Китай търси нови икономически двигатели

Рисунка: доминиканюз

Подобно на ято птици, налитащи на шепа зърно, десетина роботизирани ръце инсталират компоненти в касов POS терминал, проверяват функционирането му и го опаковат в кутия под надзора на работник човек. Преди роботите за сглобяването на същото устройство, използвано за обработка на картови и мобилни плащания, са били необходими 60 работници, пише китайската агенция Синхуа.

Двете съседни поточни линии в завода Kingtronics са пример за „революцията на роботите“, помитаща източната китайска провинция Фуцзян. Както и в другите крайбрежни региони на Китай, повишаването на цената на труда и свиващите се чуждестранни поръчки принуждават заводите с трудоемки производства да вземат мерки.

Вместо да свива производството, Kingtronics е избрал да включи в производствения процес повече роботи – стратегия, която не само увеличава печалбата на компанията, но й позволява и да разшири бизнеса си като предлага разработване и продажба на автоматизирано оборудване за производители, които не могат да си позволят да внасят роботи. „Предвиждаме, че пазарът ще е безграничен, тъй като много малки и средно големи предприятия приветстват автоматизираните решения“, посочва Хенри Цен, председател на управителния съвет на компанията с централа в Чжанчжоу.

Отправяйки предизвикателство към низходящата икономическа тенденция, наблюдавана в момента, със солидния си растеж, Kingtronics и много други частни компании говорят за макроикономическата издържливост на Китай, който се бори със забавяне на икономиката и несигурността, породена от търговските спорове със САЩ.

Близо три години след като Китай започна реформа, насочена към предлагането, в опит да преструктурира и модернизира икономическите си сектори, сега според експерти се натрупват предпоставките за нов тласък. Това засилва увереността, че на т. нар. две сесии – годишните заседания на китайския парламент и висшия политически консултатитен съвет – ще бъде очертано развитието на Китай през 2019 година. Вярва се, че това ще бъде ключова година към изпълнението на целта на Пекин за изграждане на средно проспериращо общество във всички аспекти. На годишните сесии в началото на март ще бъде направен опит да се посочат нови двигатели, които да дадат летящ старт на втората по големина икономика в света. Същевременно „гореща тема“ е и как да се помогне на пазарните играчи да преодолеят турбулентния преходен период.

Ползите от промяната

На заседание на Държавния съвет през януари китайският премиер Ли Къцян заяви, че тази година развитието на страната е изправено пред по-сложни условия, с нарастващи предизвикателства и натиск върху икономиката. Китайската икономика нарасна с 6,6 % през 2018 година, което е над официалната цел за около 6,5 %, но е под растежа от 6,8 %, отчетен през 2017 година.

Освен заплахата от засилващия се протекционизъм в чужбина, представители на властите и експерти насочват вниманието и към проблемите във вътрешната икономика, включително свръхпредлагането на евтини продукти и липсата на иновации. Тази година се очаква „двете сесии“, на които ще бъде публикуван работния доклад на правителството за 2019 година, да подновят призивите за задълбочаване на реформата, насочена към предлагането, с цел промишлеността да се изкачи нагоре по веригата на създаването на стойност.

„Традиционните компании, насочени към износ, се изправиха пред значителни трудности при промишления преход през 2018 година“, посочва Хуан Маосин, професор по икономика в университета Fujian Normal. „След пристъпа на болка обаче, възстановяването е почти сигурно през 2019 година благодарение на новата скорост, набрана в прехода“, допълва той.

Преходът, който Хуан споменава, сега е повелята на деня в цял Китай. На провинциалното равнище на „двете сесии“, които предшестваха заседанията на национално ниво, повечето китайски провинции понижиха целите си за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2019 година и наблегнаха на висококачественото развитие с обещания за развитие на нови сектори и модернизиране на традиционни.

Във Фуцзян, известна с бурно развиващата се електроника и шивашка промишленост, все повече заводи прегръщат автоматизацията. Това е довело до 16-кратно увеличаване на вноса на промишлени роботи през първите 10 месеца на 2018 година.

В северната китайска провинция Шанси въглищните компании преминават към нови форми на енергия и нови материали, тъй като богатата на въглища провинция закрива излишните мощности. През последните три години Шанси постепенно изведе от експлоатация капацитет за добив на 88,4 милиона тона въглища. Същевременно ускори развитието на новите енергии, включително извличането на метан от въглищни пластове, който сега се равнява на над 90 % от общите количества в страната.

Компанията Shanxi Uni-moon Green Paper жъне ранни ползи от прехода към чиста енергия. Подразделението на въглищно предприятие е разработило технология за производство на хартия от продукти, които са отпадни от добива на въглища. Компанията оценява, че чрез производството на 120 000 тона от тази „въглищна хартия“ годишно, ще спаси 2,4 милиона дървета.

Въпреки временното намаляване на скоростта в натрупването на БВП, Ян Линху, заместник-генерален директор на компанията, говори с ентусиазъм за преминаването на сектора към по-устойчив модел на развитие, включващ повече инвестиции в иновации. „Въгледобивната промишленост е под голям стрес, но фактът, че всички компании се стремят към промени, е положителен сигнал“, посочва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.