ГЕРБ потъва, без преувеличение. С него и някои медии и анализатори. А Борисов става все по-нагъл

Борисов и Цветанов се дивят на образите си на екрана в зала „Арена Армеец“. Снимка: от тв екрана

Има още един голям скандал, свързан с този с апартаментите, който тепърва ще се развива.
А той е как реагират някои медии и анализатори. Вместо журналисти и коментиращи да покажат непримиримост към корупцията и граждански позиции, повечето от тях се държат като партийни партизани, които опитват да оправдаят безобразието. Или да омаловажат ефекта, като говорят за имотите на хора от опозицията и припомнят случки от миналото.

Има и откровено пропагандни медии. Тезата им се свежда накратко до написаното в един коментар в topnovini.bg – че сегашният скандал с апартаментите бил „активно мероприятие, което цели да отстреля ключови фигури в ГЕРБ“. Това било „втори Костинброд“. И червените имали имоти, ама тях не ги закачали, и т. н.

Журналисти и политолози се мъчат да обършат задника на властта. Водещи в обществени медии задават загрижени въпроси към хората от ГЕРБ „откъде идва ударът?”. Като че ли става дума за някакво злодеяние. На което журналистът от „Биволъ” Атанас Чобанов иронично коментира, че

„ударът” идва от имотния регистър*

Впрочем, скандалът тръгна от сайта „Свободна Европа“ и от сдружение против корупцията финансирано от „Америка за България“. Параноя е да се мисли, че има някаква задкулисна американска политическа игра, която цели да компрометира хора от върховете на ГЕРБ, с втория човек Цветанов начело. Просто е извадена на светло нагла корупция.

Но, тъй като много от коментиращите оспорват, че има корупция, всичко било законно, ето накратко в какво се състои тя:

През 2017 г. мнозинството на ГЕРБ в парламента приема поправка в Закона за устройство на територията, според която срокът, в който важи разрешителното за строеж се удължава от 5 на 10 години. В този момент фирмата „Артекс”, строител на луксозни имоти, е силно заинтересована да се удължи този срок. Тя е получила веднъж разрешително да строи „небостъргач”, тоест 34-етажна сграда в столичния квартал „Лозенец”. Но 5-годишният му срок е изтекъл. През 2012 г. те са получили удължаване на разрешителното с още 5 години. Но и те са изтекли, без да започне строежът и по закон не е възможно подновяване на разрешителното.

Точно тогава ГЕРБ удължава със закон срока на 10 години и „Артекс” може спокойно да продължи работата по „небостъргача”. Услугата не се състои в спестената таксата от 260 хил. лева за удължаване на разрешителното, както пишат някои медии. Таксата „Артекс” са платили и после, след приемане на закона, са си поискали обратно.

Но услугата е много по-голяма. След като е получил разрешително за строеж, за този район на София е приет Подробен устройствен план, който изключва строителство с такава висока етажност. Тоест, след окончателното изтичане на разрешителното, „Артекс” ще трябва да кандидатства наново през всички процедури и има нормативни пречки да получи ново разрешително за такава висока сграда. Тоест, поправката в закона ги е спасила. Те вероятно са взели и авансово пари от клиенти, на зелено. Инвеститорът

ще спечели от тази сграда над 100 млн. евро

– ако се сметне на квадратен метър застроена площ. И това може би обяснява такива любезни подаръци, като луксозни апартаменти на цената на панелки за Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов, зам.министърката на спорта и кумица на Цветанов (а кой знае и на кого още, на името на роднини).

Най-ниски са цените за апартаментите по 200 квадрата на Цветанов и Цецка Цачева – около 4 пъти по-ниски от тези, на които се продават жилища в тези сгради на други клиенти. Личният асансьор на Цветанов не влиза в сметката.

Не е най-важното откъде имат толкова пари Цецка или човекът с прякор Цецо шестте апартамента. И спестените данъци с декларираните суми по сделките не са най-важни. Има също така светкавичното вписване в един и същи ден на замяната на два апартамента на Цветанов, с доплащане, за новия луксозен, и моменталното прехвърляне на тези апартаменти на приближен на Цветанов човек от ГЕРБ. Това също не е най-важно, макар че юристи оспорват да е възможно да се впишат така в един ден имоти.

Най-важното е, че парламентарната група на ГЕРБ,

под диригентството на Цветанов

действа като организирана банда – прави лобистка поправка в закона, а после главатарите се облагодетелстват с евтини луксозни апартаменти. Това наистина е наглост.

Дни преди да сключи договор за апартамента си, Цветанов изисква и получава от Столична община писмена информация за строежа на небостъргача на „Артекс”. Не е заради рекет, както смятат някои. Това е подсещане към общината да не прави пречки.

Но въпреки оставките, засега само на Цачева и зам.-министърката на спорта Ваня Колева (кумицата и съседка на Цветанов), това не спасява положението на ГЕРБ в обществените настроения.

Предстои най-инфарктното за управляващата партия – да освободи Цветанов от поста шеф на парламентарната група и зам.-председател на ГЕРБ. Може да се получи скандал – депутати и представителите на местните организации на ГЕРБ да откажат да гласуват освобождаването му. Цветанов е заел отбранителна позиция и не чувства срам – всичко било законно. Е, нека клакьорите на ГЕРБ в медиите да защитават това. Доверието към тях потъва заедно с ГЕРБ, колкото и да не им се вярва. И резултатът е видим при някои медии – така беше с водещите вестници „Труд” и „24 часа”, които изгубиха влиянието си и днес са изцяло на изкуствено дишане, не се знае докога ще ги издържат.

Първите коментари на Борисов по скандала бяха изненадващо нагли. „Кой живееше в най-хубавите апартаменти тогава – на „Позитано“, на „Оборище“, в центъра? Те ще говорят сега за апартаменти. А ние в село Банкя си карахме жигулитата и им гледахме мерцедесите“, каза Борисов пред журналисти в Брюксел.

Думите му разтълкувани означават, че 30 години по-късно от онова време се чувства ощетен, че не е живял в най-хубавите апартаменти. И сега е справедливо, след като са взели властта, да се уреждат да живеят в още по-хубави и да карат още по-скъпи коли от тогавашните.

Другата грешка на Борисов е, дето смята, че само „те“, тоест социалистите, „говорят за апартаменти“. Не са само „те“, възмутена е много по-широка част от обществото.

„Тази партия съм я създал да се бори с корупцията, да се бори с корупцията на комунистите вече столетие“ – каза още Борисов. Също откровено самопризнание, че иска да се бори само с червената корупция, не с тази на своите. Нищо, че каза как щели да си понесат последствията.

Заблуждава се, който мисли, че историята с апартаментите ще отшуми както други афери, свързани с Борисов и ГЕРБ. Въпреки замазването на скандала от страна на медиите, хората у нас са особено чувствителни на тема имоти и това, което им спестяват от екрана, се коментира и разпространява от ухо на ухо.


* С приетата неотдавна поправка в Закона за защита на личните данни, на практика става нарушение публикуването на данни от имотния регистър в медиите и то може да бъде санкционирано от Комисията за защита на личните данни. Така управляващите се ограждат като недосегаеми за медиите.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.