Крайната десница в Украйна става все по-видима с наближаването на президентските избори

С наближаването на президентските избори в Украйна ултранационалистките групи в страната стават все по-видими, което представлява проблем за Запада.

По-рано този месец хиляди крайнодесни активисти демонстрираха пред сградата на администрацията на сегашния президент Петро Порошенко, като скандираха против предполагаемата корупция и хвърляха погребални букети и прасенца-играчки като символ на злоупотребите с държавни средства. Крайни националисти също така нахлуха на предизборни митинги, за да се сбият с полицията и да освирват Порошенко, който се кандидатира за втори мандат на изборите на 31 март. А по-рано този месец посланиците на страните от Г-7 изпратиха писмо до вътрешното министерство, в което изразиха безпокойство от агресивното поведение на крайната десница преди президентския вот в неделя.

Протестите отразяват нарастващото присъствие на крайнодесни групи в Украйна и тяхното влияние в оформянето на политическия дневен ред на страната, което поставя Запада в неловко положение. От една страна, ултранационалистите играеха ключова роля в боевете с подкрепяните от Русия сепаратистки бунтовници на изток, а сега протестират срещу корупцията в правителството. От друга страна, те настояват с нарастваща смелост за промени, които противоречат на традиционните демократични идеали.

В поредица прояви на насилие, показващи тяхната мощ, крайнодесни радикали през последните години нападаха събрания на активисти за правата на ЛГБТ общността и жените, атакуваха ромски лагери из страната, прекъснаха една лекция по история на Холокоста и се биха с проруски ветерани. Освен това крайнодесните групи имат стройна структура от военен тип и много от техните членове имат боен опит от годините на сражения в Източна Украйна.

Въпреки че досега крайнодесните групи не успяха да се обединят около един президентски кандидат, те спечелиха нарастващо влияние, а правителството не е склонно да им се противопостави. Андрий Билецки, водач на Националния корпус, една от най-видимите крайнодесни групи, предрича, че националистите „ще станат гръбнакът на гражданската отбрана в Украйна“.

Андрий Ермолаев, ръководител на независимия мозъчен тръст „Нова Украйна“, каза, че преди правителството си е затваряло очите за подема на националистките групи, използвайки ги като тактика за сплашване. Сега крайната десница се е обърнала срещу властите, добави той.

„Добре организираният и агресивен национализъм в Украйна е рожба на правителството. Правителството загубил контрол над радикалните националисти. Порошенко изгуби тази игра“, заяви той.

Правителството стана обект на обвинения в корупция след като журналистическо разследване свърза висши приближени на Порошенко и оръжеен завод под негов контрол с предполагеми злоупотреби в отбранителния сектор. Президентът отрича да е извършил нещо нередно и разпореди официално разследване на твърденията.

Ултранационалистките групи в Украйна излязоха на преден план през 2014 г., когато бяха начело на масовите улични протести, довели до отстраняването на проруския президент Виктор Янукович. Русия отговори с анексирането на Кримския полуостров и подкрепа за сепаратистите на изток – действия, които предизвикаха западни санкции. Тогава хиляди националисти се отправиха на изток и сформираха доброволчески батальони, които служеха като авангард на украинските военни сили в бунтовническите региони.

Оттогава влиянието на националистките групи постоянно се увеличаваше, тласкано от общественото недоволство от икономическите проблеми на страната и ширещата се корупция. Членовете на крайнодесните групи, повечето тийнейджъри, напътствани от военни ветерани, се упражняват в бойни изкуства и се обучават как да боравят с оръжие. Смята се, че ултранационалистите наброяват около 10 000 и че могат бързо да изкарат хиляди на улицата и да прибягнат до насилие.

„Те са преминали организационно, военно и идеологическо обучение“, каза Ермолаев. „Те са силно мотивирани и активни“, добави той.

Крайнодесни активисти със запалени факли редовно маршируват под ударите на барабани из центъра на украинската столица, скандирайки: „Смърт на предателите на Украйна!“ По време на един сблъсък край паметника на генерал, загинал през Втората световна война, една възрастна жена се приближи до група радикални националисти, които викаха: „Руснаците на бесило!“, и ги предизвика с думите: „Аз съм рускиня, обесете ме!“ Един от десните радикали, Кирил Недин, я блъсна и бе задържан закратко за оказване на съпротива на полицията.

На една демонстрация Евхен Карас, лидерът на изключително активната националистка група „С14“, се похвали с нарастващото сила на крайнодесните. „От всички политически партии в Украйна (освен нас), според мен никой не може да събере толкова хора, които искрено и редовно да идват на протести и прояви“, каза той.

Международни правозащитни групи остро критикуват украинското правителство, че не може да открие и накаже отговорните за актове на насилие и сплашване. Правителството обеща да обуздае ултранационалистите, но не е предприело никакви действия.

Вътрешният министър Арсен Аваков каза, че десните организации ще бъдат спрени. По думите му „те всички знаят това“ и „няма да има амнистия за тях“.

Украинската крайна десница твърди, че националистката идеология рано или късно ще победи не само в Украйна, но и в цяла Европа. Нарастващата националистка вълна залива Европа с популистки правителства в страни като Унгария и Полша и засилено присъствие в германската политика на крайнодясната „Алтернатива за Германия“.

Мирослав Мареш, експерт по крайнодесни екстремистки групи в университета в Бърно, Чехия, казва, че крайната десница в Украйна е успяла да установи контакт с ултранационалистките сили в Европа.

„Те имат добри отношения с някои неонацистки групи в Централна и Източна Европа“, каза Мареш. Той добави, че в началната фаза на конфликта в Източна Украйна членове на европейски неонацистки групи са обучавали и са воювали в батальона Азов – украинска крайнодясна паравоенна групировка, създадена от Билецки, изповядваща идеологията на „бялата власт“ (превъзходството на бялата раса).

Изглежда украинската крайна десница има връзки и в други страни. Австралиецът Брентън Тарант, обвинен в избиването на 50 човека в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, споменава в своя „манифест“ за посещение в Украйна, а в някои публикации се твърдеше, че е имал контакти с крайната десница. Центърът „Суфан“, изследователска група, специализирала се в сигурността, наскоро съобщи за възможни връзки между Тарант и батальона Азов.

Политологът Ермолаев отбеляза, че насилието, с което се асоциират в общественото създнание украинските националисти, може да послужи като аргумент за онези в Европейския съюз, които не са склонни Украйна да бъде изведена на пътя към членство в близко бъдеще.

„Как може да се интегрира страна, заразена не само от корупция, но и от национализъм?“, пита той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.