Кое шампанско да изберем? Класация на e-vestnik

Всички видове шампанско, опитани в редакцията на e-vestnik.

Точно преди Нова година e-vestnik реши да си направи коледно парти, с което да бъде полезен и на читателя.
10 вида шампанско, купено от магазините в София, бяха опитани чрез т. нар. “сляпа дегустация”, оценени и подредени в класация (виж ги по-долу).
6-членният екип от журналисти, плюс главния дизайнер и компютърджия на сайта, и трима специално поканени колеги – Десислава Стоянова, зам.-главен редактор на сп. “Амика” (по-известна до неотдавна като репортерка в бТВ), Стоян Сираков, зам.-главен редактор на в. “Експрес” (и голям любител на белите вина), Гриша Атанасов, сътрудник на e-vestnik и преподавател във Факултета по журналистика на Софийския университет, дегустираха 10 вида шампанско от пазара и ги класираха по средна оценка.

Бутилките още са увити в хартия. Снимки: Нели Томова

Оценяването беше по шестобалната система. 10-те бутилки бяха изстудени предварително, увити с хартия, за да не се вижда етикетът, и номерирани. След като бяха опитани всичките, махнахме опаковката и видяхме кое вино как е оценено. Разбира се, имаше големи изненади. Някои се заричаха, че не харесват масовото пенливо вино “Искра”, но се оказа, че то събира по-висока оценка от многократно по-скъпи вина.

Най-напред едно уточнение – популярното наименование “шампанско” за пенливите вина у нас е два пъти погрешно. Първо – шампанско се наричат само вината от областта Шампан във Франция.
Второ – т. нар. шампанско се прави по сложна и трудоемка класическа технология, при която на виното след известно отлежаване му се добавя захарен сироп и то ферментира втори път в бутилката, газира се по естествен път, извършват се многократни процедури на въртене на шишетата под различен ъгъл, изстудяване, за да се избистри и т. н. Сложните операции правят най-добрите вина шампанско като “Дом Периньон” да струват около 300 лв. бутилката, а “по-нормалните” – 50-60 лв. Пенливи вина от други области в Европа, правени по тази класическа технология, струват дори до 12-13 лв. на пазара у нас.

У нас обаче се продава и т. нар. шампанско на цена под 2 лв. бутилката. Това, за съжаление, не е шампанско, а евтино вино, подсладено със захар и газирано – така, както се газират безалкохолните напитки.
Има и естествено пенливи вина, които обаче не са ферментирали вторично в бутилка, а в големи резервоари, наречени танкове. Ефектът е същият и който не пие шампанско и не разбира много, няма да намери голяма разлика.
Повечето от дегустаторите на e-vestnik не пият редовно пенливи вина, освен на Нова година и при повод. Оценките се разминаваха много, варираха от 2 до 5,5 за едно и също вино. Все пак средната класация дава известна представа на масовия потребител за какво да си даде парите.

Гостите Сираков и Десислава Стоянова. Зад тях – Светослава Банчева. Снимки: Нели Томова

Ако не пие шампанско и му допадат по-сладки пенливи вина, няма смисъл да си дава парите за вносни френски и италиански вина (освен за подарък на ценител). В такъв случай една “Искра” за 3 лв. ще свърши работа на Нова година.
Който е ценител, обаче, да му мисли. Изборът е голям, цените са от 12-13 лв. до 500 лв.
Но пенливите вина над 15-20 лв. не са за всеки и не сме си поставяли за цел да ги дегустираме. Над тая цена познавачите да се оправят – има винарски списания, професионални оценки, класации.

Кратък речник на надписите по етикета

Dry – сухо (англ.)
Semi dry – полусухо (англ.)
Sec – сухо (фр.)
Trocken – сухо (нем.)
Dolce – сладко (итал.)
Prosecco – сухо (итал.)

Снимки: Нели Томова

Brut – сухо (това понятие за “сухо” се използва специално за пенливи вина)

Като сухи се определят вина с ниско съдържание на захар (до 5 г на литър). Колкото повече е съдържанието на захар (гроздова или вкарана допълнително) в едно вино, то се нарича полу-сухо, полу-сладко, сладко.

