Изкуственият интелект на Европа ще бъде етичен

Илюстрация: Импакт мениджмънт

Гениален план или бавно самоубийство.

В тези граници се движат мненията за плана на Европа да настигне САЩ и Китай в световната надпревара в областта на изкуствения интелект.

Докато американските и китайските компании имат доминираща позиция на бойното поле на изкуствения интелект, ЕС възлага надеждите си да стане световен лидер в това, което нарича, „благонадежден“ изкуствен интелект.

Авторите на мерките в този сектор гарантират, че приложенията с изкуствен интелект следват определени етични норми и основават решенията си на прозрачни критерии, и са на мнение, че могат да увеличат потребителското доверие в европейския изкуствен интелект, като предоставят на евросъюза вълшебна пръчица срещу конкурентите в Силициевата долина и Шънчжън.

Етиката и конкурентоспособността са взаимно обвързани, вървят ръка за ръка, каза Пека Ала-Пиетила, който председателства европейска група на високо равнище по въпросите за изкуствения интелект.

Трябва да създадем среда, където използването на изкуствения интелект се усеща и възприема като благонадеждно, допълни той.

Ако бъде създадено такова устойчиво изравняване на правилата, това дава страхотен стимул на компаниите да предлагат продукти или услуги, при които етиката е част от конкурентното предимство, отбелязва той.

Групата на Ала-Пиетила от 52 експерти ще публикува окончателната версия на обширните си указания за етичното използване на изкуствения интелект през април. По-късно тази година ще има втори документ, в който ще бъдат изброени препоръките за увеличаване на европейските инвестиции в изкуствен интелект. Първоначално публикуването му бе предвидено за май, но вероятно ще бъде отложено за началото на лятото.

Двата документа няма да имат задължителен характер, но ще предоставят на законодателите насоки за регулиране на тази зараждаща се технология. Очакванията са, че следващата Европейска комисия, която започва работа в края на годината, ще превърне в приоритет изкуствения интелект.

Европейските експерти по изкуствен интелект остават разделени в мнението си какви точно правила са нужни, като се съди по разговорите с деветима експерти от групата. Те обаче са единни в убеждението си, че подходът „етиката на първо място“ в крайна сметка, ще позволи на Европа да зададе световни стандарти за изкуствения интелект.

Политическите лидери в Европейската комисия са съгласни.

Лично съм убедена, че етичните норми ще бъдат стимул за иновациите при изкуствения интелект, каза еврокомисарият по дигиталните въпроси Мария Габриел.

„Историята ще покаже, че сме били прави“, коментира колегата й, еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова.

Не всички обаче са убедени.

Мекият подход на ЕС към изкуствения интелект е „наивен“ и ще доведе до това, че блокът ще изостане от САЩ и Китай, каза Даниел Кастро, вицепрезидентът на фондацията Information Technology and Innovation Foundation (ITIF), в чийто съвет участват представители на американски технологични гиганти като Amazon, Apple, Google и Microsoft.

Потребителите се интересуват на първо място от ефективността.

Подходът „етиката на първо място“ ще попречи на Европа да предложи конкурентни продукти, каза той.

Това е като всяко друго състезание. Можеш да имат по-етичен пилот на състезателен автомобил, но ако колата му не е достатъчно бърза, ще изгубиш, каза Кастро.

Етиката спрямо цената

Не може да се отрече потенциалът на изкуствения интелект да преобрази цели сектори. Трансформационната мощ на технологията често се сравнява с такива преломни събития като повсеместната електрификация. Изкуственият интелект ще промени начина на работа на хората, на комуникация, на лечение и на воденето на войни.

Проблемът е, че потенциалът носи и значителни рискове. Например „дълбокото учене“, което стои в основата на много от най-модерните приложения, по същество обучава системите за изкуствен интелект чрез търсене на модели в огромни количества данни.

Резултатът често е изключително ефективен, но също така може да превърне програмите в черни кутии, правейки трудно или дори невъзможно да се разбере логиката на техните решения. Още повече, тъй като алгоритмите на изкуствения интелект се учат от реалните данни, те са уязвими към включване на често несъзнателни предразсъдъци срещу малцинства и други уязвими групи.

Amazon трябваше да се откаже от инструмент за наемане на служители, работещ с изкуствен интелект, който проявявал дискриминация срещу жените, според Ройтерс. ProPublica разкри, че софтуер за предвиждане на престъпна дейност, използван от американските власти, работи с предубеждение спрямо авфроамериканците. Google се извини, след като Motherboard съобщи, че едно от приложенията на компанията, използващо машинно учене, определя като нещо негативно това да си евреин или гей.

