„Какъв цвят има този свят“ – филм за трагичната съдба на поетесата Данила Стоянова

Данила Стоянова. Снимка: Б ПЛЮС

Филмът ще бъде представен от София Филм Фест на 8 март от 18:30 в кино „Люмиер“

Това е един много специален филм за авторите му, защото е посветен на скъпа приятелка, която е трасирала по някакъв начин и техния собствен път; не само ярка и необичайна поетеса, но и осезаемо и до днес присъствие.

Фотографката Иглена Русева, режисьорът Димитър Петков, художничката Марта Левчева, драматурзите Хермина Азарян и Роза Радичкова, актрисата Жана Караиванова, поетът Владимир Левчев, физикът Деян Гочев и други са част от близките й хора, които споделят спомените си за Данила и техните думи се преплитат със стиховете й, изречени и изпяти от актрисата Милена Ерменкова.

Филмът припомня трагичната съдба на поетесата Данила Стоянова. Малцина я познават, макар стихосбирката й е да е преиздавана у нас и в САЩ, а едно нейно стихотворение е изписано на стена в холандския град Лайден, наред с произведенията на други големи световни поети.

„Данила Стоянова (1961- 1984) си отиде едва на 23 години. Но още на 14 тя беше завършен поет. И остава един от най-важните поети от поколението на осемдесетте години. Поезията й е все така свежа, нова, изненадваща и днес. И се надяваме, че Дани ще заживее нов живот с новите поколения чрез филма “Какъв цвят има този свят”, казват създателите му.

В него приятелите й се опитват да припомнят образа й и усещането си за човека, белязал не само младостта им, но и по-нататъшния им живот. И думите им днес, 35 години по-късно, се преплитат с произнесените някога нейни стихове, за да се оформи един имагинерен диалог за живота и смъртта.

И оттеква някогашното пророчество на Данила: “Аз зная само, че мойто погребение не ще се състои. Защото трудно се погребва този, който е изравнил смъртта с живота и живее и в двете.“

Данила Стоянова говори просто и спокойно за живота и смъртта в чудото на своята поезия. Тридесет и пет години по-късно нейните приятели се опитват да осмислят собствения си живот чрез спомените за нея. Понякога едно голямо отсъствие изпълва с повече смисъл света около нас от много други присъствия.

Режисьор: Ралица Димитрова Сценарий: Ралица Димитрова Оператор: Пламен Герасимов С участието на: Милена Ерменкова, Ованес Торосян Продуцент: Пламен Герасимов Продукция: Б ПЛЮС ФИЛМ

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.