Богата Калифорния – хиляди работещи бездомници спят по паркинги

Лагер на бездомници в Ориндж Каунти, Калифорния. Снимка: от тв екрана

През последните години броят на бездомниците в САЩ нараства чувствително. Ситуацията е особено тежка в богатата Калифорния.

Както всяка нощ от десет дни Камерън Джоунс, на 26 години, паркира своята германска кола на паркинг под открито небе в Лос Анджелис, спуска седалката си назад и се готви да спи там до следващата сутрин.

Студено е, шумът от преминаващите автомобили по минаващия наблизо път е непоносим, но бившият военен не се оплаква. „Загубих апартамента си, защото не можех повече да плащам наема от 2200 долара, и ми казаха, че това е сигурно място, където мога да пренощувам“, обяснява младият мъж, който сега работи за компания, продаваща соларни панели.

Костюмът му е грижливо сгънат на задната седалка на колата и в очакване на по-добри времена Джоунс се е записал в спортен клуб, за да може да си взима душ там всяка сутрин. В единия край на паркинга той има достъп до портативни тоалетни с мивка.

За по-малко от един час петнайсетина коли, в някои от които има деца, спират на един от многобройните охраняеми паркинги, предоставени безплатно на разположение на хилядите бездомни калифорнийци, принудени да живеят в колите си.

Само в Лос Анджелис броят на тези хора е оценяван на най-малко 15 000, пише Франс прес. Половин дузина паркинги с пазачи от този тип са били създадени в града от миналата година – един пред църква, друг – близо до синагога, а трети е свързан със службата за бившите военнослужещи.

Именно там Карлос Гонсалес, 60-годишен бивш военен, е избрал да разположи караваната, в която живее от две години. „Навън има лоши хора, а тук се чувствам в безопасност“, казва той пред АФП. „Тук мога да спя спокойно, без да се страхувам, че някой може да влезе в колата ми“.

Непосилни наеми

Подобни програми са прилагани в цяла Калифорния и по-специално в района на Сан Франциско, където цените на жилищата нарастват експлозивно от няколко години (наемите в някои градове се увеличават средно с по над 5% годишно), изхвърляйки на улицата хората в най-уязвимо положение.

„Една учителка неотдавна се настани на един от нашите паркинги. Тя казва, че наемът й поскъпнал толкова много, че не може повече да го плаща, и накрая била принудена да спи в колата си“, разказва Айра Коен, който заедно със съпругата си Пат е основал програмата „Safe Parking LA“ („Безопасен паркинг Лос Анджелис“).

През 2017 г. американското министерство на жилищното строителство и градоустройството е регистрирало близо 554 000 души като хора без постоянен адрес, но не всички са на улицата, тъй като може да са отишли при близки, приятели, в приют и дори в каравана, ако тя се намира на подходящо място с достъп до вода и ток. Около една четвърт от тези хора, т. е. 134 000 души, са живеели в Калифорния – рекорд за страната.

Този западен американски щат, който би бил петата икономика в света, изпреварвайки държави като Великобритания и Франция, обаче е и на първо място по брой бездомници – хора, които нямат покрив над главата и живеят в коли, изоставени сгради, обществени паркове или на улицата.

Само в окръг Лос Анджелис (с население от 10 милиона души) броят на бездомниците се е увеличил от 38 700 през 2010 г. на 53 000 през 2017 година, сочи официалната статистика.

„Точка на пречупване“

Според експертите недостигът на жилища на достъпни цени и експлозивното поскъпване на недвижимите имоти са основните фактори за това увеличение. И вината е на федералните, щатските и местните власти, които не са съумели да овладеят тази криза, която продължава вече години.

„Това не става от днес за утре“, заявява Гари Пейнтър, който ръководи Института за изследвания за бездомниците към Университета на Южна Калифорния.

„Вече десетилетия наемите в Лос Анджелис се увеличават по-бързо от доходите на хората. . . Може да се каже, че точката на пречупване бе достигната през последните три години, когато виждаме броя на хората, озовали се на улицата“, със съжаление казва той.

Според Пейнтър, въпреки стотиците милиони долари субсидии, деблокирани през последните години за изграждане на нови жилища, приюти и програми за подпомагане на бездомниците, мащабът на кризата е толкова голям, че ще са необходими години за нейното преодоляване.

„Ако ми бяхте казали само преди две години, че ще се окажа в тази ситуация, вероятно щях да ви се изсмея в лицето“, признава Камерън Джоунс. „Мислех, че изживявам американската мечта“, казва вече бездомният мъж.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.