Критики за Нетаняху заради съюз с крайната десница

Бенямин Нетаняху. Снимка: от тв екрана

Министър-председателят Бенямин Нетаняху си навлече необичайни критики от Американско-израелския комитет по обществените въпроси (АИКОВ) – най-голямото произраелско лоби в САЩ, заради предизборен съюз с крайнодясна партия, вярна на политиката на покойния антиарабски равин Меир Кахане.

Нетаняху уреди в сряда сделката между „Еврейска сила“ и друга ултранационалистическа формация – „Еврейски дом“, след като е изправен пред ново обединение на центристки партии, което според социологическите проучвания може да го победи.

Анкетите предполагат, че без съюза една от крайнодесните партии или и двете може да не прескочат 3,25-процентовата бариера, необходима за влизане в 120-членния парламент. С обединението те може да спечелят цели пет.

Нетаняху защитава обединението като начин да подобри шансовете си за съставяне на дясна управляваща коалиция, оглавявана от неговата партия „Ликуд“, за да остане на власт за пети мандат след изборите на 9 април.

Той каза, че подобен блок ще защити по-най-добрия начин сигурността на Израел.

Но критиките, отправени от АИКОВ и друга водеща еврейска организация в САЩ – Американския еврейски конгрес (АЕК), срещу „Еврейска сила“, бяха основна тема вчера в медийното отразяване на оспорваната надпревара в Израел.

„АИКОВ има дългогодишна политика да не се среща с членове на тази расистка и заслужаваща порицание партия“, каза лобистката група в духа на коментарите, които направи АЕК в Туитър.

АИКОВ обикновено категорично е подкрепяла политиката на Нетаняху през 13-те му години на власт, макар някои еврейски организации в САЩ да са изразявали резерви заради израелския уклон надясно.

Водещият противник на Нетаняху – бившият началник на генералния щаб на въоръжените сили Бени Ганц, който е лидер на новия центристки съюз „Синьо и бяло“, каза, че министър-председателят е прекрачил етична граница и вреди на „важните ни отношения с американските евреи“.

След своите критики АИКОВ обяви вчера в Туитър, че Нетаняху е потвърдил, че ще направи обръщение на годишната политическа конференция на организацията във Вашингтон в края на следващия месец.

Лидерите на „Еврейска сила“ се определят като наследници на родения в САЩ равин Кахане, изкарал един мандат в парламента през 80-те години на 20 век, преди неговата партия „Ках“ да бъде забранена от Израел като расистка.

Кахане, убит с огнестрелно оръжие в Ню Йорк през 1990 г. от американец от египетски произход, се застъпваше за „прехвърляне“ на палестинците в съседни арабски страни и забрана на смесените бракове между израелски евреи и араби.

„Ние обикновено не се месим в избори. В този случай обаче е необходимо гласът ни да бъде чут“, заяви вчера за Ройтерс директорът на представителството на Американския еврейски конгрес в Ерусалим Авитал Либович.

Попитан вчера по Армейското радио за критиките на АИКОВ, лидерът на „Еврейска сила“ Итамар Бен-Гвир каза: „Те не се намират тук, не виждат терористичните нападения, нито усещат от непосредствен опит кръвта, която се пролива тук.“

Подкрепящият Нетаняху вестник „Израел хайом“ също осъди АИКОВ, обвинявайки организацията в заглавие с големи букви на първа страница, че е „играчка в ръцете на медии и политици, целящи да ударят десницата“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.