Фейсбук интелигенти злорадстват за Карбовски. Нароиха се цензори болшевици като при комунизма

Случи се едно от най-големите събития във Фейсбук, откакто е станал основна социална мрежа в България. Четири страници с по стотици хиляди последователи са изтрити или деактивирани, заличени.

Това са страниците на Мартин Карбовски – основната, с неговото име на кирилица, е с 280 хил. последователи, където се публикуват материали от предаването му „Втори план”. Другите са „Отечествен фронт” със 108 хил. последователи, „Лентата” с 49 хил., „Фронт.бг” – с 20 хил.

Вероятно става дума за организирано докладване от тролове. Има група ЛГБТ активисти, които непрекъснато и организирано докладват всичко, което се публикува на неговите страници. Към тях са се прибавили и троловете на ГЕРБ заради последни публикации за аферата с апартаментите (една от последните е преводна статия от чуждия печат за Цветанов). В отговор на искане да му възстановят страницата „Мартин Карбовски“, ботовете отговарят: „Защо искате да ви възстановим страницата“, а обяснение защо е деактивирана няма. Механизмът не е най-важното.

По-важният въпрос е, че в социалната мрежа няма никаква сигурност, можеш да изчезнеш във всеки момент. А също така няма и ясни критерии и сигурни методи за …цензура. Това е точната дума за ограниченията в социалната мрежа, които се извършват автоматизирано.

Но още по-важно е друго – злорадството, с което някои възпалени фейсбук интелигенти посрещнаха новината за изтритите страници на Карбовски.

Впрочем, за онези които се радват, че са ги изтрили – при възражения към админите със заплаха за съд, те реагират веднага и си поправят грешката.
Защото в случая със сигурност е грешка, ако не е хакерска атака – няма как да изтрият едновременно четири страници с различни публикации, а не едни и същи.

Така или иначе, има злорадстващи, че се изтриват страници с по 100-200 хил. последователи. И смятат това за нормално. И имат претенции да са демократи. Впрочем, вече нямат и такива претенции, направо задават правила на поведение и ценности, също като при комунизма.

Това е най-шокиращото след случая – откъде се пръкнаха новите цензори болшевици, със самочувствие да гонят от Фейсбук и да разрешават какво може да се пише и какво не?


Бел. ред. – В e-vestnik получихме предупреждение сами да деактивираме временно страницата си във Фейсбук, за да не станем жертва и ние – напоследък имало организирани хакерски атаки, които се мъчат да спрат публикации за апартаменти и скандалите с властта.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.