Класация

1. Magura dry – Магура Средна оценка: 3,83
Цена: около 18 лв.

Magura brut – Магура. Цена около 18 лв.

В момента единственото българско „шампанско“, тоест пенливо вино, което се прави по технологията на шампанското и ферментира в бутилка. През годините български изби са опитвали да правят отделни серии пенливо вино по класическа технология, чрез ферментация в бутилка, но рядко. Прекалено скъпичко е.

`

2. Искра, бяло, винпром “Лясковец” Средна оценка: 3,67
Цена: около 3 лв.

Искра, бяло, винпром “Лясковец”
Цена: около 3 лв.

Най-популярното, най-масово българско пенливо вино. На пазара се продават имитации на „Искра“ със сходни наименования от различни винпроми. Традиционното е само от винпром „Лясковец“. Естествено газирано, но не в бутилката, както е класическата технология на шампанското, а в танкове, с което се обяснява ниската му цена. Както се вижда от оценката, „Искра“-та се нарежда сред по-скъпите, не на последно място заради добре налучкания масов вкус на българина.

3. Fontana Fredda Asti dolce Средна оценка: 3,64
Цена: около 18 лв.

Fontana Fredda Asti dolce Цена:около 18 лв.

Продава се и в малки бутилки 0,35 л за около 10 лв.
Фино нискоалкохолно шампанско – 7% алкохол, сладко. Сладостта не идва от добавена захар, обаче, както е в повечето български евтини пенливи вина, а от прекъсване на ферментацията – така че част от гроздовата захар във виното остава непреработена. Плодов вкус, същевременно съвсем лек.
`

4. Fontana Fredda Premium rose Средна оценка: 3,61
Цена: около 18 лв.

Fontana Fredda Premium rose Цена: около 18 лв. Снимки: Нели Томова

Дегустатори обикновено оценяват това пенливо вино високо. Но тук го търсят само ценители. Фин и балансиран вкус, деликатен плодов аромат.

`

5. Francois Montand brut Средна оценка: 3,56
Цена: 11 лв. в “Метро”,

около 13 лв. в магазините

Francois Montand brut Цена: 11 лв. в “Метро”, около 13 лв. в магазините.

Френско пенливо вино по класическа технология. Леко, сухо, съвсем по традициите на пенливите вина на Западна Европа. Както се вижда, макар да е френско, цената му не е толкова стряскаща – на пазара у нас има френски пенливи вина между 50 и 400 лв. бутилката.

`

6. Magura – Магура – червено dry Средна оценка: 3,5
Цена: около 20 лв.

Магура червено Цена: около 20 лв.

Вариант на класираната на първо място „Магура“, само че направено с червено вино. Цената му е бая високичка. За масовия вкус е добро, но ценителите не могат да му дадат висока оценка.

`
7. Bulgara brut Средна оценка: 3,33
Цена: 9-10 лв.

Bulgara brut Цена: около 9 лв. в магазините

Пенливо вино по традиционна технология, произведено във винпрома в „Чирпан“.
`

8. Jean Pierre Hottinger semi dry Средна оценка: 3,28
Цена: 4,80 лв. в “Метро”,
около 6 лв. в магазините

Jean Pierre Hottinger semi dry
Цена: 4,80 лв. в “Метро”, около 6 лв. в магазините.

Масово френско пенливо вино, на много добра цена. Само че произведено от винарска изба „Сакар“ по лиценз. Но, който не е познавач на шампанско, ако му сипеш две чаши – от това и от един истински „Дом Периньон“ по класическа технология (300 лв. бутилката) – ще се учуди защо е толкова голяма разликата в цените.

`

9. Cardinal prosecco Средна оценка: 3,17
Цена: 12-13 лв.

Cardinal prosecco Цена: около 13 лв.

Италианско пенливо вино по класическа технология.

`
10. Henkell trocken Средна оценка: 3,14
Цена: 13,94 лв. в “Метро”,
16-17 лв. в магазините

Henkell trocken Цена: 13,94 лв. в “Метро”, 16-17 лв. в магазините.

Немско „шампанско“, истинско. Немските вина у нас ги харесват само познавачи. Леко, изчистен вкус, сухо, което не допада на българина. Тук се харесва повече сладост, по-плътен вкус.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.