Проф. Борислава Танева е новата артистична директорка на „Моцарт фестивал”

Проф. Борислава Танева

Проф. д-р Борислава Танева е новата артистична директорка на Международния музикален фестивал „Моцарт Фестивал” – Правец. Тя бе избрана от УС на Сдружение „Моцартови празници – Правец 04“ след проведен конкурс.

“Приемам тази отговорност с пълното съзнание, че „летвата е вдигната” достатъчно високо от „мотора” на този фестивал – голямата българска оперна певица Христина Ангелакова, заяви проф. Танева. Убедена съм, че важно условие за успеха на всяко едно начинание е да не се нарушава приемствеността. Ще работя за съхраняване на тенденциите в досегашните издания на фестивала и стъпвайки на традицията ще надграждам с нови идейни и концептуални програмни решения”, допълни тя.

Проф. д-р Борислава Танева е пианистка – изпълнител, педагог, камерен музикант, композитор и дългогодишен организатор на музикални събития. Активната й роля в съвременния културен живот не само в България я определя като успешен широкоспектърен музикант. Професор по пиано и педагогическа практика в НМА „Проф. Панчо Владигеров” и към настоящия момент е заместник-ректор по международната и художествено-творческата дейност на академията. Лауреат е на национални и международни конкурси по пиано, камерна музика и композиция в България, Италия, Япония, Гърция, Люксембург и Норвегия.

Проф. Танева концертира активно и е желана гостенка на престижни европейски зали и културни центрове. Води майсторски класове и е член на жури на национални и международни конкурси. Основател и член на швейцарско-българската асоциация за култура SBAC. Носител на наградата „Златно перо” за 2014 г. за изключителен принос към българската култура и изкуство. Отличена през 2015 г. с „Кристална лира”. „Музикант на годината” за активна творческа дейност през 2016 г. Председател на фондация „Пианисимо”.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.