Цецо, Цецка, Вежди – новата номенклатура осъществи соц-идеала с апартаментите

При соца един от най-големите източници на недоволство от властта беше, че хората по върховете се уреждаха с големи апартаменти на хубави места, на ниски цени и без да чакат.

Според йерархията в номенклатурата по-дребните взимаха двустаен панелен, други се уреждаха в някое ЖСК. Апартамент 80 кв. м. се смятаеше за голям. А за най-висшестоящите от политбюро и ЦК строяха 4-стайни апартаменти по 150 кв. метра с луксозно (за онова време) строителство около Докторската градина, в Лозенец и др.

След 30 години преход сме на същото дередже – бившият милиционер Цветан Цветанов осъществи идеала си от тодорживково време – да се уреди с голям апартамент на ниска цена. Но сега даже е надминал тогавашните стандарти за най-големите партийни велможи. Апартаментът на Цветанов е 200 кв. м с лукс, какъвто тогава нямаше. А за собствен асансьор никой от тогавашното политбюро не си е и помислял.

В сделката на Цветанов, за която той твърди, че нямало нищо нередно, миришат няколко неща – цената, на която се продават апартаменти в луксозните сгради на „Артекс” в кв. „Изток” е между 2500 и 3000 евро на квадратен метър. Тоест, апартаментът на Цветанов струва над 500 хил. евро или над 1 млн. лева. А той разменил два по-малки апартамента в „Изток” за около 400 хил. лева и доплатил 100 хил. Собственият асансьор въобще не влиза в сметката. Архитектката Весела Мирянова, съсобственичка на фирмата инвеститор „Артекс” заедно със съпруга си арх. Мирянов, твърди, че по лична преценка продали по-евтино апартамент на Цветанов.

Сигурно пак по лична преценка са продали на около 4 пъти по-ниска цена апартамент и на министърката Цецка Цачева. И на бившия министър и шеф на комисия в парламента Вежди Рашидов са продали по-евтино в друга тяхна сграда. И още не се знае на кого още. Така че, освен Цветанов и други представители на сегашната висша номенклатура са се уредили по-изгодно и от тодорживково време.

Забележителен е коментарът на Борисов по скандала:
„Кой живееше в най-хубавите апартаменти тогава – на „Позитано“, на „Оборище“, в центъра? Те ще говорят сега за апартаменти. А ние в село Банкя си карахме жигулитата и им гледахме мерцедесите.“

Ако го разтълкуваме, това означава, че 30 години по-късно, някогашните милиционер и пожарникар още завиждат и се чувстват ощетени, че не са живели в най-хубавите апартаменти. И сега „справедливо“ се уреждат да живеят в още по-хубави и да карат още по-скъпи коли от тогавашните.

Накратко ще рече: „Абе, ония се уредиха, сега е ред ние да се уредим.“

И откъм апартаменти, и откъм коли надминаха онези от едно време.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.