Шега с „простия българин” може, с ром или бежанец – не

Мюсюлмани може да мразят християни, обратното – не

Феминистка активистка на протест. На фланелката й е изписано: „Белите мъже са терористи“. Снимка: Редит.ком


Защо толкова много хора, които обичат да сигнализират, че са против омразата звучат доста… омразно? Те очевидно мразят омразата, но не ги ли вкарва това състояние в екзистенциално противоречие?

И нека не се лъжем – в последните години манипулациите с ключова дума омраза са приоритет основно на една фракция от политическия пейзаж. Това са левите прогресивни либерали, които доминират обществения разговор през почти пълния си контрол над мейнстрийм медии, университети, културни институции, администрации и неправителствени организации.

Парадоксите, които произвежда системната злоупотреба със звучната дума омраза са сочни и комични. Напомнят на онзи виц, в който се призовава да отхвърлим расизма и да заживеем като бели хора.

Например, когато някой журналист или холивудски актьор каже публично, че Доналд Тръмп е идиот и трябва да бъде в затвора, това почти винаги се описва като „смела и критична позиция“. Ако се кажат същите думи за Хилъри Клинтън това вече става „език на омразата“.

Карикатура за политическата коректност. Над тоалетната вляво с корана е написано „Престъпление от омраза“. На тоалетната вдясно с библията е написано „Изкуство“.

Ако някой реши да осмее Християнството получава похвала за своята свободна позиция. Но в момента, в който сменим религиите и на мястото на Християнството сложим Исляма някак си магически свободната позиция се превръща в „престъпление от омраза“.

Образът на Христос потопен в урина е изкуство. Карикатура на Мохамед е акт на омраза и дискриминация. А в много случаи – и смъртна присъда.

Ето как нестабилната природа на омразата ни играе номера. Трудно е да сложим една солидна и принципна дефиниция. Ако го сторим много журналистически и политически кариери ги очаква гибел.

…Активните градски либерали обожават да се гаврят с „простия българин“ и да посочват неговата неспособност да се интегрира на Запад. Същите хора много мразят, когато видят същите думи, но насочени към сирийци, еритрейци, сомалийци или роми. За тях това си е чиста проба език на омразата. Как така „простите българи“ е забавна реплика, а „простите пакистанци“ е престъпление? „Българска работа“ може, но „циганска работа“ води до жалба в Комисията за защита от дискриминация.

В объркания свят на омразата едни групи са длъжни да мразят, а други трябва да бъдат мразени. Жените могат да мразят мъжете. Черните могат да мразят белите. Мюсюлманите могат да мразят християните. Хомосексуалните могат да мразят хетеросексуалните. Но никога обратното.

Със съкращения, виж целия текст в topnovini.bg. Заглавието е на e-vestnik

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.