След края на „руското“ разследване: Тръмп готви реванш

Доналд Тръмп и Робърт Мълър. Илюстрация: от тв е крана

Доволен от заключенията на руското разследване, които отдалечават призрака на процедура по импийчмънт, Доналд Тръмп заяви гръмко вчера, че ще потърси сметка от хората, които отправяха обвинения срещу него.

Въпреки че няколко съдебни фронта остават отворени, публикуването на най-важните заключения от доклада на специалния прокурор Робърт Мълър е истинска глътка въздух за американския президент преди изборите догодина.

„Доволен съм, че това приключи“, заяви милиардерът републиканец от Овалния кабинет, имайки предвид доклада, според който няма доказателства за сговор между неговия екип и Москва.

Същевременно обаче, обзет от осезаем гняв, той добави: „Има много хора, които направиха наистина ужасни неща, бих казал дори неща, които представляват държавна измяна. Трябва да се обърне внимание на извършеното от тях“, каза той, видимо решен да постави опонентите си от Демократическата партия в отбранителна позиция след развръзката на това, което той от няколко месеца наричаше „лов на вещици“.

Повтаряйки призивите на голям брой републиканци, които разкритикуваха поведението на медиите през двете години разследване, един от синовете на Тръмп, Ерик, предложи на няколко вестника и телевизии, сред които „Ню Йорк таймс“ и Си Ен Ен, да поднесат своите извинения.

Отново в кампания от четвъртък

Доналд Тръмп, който от четвъртък ще се върне на предизборната сцена в Гранд Рапидс, Мичиган (един от ключовите щати, които му позволиха да спечели изборите срещу Хилари Клинтън през 2016 г.), може да си послужи с доклада на Мълър, за да раздуха страстите на електората.

Противниците му от Демократическата партия са изправени пред дилема: дали да затворят страницата с аферата Мълър и да съставят програма, позволяваща, по думите на кандидата на първичните избори Пит Бутиджидж, „да бъде сложен край на тръмпизма“, или да продължават всеки ден да напомнят за многобройните „зони на здрача“, заобикалящи това президентство.

Министърът на правосъдието Бил Бар публикува в неделя вечерта резюме от четири страници на доклада на Мълър, но лидерите на демократите в Конгреса поискаха да видят целия доклад, и подчертаха, че Бар, който е назначен от Доналд Тръмп, не е безпристрастен наблюдател.

Демократите наблягат най-вече върху факта, че по въпроса за възможно възпрепятстване на правосъдието от Доналд Тръмп, специалният прокурор Мълър не е стигнал до окончателно заключение. „Макар да не стига до заключението, че президентът е извършил престъпление, докладът не го оневинява“, пише бившият шеф на ФБР.

Но Бил Бар, който чете документа от петък до неделя, стигна до заключението, че в него няма данни за нито едно нарушение на закона, което да доведе до съдебно преследване заради възпрепятстване на правосъдието.

Президентско помилване?

„Далеч от „пълното оневиняване“, за каквото твърди президентът, докладът Мълър не оневинява изрично президента“, заявиха демократите Джерълд Надлър, Адам Шиф и Илайджа Къмингс, които ръководят три влиятелни парламентарни комисии в Конгреса.

Заедно с трима други председатели на парламентарни комисии от Демократическата партия, те поискаха вчера в писмо министерството на правосъдието да „предостави на Конгреса целия доклад на Мълър“, а също и документите, върху които той се основава, до 2 април.

Доналд Тръмп отнася ли се благосклонно към публикуване на доклада? „Това зависи от министерството на правосъдието. За мен това не е никакъв проблем“, заяви той.

Робърт Мълър приключи продължилото 675 дни разследване, което държа Съединените щати под напрежение. Обвинение за „сговор“ не бе предявено към нито един от 34-мата обвиняеми по делото, сред които шестима близки сътрудници на Тръмп.

Разследването доведе до зрелищни осъждания на бившия ръководител на предизборната кампания на Тръмп Пол Манафорт и на бившия му личен адвокат Майкъл Коен, които бяха осъдени на затвор за различни злоупотреби и лъжливи показания.

Дали президентът има намерение да използва правото си да помилва някои от своите бивши сътрудници, които са днес в затвора? „Не съм мислил за това“, каза той, без изрично да изключва тази възможност.

По стечение на обстоятелствата един от най-яростните му и ползващи се с медийно внимание критици, адвокатът Майкъл Авенати, бе арестуван вчера за опит за изнудване на компанията за спортна екипировка „Найки“, а също така и за други финансови злоупотреби.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.