Подобно развитие на нещата иска да предотврати ЕС с това, което нарича „благонадежден“ изкуствен интелект.

Европейското предложение: Изкуствен интелект, който уважава европейските ценности и е разработен така, че да не предизвиква нарочни или случайни вреди, дори когато с него работят хора с минимални или без никакви технически познания.

Не става дума толкова за взаимни обвинения, колкото за това кое е най-добро за потребителите, каза Виржиния Дигнум, преподавател по социален и етичен изкуствен интелект в шведския университет Umea и член на експертната група на високо равнище на ЕС.

В известен смисъл „етиката“ не е цел, каза тя. Искаме изкуственият интелект за бъде етичен и социално отговорен, защото искаме да има доверие в системите за изкуствен интелект и да бъде полезен за хората, каза тя.

Критиците като Даниел Кастро от фондацията Information Technology and Innovation Foundation (ITIF) запазват съмненията си.

Идеята за заложена етика подкопава идеята, че в крайна сметка все пак става дума да пазарна икономика, каза той. Трябва да създадеш нещо, което е по-ценно от продукта на конкурента ти, допълни Кастро.

Самата Европейска комисия не е предоставила доказателства, че всъщност потребителите имат желание да плащат за такова нещо, отбелязва той.

В отговор на неговата позиция Дигнум казва, че ЕС не е могъл да предостави такива доказателства, тъй като досега няма „благонадеждни продукти, направени по начина, по който предлагаме“. Тя посочи, че е убедена, че както има потребители склонни да плащат повече за биопродукти, така ще имат потребители, които искат „благонадежден“ изкуствен интелект, щом се появи на пазара.

Пустиня от данни

Има една област, в която европейските принципи вече спъват изкуствения интелект на блока. Континентът има едни от най-строгите правила в света за използването на личните данни, отразявайки ширещите се притеснения в тази област.

Колкото повече информация получава системата за „дълбоко учене“, толкова по-добра става, а европейските технологични компании казват, че липсата на достъп до данни ги поставя в по-неизгодно положение спрямо конкурентите им в света.

Макар ЕС да въведе своя Общ регламент за защитата на данните (GDPR) миналата година, за да хармонизира правилата за защита на личните данни в целия блок, все пак остава набор от различни интерпретации за това до каква степен компаниите могат да обработват личните и обществени данни.

Лоубна Боуарфа, главен изпълнителен директор на компанията от здравния сектор OKRA Technologies и член на експертната група, каза, че бариерата при данните между европейските страни изключително много затруднява предприемачите в усилията им изцяло да проучат потенциала на технологиите за изкуствен интелект.

Европейските лидери като заместник-председателя на Европейската комисията Андрус Ансип дадоха да се разбере, че са наясно със ситуацията. Ансип обяви през декември план за създаването на общи пространства за данни в области като здравеопазване, енергетика или промишленост, за да се събират данни за обществения сектор и за междукорпоративни дейности. Колежката му Маргрете Вестагер, еврокомисарят по конкуренцията, допълни миналия месец, че „не е достатъчно да се прави изкуствен интелект по начин, който отговаря на основните ни ценности – има нужда и от суровина.“

Блокът трябва да действа бързо и да действа сега, каза Боуарфа. Времето изтича, допълни тя и предупреди: „Европа изостава в областта на изкуствения интелект и трябва наистина да действаме бързо“.

Стартъпи като нейната компания се конкурират от една страна с американските компании, на които администрацията на президента Доналд Тръмп подсказа, че няма от какво толкова да се боят що се отнася до правителствената регулация.

От друга страна се борят с нарастващата конкуренция от Китай, където компаниите имат достъп до вътрешен пазар от 1,4 милиарда души, чиято защита на личните данни не е особено голяма.

Това е реалността, с която се сблъскат европейските компании, когато се опитват да внедрят етиката и навлизащите регулации в стратегиите си за развитие на изкуствения интелект.

Улрике Франке, научен сътрудник в Европейския съвет за външни отношения, цитира анализатор в Брюксел, който неотдавна се пошегува, че в ЕС „етичния изкуствен интелект е новото „зелено“ – нещо, зад което всеки може да застане.

Тя обаче допълни, че Европа ще може за прокара своите стандарти в изкуствения интелект в световен мащаб, само ако етичните й амбиции са съчетани с усилия за стремително разрастване в целия ЕС на сектора на изкуствения интелект на изключително равнище.

Абсурдно е да се вярва, че можеш да станеш световен лидер в етичния изкуствен интелект преди да си станал световен лидер в изкуствения интелект, каза Франке.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.