” Дори и на следващия ден.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.