Ожесточена битка за Истанбул – туптящото сърце на Турция

Военни патрули в Истанбул. Любителска снимка от туитър.

За да запази контрола върху Истанбул на местните избори на 31 март, турският президент Реджеп Тайип Ердоган не допусна никакъв компромис и изпрати своя бивш премиер Бинали Йълдъръм, за да води там битката, която се очертава трудна.

Изборът на този важен кадър на Партията на справедливостта и развитието /ПСР, ислямо-консервативна/ илюстрира значението, което придава на този град Ердоган. Самият той написа там първите страници от своята политическа история, след като бе избран за кмет на града през 1994 г.

Демографската, икономическа и символична тежест на бившата столица на Османската империя е такава, че Ердоган многократно е заявявал, че „да спечелиш Истанбул, означава да спечелиш Турция“.

„Не трябва да се подценява функцията на кмета на Истанбул“, заявява за АФП Йълдъръм, като сравнява своя път с този на бившия френски президент Жак Ширак, станал кмет на Париж, след като е бил премиер.

63-годишният Йълдъръм е последният премиер на Турция – функция, която в действителност бе премахната с референдума за конституционните промени през 2017 г., и пълномощията на премиера бяха прехвърлени на президента, на Ердоган.

Но този верен човек на президента, избран за председател на парламента, след като загуби премиерското си кресло, не се забърза да приеме да носи знамето на Ердоган в Истанбул.

Трябваше да минат няколко месеца преди той да обяви официално кандидатурата си и да приеме да подаде оставка от парламента, като някои медии съобщаваха, че той показва нежелание.

Истанбул, една страна

Макар Йълдъръм да е фаворит, опозицията вярва в своите шансове и си спомня, че малко повече от 50 процента от избирателите в Истанбул отхвърлиха предложението на Ердоган на референдума за конституционните промени през 2017 г.

Един силен сигнал за президента, при положение че Истанбул със своите жители, произхождащи от четирите краища на страната и с радикално противоположни начини на живот, служи за барометър в национален мащаб.

Знак за страха на ПСР от това да види Истанбул да й се изплъзне въпреки кандидатурата на верния Йълдъръм е, че Ердоган хвърли всичките си сили в битката, като проведе там множество митинги, което е безпрецедентно за държавен глава преди общински избори.

В неделя той проведе там огромен митинг на площад „Йеникапъ“, в европейската част на Истанбул, заедно със своя съюзник краен националист Девлет Бахчели.

„Истанбул е страна сам по себе си. Ако той беше държава, тя щеше да е 13-та по големина в Европа и 41-та в света“, подчертава Йълдъръм. Над 15 милиона турци от общо население от 80 милиона живеят там.

От своя страна Народнорепубликанската партия /НРП, социалдемократическа/ се надява да нанесе тежък удар на Ердоган, като му изтръгне Истанбул, което би представлявало невиждана изборна катастрофа за този, който ръководи страната от 2003 г.

За да направи това, тя залага на 49-годишния Екрем Имамоглу, който сега е кмет на периферна община на Истанбул – Бейликдюзю.

Бира или молитва?

Връщайки се на терена, след като беше по върховете на властта, Йълдъръм се старае да преодолее безпокойствата на народния електорат на ПСР с една икономика, навлязла в рецесия и растяща безработица.

Проактивен, той дори увеличава дискретните подканвания в другия лагер: така например той се появи наскоро в един либерален квартал на Истанбул – Кадъкьой, крепост на НРП, поздравявайки гуляйджии, пиещи бира на маси на тротоара пред заведение.

Имамоглу не остава по-назад като изпраща сигнали към консерваторите: НРП широко разпространи видеозапис на нейния кандидат, рецитиращ строфи от Корана в джамия по време на молитва в памет на жертвите на атентата в Нова Зеландия.

Но в интервю за АФП кандидатът на НРП се оплаква от неравностойните условия за водене на кампания.

„За съжаление в Турция няма справедливо отношение, особено в медиите“, които, в по-голямата си част контролирани от властта, отразяват много повече предизборната кампания на Йълдъръм, отколкото неговата.

„Днес ние сме по-ефективни в социалните мрежи“, добавя той.

Той изтъква, че за него кметският пост в Истанбул не е „етап в една политическа кариера“, както той бе в издигането на Ердоган.

„Предлагам идеи, за да има полза от това Истанбул, за да служа на един голям град като Истанбул“, казва той. „И мисълта за бъдещето /на Истанбул/ е преди всичко“, добавя той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.