Кой какво иска да изкяри от „Кремиковци”?

Да закрие „Кремиковци” било съкровена кметска мечта на Бойко Борисов, съобщи той самият преди дни.

Главният архитект на София Диков пък щял да прави на мястото на комбината българското Бевърли Хилс (?).

Тия двамата дали са пили паркизан (онова американско лекарство против депресия)?

Ако човек помисли логично – не е работа нито на кмета, нито на главен архитект да решават дали да се закрие една частна фирма. Само нейният собственик може да реши това.

Да, има екологични проблеми, има нормативи. Ако не ги спази комбинатът – ще го закрие държавата. Ама като той иска да ги спазва и прави подобрения? Какво става тогава с мечтите на кмета и главния архитект?

Цялата шумотевица около „Кремиковци” е един от медийните балони, зад които обаче се крие някакъв рекет над собствениците. Години наред медиите мълчаха за комбината, сега, откакто го купи някакъв индиец, изведнъж много се загрижиха за екологията. Като разлисти човек вестниците и види как някой се е изхвърлил с гръмовни заглавия за ужаса от „Кремиковци”, веднага разбира, че става дума за преднамерен шум. Някой иска да се облажи. Бие се в гърдите за екология. Ама как да му вярваш, като досега е крякал по далеч по-маловажни поводи, докато му затъкнат устата с кокалче?

Първо – в „Кремиковци” работят към 8000 души. Може ли да обясни нафръцканият главен архитект Диков с неговия Бевърли Хилс какво ще стане с тия хора? Или г-н кметът?

Ние, казват, ще закрием „Кремиковци”. А работа на тия хора ще дадете ли? Сульо и Пульо, като открият хотел, се пъчат и вдигат шум в медиите, че открили „работни места”. Тук, когато става дума наистина за работни места, медиите не задават и един логичен въпрос – какво ще стане с тях? Самият собственик щял да ги съкрати на 5000, после на още по-малко. По света при такива съкращения правят стачки, протести. Тук медиите пригласят на някакъв кмет – самоходно говорещо устройство и на главен архитект, който се прави на Жан Пол Готие на урбанизма.

Главният замърсител на въздуха в София е транспортът. За това има достатъчно измервания. „Кремиковци” отдавна не работи с тоя капацитет като при социализма, нито производството му е толкава замърсяващо, като едно време. Ама за пушилката от 1 милион коли, повечето на възраст над 20 г. защо не повдигат въпрос.

Като се разприказва някой за „Кремиковци”, имайте едно наум. Има нещо гнило. Някой гърби някого за пари. С красива поза на загрижен за екологията и европейските норми.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.