Преименуване на „Графа”? Див провинциализъм…

Искането за преименуване на ул. „Граф Игнатиев” в София и за премахване на Трети март е див провинциализъм. Без преувеличение.

Трети март се е празнувал с тържества на Шипка и в София, Пловдив и др. десетилетия наред след Освобождението. Дори през 40-те години, когато България е била сателит на Германия, а съюзникът Хитлер води война на Източния фронт.

Ул. „Граф Игнатиев” е едно от няколкото най-стари наименования на улици в София, без промяна повече от век. Сегашни хунвейбини искат да сменят имена и празници според конюнктурните си нагласи, че не обичали Русия. Да уважаваш традицията и историята не е любов към Русия или подкрепа за Путин. Да подменяш 100-годишни реалности е парвенющина и комплекси.

В Париж има булевард и площад „Сталинград”. И „Севастопол” също. Да не би там да са по-малко прогресивни и по-малко противници на Путин? Или просто са по-цивилизовани и уважават историята?

Получава се абсурд – в един от най-цивилизованите градове на света има кръстени булеварди и площади на сатрапа Сталин, а в България някаква провинциална общност с претенции иска да преименува улица, която е неизменна столична ценност дори с наименованието си „Графа”.

Като разрови човек подписката в интернет за преименуване на улицата, подписана от 1700 души, се виждат хора от Габрово, Пазарджик, Перник, дори от Куртово Конаре. Прогресивни провинциалисти ще определят на софиянци как да им се казват улиците.

Един от проблемите на София е, че се напълни с хора от страната, които не ценят историята на града, чужда им е, пришълци са. Същото отношение е към старите сгради. Те не са историческа ценност, могат да ги събарят.

Запусната София се харесва на пришълци, довчера живели в по-лоши градове. Няма как на такива да им направи впечатление, че събарят нещо старо тук и там. Или, че например къпалня „Мария Луиза” и Летният театър са затворени от 15 години, продадени на мутрата Георги Илиев, а сега собственост на Вълка.

Впрочем, провинциализъм не е място на раждане, а начин на мислене. Попрочел, понаучил нещо и хайде да демонтираме… летоброенето започва от мен…

Така че има и селяни родени в София.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.