ЕС отпусна още малко време за Брекзит

Брекзит. Илюстрация: Бизнес ъф фашън

Изтощени от трите години нерешителност в Лондон, лидерите от Европейския съюз неохотно предложиха вчера на Обединеното кралство още време, за да излезе от блока. Така те отложиха – но не премахнаха – заплахата от хаотично британско напускане.

След среща, проточила се през следобеда и отвъд вечерята, блокът заяви, че Великобритания може да отложи напускането си от 29 март за 22 май, в случай че парламентът на кралството одобри следващата седмица сделката на премиера Тереза Мей за развода с блока. Ако отхвърляната вече два пъти сделка бъде отхвърлена отново, предупреди блокът, до 12 април Великобритания трябва да „покаже пътя си напред“.

„Сега най-накрая от британската политическа система зависи да даде ясен отговор“, каза френският президент Еманюел Макрон, добавяйки, че всяко окончателно решение трябва да трябва да дойде преди изборите за Европейски парламент в дните от 23 до 26 май.

Тереза Мей, която близо три години казваше на британците, че ще напуснат ЕС на 29 март 2019 г., даде положителна оценка на отлагането. Тя каза, че решението на ЕС подчертава „колко е важно Камарата на общините да одобри сделката за Брекзит, така че да можем да сложим край на несигурността и да напуснем плавно и при порядък“.

Домакинът на срещата на върха Доналд Туск изрази удоволетворение, че датата на скъсване е била отложена. „Аз съм истински доволен, особено от това, че все още имаме толкова много варианти“, каза Туск и добави, че „това е добър знак“.

Среднощното предложение, разсеяло донякъде дълбоката несигурност сред лидерите на срещата на върха на ЕС в Брюксел, бе направено само заради огромното безпокойство, което е обзело политиците, бизнесмените и гражданите във Великобритания. Британските военни даже са създали команден пост в бункер под министерството на отбраната в Лондон, който да помага за планирането в режим „без сделка“.

Камарата на общините е разделена, както между партиите, така и вътре в тях, по въпроса дали и как да бъде напуснат ЕС. Тя на два пъти отхвърли споразумението с лидерите на блока, издействано от Мей в края на миналата година.

Тази седмица Мей най-после призна, че Брекзит е блокиран и помоли ЕС да отложи излизането на Великобритания до 30 юни, за да може да има време да спечели парламентарна подкрепа за своята сделка при третия опит, а после да приеме законодателство, необходимо за плавното излизане. Но съпротивата сред британските политици срещу споразумението на Мей сякаш се втвърди, вместо да намалее, след като тя обвини парламента, че е вкарал Брекзит в задънена улица.

В телевизионно обръщение в сряда вечерта Мей обвини депутатите в „боричкания“, „политически игри“ и „подмолни процедурни свади“, но не призна лична вина за създалата се безизходица.

Депутатка от Консервативната партия на Мей назова нейната реч „отровна“. Ана Субри от отцепилата се Независима група я описа като „най-безчестното и разделящо изявление, правено някога от премиер“.

На пресконференцията в Брюксел снощи Мей зае помирителен тон, като каза: „Аз знам, че членове на парламента от всички страни на дебатите имат страстни възгледи и аз уважавам тези различни позиции“. „Вчера аз изразих своя гняв. Знам, че членовете на парламента също са гневни. Те трябва да свършат трудна работа“, добави тя.

Обаче Мей отказа да промени курса и прикани депутатите да подкрепят нейното споразумение, а също така отказа да изключи излизане без сделка, ако те не го подкрепят. Тя каза, че ако сделката не мине до 12 април, „ще трябва или да напуснем без сделка, или да задействаме алтернативен план“, който включва участие в изборите за Европейски парламент.

„Твърдо вярвам, че би било погрешно да караме хората в Обединеното кралство да участват в тези избори, след като преди три години са гласували за напускането на ЕС“, каза тя.

Компании и икономисти казват, че Брекзит без сделка ще доведе до големи разрушения и милиарди щети за икономиката – както на Великобритания, така и в ЕС. Подчертавайки ужаса, обзел държавата, едно от най-големите британски бизнес лобита и една голяма профсъюзна федерация заявиха в необичаен съвместен призив, че „страната се изправя пред национална извънредна ситуация“.

Конфедерацията на британската индустрия и Конгресът на трейдюнионите предупредиха Мей, че ако Великобритания излезе с трясък от ЕС, „шокът върху нашата икономика ще бъде усещан от следващите поколения“.

Британските военни съобщиха, че под министерството на отбраната е създаден команден пост като част от Операция „Редфолд“ – план за минимизиране на щетите в случай на Брекзит без сделка. В изявление на министерството се казва, че 3500 войници са в готовност да помогнат, ако правителството поиска съдействие.

Притеснението от евентуално хаотично излизане нараства и сред европейските лидери, които се опасяват, че Мей вече няма влияние в парламента, за да поеме той по нейния път.

„Тук никой не иска Брекзит без сделка“, каза пред репортери ирландският премиер Лио Варадкар. Германският канцлер Ангела Меркeл са зарече „до последния час“ да се опитва да предотврати излизането на Великобритания без сделка, въпреки че нейното правителство е задействало спешни мерки за справяне с такъв сценарий.

Тереза Мей възнамерява следващата седмица да предприеме трети опит да прокара сделката си в парламента. Но мнозина законодатели привърженици на Брекзита все още са против, като казват, че сделката не осигурява ясната раздяла, за каквато копнеят те. А депутатите привърженици на ЕС ще се опитат да саботират Мей, да променят курса на процеса на Брекзит и Великобритания да се насочи към близки отношения с блока.

Това е борба, която продължава близо три години и е довела Обединеното кралство до точка, от която осем дни го делят от хаотичен Брекзит. Макрон казва, че този риск остава.

„Европейският съюз не държи всички карти, защото всичко зависи от британския вот“, каза той. „Европейският съюз се изправя пред британска политическа криза. Британските политици са неспособни да приложат това, което техният народ поиска от тях“, добави той.

Някои лидери от ЕС съчувстват на затрудненията на Мей.

„Изпитвам дълбоко уважение към нея“, каза холандският премиер Марк Рюте. „Нейната настойчивост е огромна. Но тя работи в изключително тежки условия. Не е нейна грешката, че стигнахме там, където сме – това е защото досега прекалено много хора играеха на партийна политика по този въпрос“, добави той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.