Израел може да се превърне в шпионски преден пост на Китай

Израел обмисля създаване на механизъм за контрол върху чуждестранните инвестиции. Съветът за национална сигурност разработва за кабинета становище по този въпрос. Еврейската държава изглежда проявява интерес главно към финансовите инжекции от Китай. Експерти потвърждават: Израел се тревожи заради паричните потоци от КНР, препълнили сферата на високите технологии. Израелците споделят страховете на Европа, че зад големите финанси стоят военни амбиции.

Препоръките, подготвяни за израелското правителство, засягат отдавна известен проблем. Нуждата от преглед на чуждестранните инвестиции в еврейската държава се появи след скандал около арендата на пристанищата Хайфа и Ашдод от китайски фирми.

Ръководството на Израел бе обвинено, че нехае кои чужденци получават достъп до стратегически важни пунктове. В Хайфа често се отбива Шести флот на САЩ, чието командване надали ще хареса новите си „съседи“. Серия сигнали от американците изправиха властите в Израел пред избор: да продължат политиката, насърчаваща чуждите инвестиции в икономиката, или да жертват тези инжекции в името на националната сигурност. Днес е застрашена най-деликатната сфера – израелските шпионски технологии не са застраховани срещу кражба.

Още преди да станат ясни препоръките на Съвета за национална сигурност, изданието „Форин полиси“ публикува за пръв път данни на израелското разузнаване, според които китайските инвестиции в Близкия изток (не се посочват конкретни страни) са нараснали с 1700 процента от 2012 до 2017 г. Вложенията на Поднебесната империя в региона възлизат сега на 700 милиарда долара. Както изтъкват израелски разузнавачи, китайските власти инвестират най-вече в енергийния сектор (150 милиарда долара). Следват промишлеността (113 милиарда долара), транспортът (103 милиарда долара), отбранителните технологии (68 милиарда долара). Ако погледнем само Израел, от 1992 до 2017 г. обемът на двустранната търговия с Китай е нараснал от 50 милиона на 13,1 милиарда долара, което прави Китай най-големия търговски партньор на еврейската държава в Азия и трети по големина партньор в света след ЕС и САЩ.

Не по-малко опасения буди сферата на отбраната. Както пише „Форин полиси“, днес китайските инвеститори се насочват към неколцина от най-големите износители на оръжия от Израел – „Израел еъроспейс индъстрийз“, „Рафаел“ и „Елбит систимз“. Първите две корпорации са държавни; и трите обаче имат дъщерни фирми в САЩ, които също разработват модерни оръжия. Разследвания на израелското контраразузнаване разкриха, че връзките на местни предприятия с доставчици за отбраната от САЩ засилено се проучват от китайски хакери. Както впрочем и прочутите из целия Персийски залив шпионски технологии, майсторени от израелците. Нищо чудно, щом Китай разглежда Израел като прозорец, през който може да получи достъп до секретни програми на САЩ.

Действията на Китай, наречени „джибутийска стратегия“ в неотдавнашен доклад на американския аналитичен център „Хъдсън инститют“, са опасни, доколкото финансовите инжекции и грижите за инфраструктурата на друга страна по принцип се диктуват от военен интерес. През 2017 г. КНР се укрепи на Африканския рог, като подписа редица споразумения с властите на Джибути.

Отначало Пекин говореше само, че ще гради логистичен обект, но после се разбра: Китай строи военна база. Днес Пекин постоянно буди подозрения, че се стреми да конвертира икономическото си влияние във военно. В навечерието на визитата на китайския президент Си Цзинпин в Италия лидерите на водещите страни от ЕС също изразиха опасения по повод намерението на Рим да подпише с Пекин меморандум в рамките на проекта „Един пояс, един път“. Според тях са прекалено силни шансовете Италия да стане зависима от Китай.

„Китайските инвестиции в израелската икономика през последните години растат, и то с високо темпо – призна пред „Независимая газета“ израелският политолог Ариел Булщайн, оглавяващ проект за публична дипломация към Евроазиатския еврейски конгрес. – Ако погледнем основния локомотив на израелската икономика – високите технологии, през 2018 г. 12 на сто от всички инвестиции в израелски стартъп компании са били китайски; ако пък добавим и големите инвестиции, сиреч от 25 милиона долара нагоре, ще видим, че 25 на сто от всички инвестиции в израелски стартъп компании идват от Китай. Доскоро това срещаше само положителни реакции в Израел, всяко сътрудничество се разглеждаше в позитивна светлина. Но главно заради мнението на САЩ, според които китайските инвестиции често съдържат освен икономическата съставка и възможност за придобиване на политическо влияние, израелците взеха да стават по-предпазливи.“

По препоръка на компетентни ведомства в Израел в най-близко време ще бъде формиран правителствен механизъм за контрол над инвестициите в стратегическите отрасли, прогнозира експертът.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.