В предизборната надпревара в Украйна някои искат да засилят връзките с Русия

Русия анексира Кримския полуостров и подкрепя сепаратисткото движение в Източна Украйна, но икономистката Евгения Горобей смята да гласува за проруски кандидат на президентските избори на 31 март.

„Кое е най-важното в този момент? Да бъде спряна войната“, обяснява за АФП тази жителка на Киев, която уверява, че ще „гласува за Юри Бойко“.

За тази млада 35-годишна жена Бойко – бивш съюзник на сваления през 2014 г. президент Виктор Янукович, е този, който ще се опита да сложи край на въоръжения конфликт, отнел живота на около 13 000 души в Украйна.

В тази до голяма степен прозападна държава с 45 милиона жители, където властите се опитват да се разграничат от съветското минало, значителна част от населението продължава да поддържа проруски политически сили.

От 39 кандидати за президент четирима, между които и Юри Бойко, се смятат донякъде за проруски и заедно могат да разчитат на около 15 процента от гласовете.

Бойко е най-популярният сред тях: 60-годишен бивш вицепремиер, той е на четвърто място в допитванията с 10 на сто подкрепа.

Среща в Москва

В Украйна не е лесно да се обявиш открито за проруски настроен, защото обидата и враждебността към Москва са силни. Украинската православна църква, наскоро станала независима от Москва, предупреди избирателите да не гласуват за кандидати, които „говорейки за мир, всъщност призовават към капитулация“.

И тримата фаворити – комедийният актьор Володимир Зеленски, сегашният президент Петро Порошенко и бившата министър-председателка Юлия Тимошенко, се обявяват за присъединяване на Киев към Европейския съюз и НАТО.

Бойко, от своя страна, подчертава, че „прагматичното“ възстановяване на политическите и икономическите връзки с Москва също е важно. „Трябва да действаме в интерес на страната. В някои области със сигурност ще възстановим отношенията си с Русия, загубихме този пазар“, заяви той за АФП.

В петък Юри Бойко замина за Москва, където се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев, предизвиквайки яростта на украинския президент Петро Порошенко.

Кандидатът обсъди икономическото сътрудничество на среща, на която участваха също ръководителят на газовия гигант „Газпром“ Алексей Милер и престъпният украински политик Виктор Медведчук, на чиято дъщеря кръстник е руският президент Владимир Путин.

„Говорят за икономика, докато нашите момчета умират на фронта“, коментира Петро Порошенко след тази среща.

Бойко, който събра 0,19 процента от гласовете на президентските избори през 2014 г., настоява също, че е необходимо да се преговаря „директно“ с проруските сепаратисти, идея, категорично отхвърлена от Киев, за който те са само „марионетки“ на Кремъл.

В икономически план той настоява за намаляване на цената на комуналните услуги за населението и е готов да сложи край на сътрудничеството с МВФ, чиято финансова подкрепа днес е от решаващо значение за Киев.

Родом от Горливка, сега контролирана от сепаратистите, Бойко получава избирателна подкрепа най-вече от възрастни хора, които изпитват носталгия по СССР, и от жители русофили в източната част на страната.

„Много често те са готови да подкрепят кандидати, които са добре настроени към Русия“, обяснява анализаторът Микола Давидюк.

Такъв е случаят с Михайло, 63-годишен пенсионер, който живее в Мариупол, последният голям град на изток, контролиран от Киев, който ще гласува за Юри Бойко. „Властите не разрешиха да се развият опозиционни сили“, уверява този човек, който отказва да даде фамилното си име, защото се страхува от отмъщение.

Отслабена подкрепа

Проруските сили традиционно са много популярни в източната и южната част на страната, но анексията на Крим и въоръженият конфликт със сепаратистите промениха положението за много от традиционните им избиратели.

Нещо повече, много от шестте милиона души, живеещи в анексирания Крим и в териториите, контролирани от сепаратистите, няма да могат да гласуват на президенските избори.

Макар да няма никакъв шанс да спечели, Бойко иска да се възползва от изборите, за да мобилизира електората си с оглед на парламентарните избори през октомври, на които 10 процента са обявили, че ще гласуват за неговата партия.

Въпреки полемиката Евгения Воробей уверява, че не желае да промени решението си за кого да гласува. „Той не се отмята от позициите си“, казва тя за Юри Бойко.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.