С кардинал Джордж Пел педофилията стига до върховете на Ватикана

Джордж Пел дава показания. Снимка: от тв екрана

В продължение на две десетилетия Джордж Пел беше господстваща фигура в Католическата църква в Австралия – момче от град със златна мина, чиито амбиции, интелект и умение да печели приятели сред влиятелни хора го издигнаха до третата по важност позиция в йерархията на Ватикана.

Всичко това обаче рухна през декември, когато съдът призна 77-годишния Пел за виновен по пет обвинения в престъпления от сексуален характер срещу деца, извършени в катедрала в Мелбърн. Той самият е от град Баларат, намиращ се на 115 км оттам. Тогава съдът постанови решението да не бъде огласявано. Днес съдията отмени тези ограничения, пише Ройтерс.

Пел е най-високопоставеният представител на Римокатолическата църква, признат за виновен в извършване на сексуални престъпления. С неговия случай разгръщащият се скандал за посегателства, който от три десетилетия измъчва Католическата църква в цял свят, достигна и до Ватикана, и до обществения живот на Австралия.

Пел е прекарал по-голямата част от първите си три десетилетия като свещеник в Баларат, стар миньорски град в щата Виктория, известен със златодобива.

По-късно щатски и федерални разследвания ще констатират, че това е един от католическите диоцези, които са най-тежко засегнати от случаите на сексуални злоупотреби, макар че нито една от жалбите срещу Пел не засяга времето, когато е работил там.

След като Пел е напуснал родния си град, за да стане през 1996 г. архиепископ на Мелбърн, той е извършил престъпления срещу две момчета от църковния хор на катедралата „Свети Патрик“ в Мелбърн, за които 12-те съдебни заседатели го признаха за виновен.

За жалбите срещу Пел се разбра едва през 2016 г., а обвиненията бяха повдигнати през 2017 г. През това време той продължаваше да се издига в църковната йерархия в Австралия.

Още преди през 2001 г. да стане архиепископ на Сидни, най-високия пост в Католическата църква в Австралия, той бе поляризираща фигура – почитана от много от консервативни политици, но критикувана от либералите за открито изразяваните си възгледи.

През 2002 г. на Световните дни на младежта в Торонто Пел влезе в новините с думите, че „абортът е по-позорен от морална гледна точка от сексуалния тормоз на свещеници срещу млади хора“, защото абортът „винаги е унищожаване на човешки живот“.

В кратко изявление днес пред съда, направено след като Пел отпътува с чакащата го кола, адвокатът му Пол Галбали заяви: „Кардинал Пел винаги е казвал, че е невинен, и продължава го твърди“. По думите на адвоката вече е внесено обжалване на решението на съда.

На заседанията на кардиналите преди конклава, избрал през 2013 г. папа Франциск, австралиецът се открояваше, но не само с внушителния си ръст и широки рамене, но с познанията си по финансовите въпроси.

С надеждата да потуши ватиканските финансови скандали папата прехвърли Пел в Рим и през 2014 г. той беше назначен за ръководител на ново министерство – секретариата по икономическите въпроси.

Междувременно в Австралия щатско разследване за злоупотреби в институции започна да съобщава за свидетелства за тормоз над деца и потулване на случаи в Баларат и другаде в продължение на десетилетия. Така започна по-голямо разследване, водено вече от Федералната кралска комисия.

В нито едно от разследванията Пел не беше споменат като предполагаем извършител. Когато беше извикан да даде показания пред Кралската комисия, той трябваше само да каже какво му е известно за поведението на други хора, както и дали е присъствал при вземането на решения от църковните ръководители да местят извършили престъпления свещеници в други енории.

В показания пред комисията през март 2016 г. Пел заяви, че не е знаел нищо за сексуалния тормоз над деца в Баларат, упражняван от друг свещеник през 70-те години, докато последният не бил признат за виновен през 1993 г. Други обаче казаха пред комисията, че поведението на свещеника е било обществена тайна в диоцеза.

„Това е тъжна история и не съм проявявал особен интерес към нея“, каза Пел в това разследване и добави, че Църквата е направила „катастрофален“ избор, като не е реагирала активно и е потулвала жалбите за посегателства.

Когато през юни 2017 г. световната вълна на обвинения в сексуални злоупотреби застигна и Пел, някои от най-влиятелните хора в страната застанаха зад него, включително бившият премиер консерватор Тони Абът, самият той ревностен католик, който каза следното пред един вестник: „Онзи Джордж Пел, когото аз познавам, е прекрасен човек“.

Наследникът на Пел като архиепископ на Сидни Антъни Фишър също заяви по онова време пред медиите, че “ Джордж Пел, когото познава, е почтен в отношенията си с хората, човек на вярата и високите идеали, изключително благоприличен“.

Абът и Фишър засега не са отговорили на запитванията за коментар, отправени след оповестяване на решението на съда.

Марк Колъридж, председател на Конференцията на австралийските католически епископи, заяви, че решението на съда е шокирало хората в цяла Австралия и по света, включително епископите.

„Молим се за всички, които са били подлагани на тормоз, и техните близки и се ангажираме отново да направим всичко възможно, за да направим така, че Църквата да бъде безопасно място за всички, особено за младите и уязвимите“, каза той.

Пел си взе отпуск от финансовите си функции във Ватикана, за да изчисти името си, но по време на делото официално продължаваше да заема този пост.

Когато през декември съдът призна Пел за виновен, папа Франциск и Светият престол не коментираха, като заявиха, че ще се съобразят със законите на Австралия и съдебната заповед да не се разгласява съдебното решение.

Ден след като през декември съдът се произнесе, Пел беше един от тримата кардинали, които папата отстрани от групата на близките си съветници. Но тогава не бяха посочени конкретни причини.

Според адвокати на жертви признаването за виновен на човек, който е толкова високопоставен в църковната йерархия, може да насърчи и други пострадали от тормоз от свещеници, да проговорят.

„Много хора, особено преживелите такива злоупотреби, се страхуват да говорят публично, защото си мислят: „Никой няма да ми повярва, съдът няма да ми повярва“, каза Филип Нейгъл. Той е бил ученик в Баларат, където Пел през 70-те години Пел е бил свещеник, и е свидетелствал срещу друг свещеник, който след това бил осъден на лишаване от свобода.

„Липсата на правосъдие е може би по-вредна от самите престъпления, така че това ще даде по-голям кураж на повече хора да излязат публично“, добави той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.