Замразяването на „Фидес“ от ЕНП: думам ти Викторе, сещай се Бойко

Виктор Орбан и Бойко Борисов при оградата на българо-турската граница. Снимка: видео кадър

Замразиха намразения от семейството му в Брюксел Орбан, което той от години рекетираше като разглезен син. Плезеше се на родителите си и ги предизвиква да го зашлевят, ако им стига смелостта.

(Не)очаквано за всички, които са запознати с неговата борба (да не се бърка с „Mein Kampf“) срещу ЕС и евреина Сорос, унгарският любимец на Путин в стратегията на Крмъл да бъде торпилирано европейското единство беше на практика отстранен от Европейската народна партия.

Най-важният резултат на европейско и международно ниво от това решение е във факта, че ЕНП подобри образа си на всеядна партийна централа, която е готова да търпи всякакви търтеи на гърба си, стига да й носят личинки в мравуняка под формата на гласове в междупартийното противоборство на континентално ниво. За първи път ЕНП доказа, че е готова да рискува партийния си интерес и дори евентуално да загуби властта в името на принципи, заради което е създадена.

Това е свежа глътка въздух за новодомците в т.н. европейски дом, които с тревога наблюдаваха как едни другари, претендиращи да са върли антикомунисти, връщат комунистическите нрави чрез нарушаване на демократичните правила, но биват толерирани по “прагматични” съображения. Точно това се хареса и на другарки у нас, като Нинова, която не криеше симпатиите си към своя брат по обезоръжаване на ЕС.

Но да оставим Нинова. Нея ще си я разкъсат на същия гладиаторски терен патрициите, които за кеф на партийците я хвърлиха във фалшивата битка на тепиха на кеча с техния непобедим кечист Бойко.

По интересно е, ако изобщо можем да очакваме от Бойко сълза на скръб по загубата на скъпия му Виктор, как в ГЕРБ ще преживеят загубата на такъв любим семеен приятел, като Орбан. Дреболия е да питаме конкретно как депутатът Георги Марков ще преодолее развода на ЕНП с неговия унгарски кумир. Кой го пита Марков – онзи ден беше с едни, вчера с тези, утре няма да има проблем да потанцува с дантелено самочувствие на политическия гроб и на Орбан, както направи, клатейки потъващите гемии на българските се началници от “синия период”, за да скочи в ноевия ковчег на Борисов.

Ако се съди по официалното съобщение от Брюксел, ГЕРБ също са гласували за “прогонването от рая” на унгарския герой, на когото Борисов се опитваше да подражава “умерено”. Защото за поставянето на унгарската “Фидес” във фризера са се произнесли всички партии от ЕНП. И само 4 депутати са били против.

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.