4 години по-късно: Убийството на Немцов остава неразкрито, опозицията няма заместник

Шествие в памет на Борис Немцов. Снимка: от тв екрана

Вчерашните шествия в Русия в памет на Борис Немцов напомниха, че през четирите години след убийството му в Русия не се появи политик, съпоставим с него по авторитет и умение да обединява разнородните сили на опозицията. Поредните прояви показаха, че обществото все още чака да бъде разкрито най-нашумялото политическо убийство в днешна Русия, пише „Ведомости“.

Централните медии отразяват възпоменателните шествия, организирани вчера в Москва, Санкт Петербург и още 20 градове из Русия. Немцов бе застрелян преди четири години „на практика под стените на Кремъл“, пише БТА.

Какво се е променило четири години след убийството, пита се изданието. Паметта за загиналия е жива – опитите на старателни чиновници да забранят митингите в градските центрове срещнаха сплотена съпротива. Времето в Москва бе студено и кишаво, не предразполагаше към разходки, но по данни на градската полиция в шествието се включиха 6000 души, а според доброволци, броили хората, минаващи през рамките – 11 000.

Няколко десетки хиляди души излязоха на улиците в цяла Русия, за да почетат паметта на Немцов. „Малко бяха – пише вестникът, – но едва ли са много акциите на опозицията, разрешени или забранени, които са събирали толкова или повече хора, и то споделящи различни, често диаметрално противоположни убеждения.“

Според „Ведомости“ тези хора са сплотени и от искането за обективно разследване на убийството в центъра на Москва – властите да не се ограничават с наказанието на изпълнителите, осъдени през 2017 г. Московски съд постанови тогава за петимата подсъдими затвор от 11 до 20 години при строг режим.

Хората в Русия не вярват, че властите имат желание да доведат разследването докрай. Веднага след убийството 44 на сто от участниците в анкета на центъра „Левада“ са заявили, че не вярват поръчителите да бъдат издирени, 33 на сто са вярвали в това, а 23 процента не са дали отговор. Преди една година недоверие са изразили вече 52 на сто, оптимистите са намалели на 21 процента, а 27 на сто не са дали отговор.

Присъдата за убийците, без да се накажат организаторите и поръчителите, не е разсеяла скептицизма, заключава „Ведомости“, цитиран от Би Би Си.

Шествията в памет на Немцов откроиха и ролята на убития в руската политика, недостига на хора, съпоставими с него по значение и политическа обиграност, коментира политологът Алексей Макаркин. „Той имаше твърди принципи, но не бе догматик, заради общото дело скланяше на компромиси и бе комуникатор между левите и десните опозиционери“, добавя наблюдателят.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.