Итън, който се разбунтува срещу майка си, за да се ваксинира

Итън Линдънбъргър. Снимка: от тв екрана

Итън Линдънбъргър прекарва първите си 18 години без никакви ваксини: нито срещу тетанус, нито срещу детски паралич, нито срещу морбили. През декември обаче той, въпреки мнението на майка си, отива да се ваксинира – бунт, който му спечели покана в американския Конгрес.

„Израснах с майка, която вярва, че ваксините са опасни и открито говори за това онлайн и на живо“, заяви вчера гимназистът пред американски сенатори, експерти и представител на общественото здравеопазване.

Младежът само за няколко седмици се превърна в герой за поддръжниците на ваксините в САЩ, където между експерти и хора на изборни длъжности тече дискусия за хората, отказващи да се ваксинират и станали причина за сегашната поява на огнища на морбили, подобно на други страни, сред които Франция, Бразилия и Украйна.

Облеченият в костюм и с вратовръзка Итън Линдънбъргър сподели, че „бавно е започнал да си дава сметка за доказателствата. Бях заинтригуван от факта, че толкова много хора изразяват несъгласие с майка ми“ онлайн.

Майка му се е информирала за ваксините във Фейсбук. За разлика от нея Итън започнал да черпи информация по въпроса от американските здравни служби, организации за обществено здраве и от научни издания.

Когато показал обаче на майка си научна статия, в която пишело, че ваксината срещу морбили, заушка и рубеола не причинява аутизъм, тя му отговорила: „Това е, което искат да вярваш“.

Итън стана известен през ноември с публикацията си в сайта Редит (Reddit), озаглавена: „Родителите ми са леко глупави и не вярват във ваксините. Сега, след като станах на 18, къде мога да отида да се ваксинирам? На моите години мога ли да се ваксинирам?“.

Голям брой ваксини на теория са задължителни в САЩ, за да можеш да ходиш на училище. Четирийсет и седем от общо 50-те щата обаче разрешават да не се правят ваксини по „лични“, „философски“ или „религиозни“ причини. Сред тях е и щатът на Итън – Охайо. Итън получил хиляди отговори и дори привлякъл вниманието на няколко медии и сенатори.

Няколко седмици след публикацията си той бе ваксиниран срещу хепатит А и Б, грип, тетанус и папиломен вирус. Впоследствие е ваксиниран срещу рубеола, морбили, заушка и детски паралич.

Дезинформация във Фейсбук

„Бих желал да ме поканите на гости у вас по случай Деня на благодарността“, каза с ирония председателят на комисията, републиканецът Ламар Алекзандър. „Приветствам критичния Ви дух“, заяви сенатор Тим Кейн. Майката на Итън не присъстваше на публичното изслушване.

„Продължавам да бъда толкова уважителен и любезен, колкото е възможно, и опитвам да й покажа истината. Мисля, че тя разбира, че това е важно за мен. Това само по себе си е достатъчно, за да бъдат изградени отношения“, заяви Итън пред конгресмените.

Всъщност Итън, който живее с баща си и мечтае да стане пастор, е дълбоко убеден, че майка му не цели нищо лошо, като се противопоставя на ваксините. Според него вината е на уебсайтовете и социалните мрежи, от които тя се информира и които разпространяват „анекдоти“ вместо сериозни проучвания.

„Хората всъщност не се влияят от числа и данни. Майка ми защитаваше позицията си с аргумента, че познава хора и е станала свидетел на лични истории. Корелативната връзка обаче не е причинно-следствена връзка“, каза Итън.

Гимназистът изложи пред Конгреса идеите си. Според него на личните истории трябва да бъде даван отговор със също толкова лични истории за смъртни случаи и усложнения на инфекциозни заболявания, срещу които съществуват ваксини. „Ако убедим родителите, че децата им са в опасност, ще успеем по-лесно да променим мнението им“, заяви Итън.

Той има четири по-малки братя и сестри, които се опитва да убеди. „Засега те започват сериозно да застават на моя страна“, каза Итън Линдънбъргър.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.