Руското разследване: да атакуват Тръмп е рискована стратегия за демократите

Доналд Тръмп и Робърт Мълър. Илюстрация: от тв е крана

Демократите са изправени пред дилема по отношение на стратегията, която да възприемат след публикуването на доклада от руското разследване: да продължат да атакуват Доналд Тръмп във връзка със съдебните му афери или да се концентрират върху политиката и програмата му, както предлагат някои от кандидатите за президентските избори през 2020 г.?

Конгресменката от щата Хавай Тулси Хабард призова в понеделник вечер „да се продължи напред“ след публикуването на откъси от доклада на специалния прокурор Робърт Мълър, който съдържа заключението, че липсват доказателства за сговор между Доналд Тръмп и Русия по време на кампанията през 2016 г., но оставя отворен въпроса дали Тръмп е възпрепятствал правосъдието.

„Оттук насетне трябва да се обединим и да решим този въпрос, който създаде помежду ни такива разделения и зае голямо място в националния дебат“, заяви тя

Подобно на много други демократи, тя поиска целият доклад да бъде направен обществено достояние, което, по думите на Тръмп, не би създало за него „никакви проблеми“.

Дали докладът на Мълър обаче е единственият коз, на който демократите могат да разчитат, за да си върнат догодина Белия дом? Нищо не е по-малко сигурно от това.

Още повече, че сега, след като опасността от процедура по импийчмънт се отдалечи, Тръмп може спокойно да се впусне в кампанията си за преизбиране. Той ще има възможността да го направи още днес в щата Мичиган.

Държавният глава може да се опре и на един, до този момент, благоприятен контекст: икономиката е силна, безработицата достигна исторически ниски нива, а джихадистката организация „Ислямска държава“ загуби своя „халифат“.

„Ние сме длъжни да изпълним задължението си за упражняване на контрол, но това не означава, че ще правим кампания по този въпрос. Ще правим кампания по въпросите на здравеопазването, икономиката и климата“, заяви пред Франс прес сенаторът Брайън Шац.

Умерената Ейми Клоубъчар също поиска публикуването на целия доклад, като едновременно с това подчерта, че кампанията „до голяма степен ще се върти около въпросите на икономиката“.

„Можем да направим едновременно и двете неща: да се уверим, че законът е спазен и да се фокусираме върху позитивна за страната икономическа програма“, заяви сенатор Клоубъчар пред Си Би ЕС.

„Грешка“

Пийт Бътигиг, кмет на малкия град Саут Бенд в щата Индиана, отиде по-далеч по време на интервю за Ем Ес Ен Би Си и заяви, че „би било грешка за демократите да си мислят, че могат да сложат край на президентството на Тръмп чрез разследване“, след като разследванията на възможни престъпления, извършени от Тръмп, монополизираха вниманието на голяма част от демократите конгресмени през последните две години.

Оттук насетне трябва да формулираме програма, позволяваща „да бъде сложен край на тръмпизма“, изтъкна кандидатът, който може да се превърне в изненада на първичните избори.

Други представители на Демократическата партия припомнят, че на парламентарните избори през ноември миналата година, които им позволиха да си върнат контрола върху Камарата на представителите, фокусът е бил върху социално-икономическите въпроси, а не върху руското разследване.

„По време на кампанията си не съм говорил за Мълър или разследването, а и на мен рядко ми говореха за това. Хората искат да говорят за здравеопазването“, каза сенаторът демократ Тим Кейн, който миналата година бе убедително преизбран във Вирджиния.

Въпреки това голям брой конгресмени от опозицията са на мнение, че темата не е затворена. Те се позовават на думите на специалния прокурор, който написа, че „макар този доклад да не доказва, че президентът е извършил престъпление, той също така не го и оневинява“.

Председателите на шест комисии в Конгреса от Демократическата партия поискаха от Уилям Бар да предостави на Конгреса целия доклад и приложенията към него до 2 април, като намерението им е да продължат с вече започнатите от Конгреса разследвания срещу Тръмп, докато текат и съдебните дела, в които е замесен държавният глава.

С цел да ги вразуми близкият до Тръмп и председател на комисията по правосъдието в американския Конгрес сенатор републиканец Линдзи Греъм им даде един прост съвет: „Учете се от грешките си“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.