За Кремъл президентските избори в Украйна са избор на най-малката от три злини

Преди Русия да анексира Крим и да подкрепи сепаратистите в Източна Украйна, Москва имаше срещу себе си украински президент, който правеше до голяма степен това, което тя искаше. Сега Украйна се готви да си избере нов лидер, но никой от водещите кандидати не изглежда особено привлекателен за Русия.
Виктор Янукович, последният приятелски настроен към Москва украински президент, беше свален през 2014 г. с протести и избяга в Русия. Неговият наследник Петро Порошенко превърна твърдото противопоставяне на Москва в централна тема на кампанията си за втори мандат.
Съперничката му Юлия Тимошенко, на трето място в проучванията след Порошенко, нарича Русия „страна агресор“. Според Володимир Зеленски, телевизионния комедиен актьор, който води в проучванията на общественото мнение, двете страни са във война. Той иска Украйна да се присъедини към ЕС.
На четвърто място е Юрий Бойко, бившият съюзник на сваления приятелски настроен към Русия президент Янукович. Бойко да се опитва да спечели гласоподаватели с обещания за премахване на непопулярното увеличение на цената на отоплението, но е малко вероятно да спечели.
Украинският проблем на Русия донякъде е въпрос на аритметика. Много гласоподаватели в анексирания Крим и контролираната от сепаратистите Източна Украйна, район с общо около 6 милиона население по данни на сепаратистите, вероятно няма да вземат участие в изборите, защото трябва да се регистрират в контролирана от Украйна територия. Други 3 милиона украинци, които живеят и работят в Русия, също няма да могат да гласуват.
Заради действията си през 2014 г. Москва загуби почти цялото си влияние в онези райони на Украйна, които не контролира и това значи, че тя няма много възможности да влияе на събитията. Киев казва, че Русия използва киберсредства, за да се опита да се намеси в изборите и да подкопае легитимността им. Москва отрича..
„Очевидно е, че не можем да работим с Порошенко“, каза източник, запознат с мисленето на Кремъл, който заяви, че евентуална победа на Порошенко ще затвърди политическата патова ситуация между Москва и Киев.
Въпреки че Порошенко е най-лошият възможен сценарий за Москва, Русия е отписала и други кандидати, каза източникът.
Втори източник, приближен до Кремъл, потвърди, че евентуалната победа на Порошенко е най-нежеланият за Москва резултат, но заяви, че някои други кандидати, особено Тимошенко, дават поне слаба надежда, че двете страни могат да започнат отново да разговарят.
Източникът отбеляза, че Тимошенко има опит в отношенията с Русия от преговорите за цената на газа по времето, когато беше украински премиер и може да бъде по-прагматична.
„Окупаторите не могат да имат претенции“ Въпреки че води в проучванията на общественото мнение, Зеленски – комикът, който е нов в политиката и това изглежда привлича много украинци – за Русия е „неизвестна величина“.
Донякъде заради бизнес отношенията му с украинския милиардер Игор Коломойски, който е помагал за финансирането на паравоенни групи, които да се бият с проруските сепаратисти.
Някои други аспекти на кандидатурата на Зеленски може би са по-привлекателни от гледна точка на Кремъл. Изявление на Зеленски, че според него преките преговори между Русия и Киев са неизбежни, за да бъде спряна войната, беше широко подето от подкрепяните от Кремъл медии.
Двата източника, запознати с мисленето на Кремъл, казаха, че евентуална победа на Порошенко би изключила всякаква перспектива за споразумение за Източна Украйна, а Москва би приветствала подобно споразумение, ако то защитава интересите на рускоезичното население там и освобождава Русия от санкционния и финансов натиск.
Зеленски и Тимошенко може би поне са склонни да водят преговори, заяви Марк Галеоти, експерт по Русия и научен сътрудник в Европейския университетски институт във Флоренция.
Москва храни надежда, че може да върне Източна Украйна на Киев, но при посочени от нея условия, в замяна на някаква мека форма на признаване на Крим, каза той. По тази причина, въпреки че кандидатурите на украинските избори не са идеални за Москва, Кремъл би бил доволен, ако Зеленски победи. Следователно тя няма да се изкушава да се намесва в изборите.
„Ако Порошенко започне сериозно да си връща позициите, това може да се промени, но мисля, че те добре разбират риска от враждебна реакция заради намеса в изборите“, заяви Галеоти. „Точно в момента те нямат особени причини да се месят и да провалят всичко“.
„Мисля, че руснаците биха били по-доволни от Тимошенко, но окупаторите не могат да са претенциозни“.
Политическата атмосфера в Украйна и нагласите на много украинци към Русия означават, че който и да спечели, ще открие, че пространството му за маневри е ограничено, става ли дума за отношенията с Москва.
Приказките за разговори с Русия са „политическа отрова“ в много кръгове.
„Как може някой да говори за сключване на споразумения с Русия, когато наша територия е окупирана“, каза Мустафа Джемилев, депутат от кримскотатарски произход, който подкрепя Порошенко. „Това би било просто капитулация“.
Той заяви, че смята някои от над 40-те кандидати за президент за проруски и предупреди, че може да се стигне до бурни улични протести, ако който и да е бъдещ украински президент направи отстъпки пред Москва.
Егор Соболев, депутат от партията „Самопомощ“, която се самоопределя като центристка, заяви, че украинските политици, които по-рано са подкрепяли интересите на Русия, не са променили възгледите си.
Но според него те разбират, че гласното изразяване на тези възгледи не е в техен интерес, защото Киев все още е въвлечен в конфликт със сепаратистите, при който според оценки на ООН са загинали около 13 000 души.
„Променил се е само начинът на мислене на гласоподавателите“, каза той. „70 на сто от украинците в момента вярват, че Русия е стратегически противник, а не приятел, както мислеха повечето хора преди пет години“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.