Ким Чен-ун e в Ханой за срещата с Доналд Тръмп за ядреното разоръжаване

Тръмп и Ким: Илюстрация от тв екрана

Бронираната лимузина на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, съпровождана от фаланга едри телохранители, пристигна днес във виетнамската столица, където ще се състои срещата му с президента Доналд Тръмп. На нея ще се обсъжда може би най-голямото предизвикателство за сигурността в света – ядрената програма на Ким, която съвсем скоро може да е реална заплаха за мишени по света.

Войници, полицаи и чужди журналисти се тълпяха по улиците около хотел „Мелия“ в Ханой, където ще отседне Ким, а стотици възторжени граждани стояха зад загражденията, надявайки се да видят севернокорейския лидер. Знамената на Виетнам, КНДР и САЩ плющяха под студения дъжд, пробляскваха светкавиците на десетки фотоапарати, а някои хора крещяха и снимаха с мобилните си телефони пристигането на Ким в хотела, сякаш е рокзвезда.

„Аз го харесвам“, каза за Ким местната жителка Ван Дан Лу, служителка в близка банка. „Той е много млад и е много интересен. И е много могъщ“, каза тя. „Тръмп не е млад, но според мен и той е много могъщ“.

Виетнамското авторитарно ръководство задейства много служители на службите за сигурност за посрещането на Ким, затвори големи участъци от магистрали и блокира някои райони на оживения столичен град. По-рано сутринта Ким слезе с широка усмивка и махайки с ръка от бронирания си влак в края на дългото си пътуване от Пхенян през Китай до виетнамската граница. Той се ръкува с официалните лица, докато виетнамски войници в бели униформи и черни ботуши стояха мирно на червения килим на гарата в Дондан на китайско-виетнамската граница.

Няколко часа преди да пресече границата, японската телевизия Ти Би Ес показа как Ким пуши призори на гара в Китай, а една жена, вероятно сестра му Ким Йо Чен, държи кристален пепелник, готова да му го подаде.

Тръмп ще отлети от Вашингтон за Ханой и се очаква да пристигне по-късно днес.

Въпреки че мнозина експерти не вярват, че Ким ще се откаже от ядрените си оръжия, които вероятно смята за най-добрата гаранция да запази властта си, мнозина в Ханой бяха обзети от трескаво вълнение, очаквайки пристигането му. По и без това натоварените улици се образуваха големи задръствания.

Официални лица в Ханой казаха, че са имали само десетина дни, за да се подготвят за срещата на върха – много по-малко от близо двата месеца, които имаше Сингапур за първата среща Тръмп-Ким миналата година. Въпреки това те уверяват, че ще гарантират безопасността на двамата лидери. Крайно строгите мерки за сигурност ще бъдат оценени от севернокорейските власти, които са особено чувствителни към сигурността на Ким, третия член на семейството, което управлява корейския Север с абсолютна власт. Решението на Ким да се качи на влак, а не на самолет, вероятно е продиктувано от по-добрите възможности за контрол върху сигурността.

Очакванията от срещата в Ханой са големи след доста общите декларации, прозвучали на първата среща през юни в Сингапур, която разочарова мнозина. На заседание със свои висши съветници президентът на Южна Корея Мун Дже Ин каза, че разговорите Тръмп-Ким ще бъдат критична възможност за постигането на мир на Корейския полуостров. Мун, който миналата година се срещна три пъти с Ким и твърдо настоява за подновяване на ядрената дипломация между САЩ и Северна Корея, много иска да има пробив, който да му позволи да задейства амбициозните си планове за вътрешнокорейски диалог, вкл. изгодни съвместни икономически проекти, които са блокирани заради санкциите на САЩ срещу Севера. „Ако президентът Тръмп съумее да премахне последното останало от Студената война противопоставяне, това ще е велик подвиг, който ще остане в световната история“, каза Мун.

Чрез Туитър Тръмп се постара да смекчи тези очаквания и преди отпътуването си за Ханой предрече „продължаване на напредъка“, постигнат в Сингапур, но сякаш, за да поддържа интригата, добави и въпросът: „Денуклеаризация?“. Каза още, че Ким знае, че „без ядрени оръжия неговата страна бързо ще стане една от големите икономически сили в света“.

В продължение на десетилетия Северна Корея изграждаше своята ядрена програма с големи политически и икономически жертви. Затова сред експертите се шири скептицизъм, че тя ще се откаже от тази програма на ниска цена.

/БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.