Концерт е посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров

Националната програма за отбелязване на 120 години от рождението на българския композитор със световна слава започва с тържествен концерт по повод патронния празник на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Концертът по традиция е на 13 март – рожденният ден на патрона на НМА „Проф. Панчо Владигеров“, начален час 19.00 ч. в залата на Музикалната академия.

Четири знакови произведения на Панчо Владигеров, подбрани от диригента Григор Паликаров, ще прозвучат в програмата. Най-популярният му клавирен концерт написан през 1937 г. публиката ще чуе в интерпретация на Мила Михова – студентка от класа на проф.д-р Борислава Танева. Баритонът Веселин Михайлов, който е докторант в НМА ще представи ария на Цар Калоян от едноименната опера. Тя е композирана през 1936 година и е първата българска опера поставяна в чужбина.

Цигуларят Филип Филипов от класа на проф. д-р Велика Цонкова ще чуем с Песен из „Българска сюита“ за цигулка и оркестър. А на финала на тържествения концерт ще прозвучи емблематичната Рапсодия „Вардар“ изпълнена от Академичния симфоничен оркестър.

Преди тържествения концерт, в 18.00 ч. ще бъде открит и барелеф на Панчо Владигеров. На откриването ще присъстват ректорското ръководство, преподавателите и студентите на Музикалната академия и техните гости.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.