Франция: Какво постигна „големият национален дебат“

Протест на „жълтите жилетки“ във Франция. Снимка: от тв екрана

Десет хиляди срещи, 16 000 книги с оплаквания, стотици хиляди предложения: френското правителство прави днес обобщение на „големия национален дебат“, подет като опит за потушаване на гнева на „жълтите жилетки, преди деликатния избор на конкретни мерки.

Министър-председателят Едуар Филип организира в понеделник тричасово заседание с участието на 500 души: близо половината кабинет, петимата „гаранти“ на независимостта на дебата, обикновени граждани, представители на различни организации, кметове… Както и стотина директори от администрацията, „защото на тях ще бъде възложено да изпълнят решенията, взети след големия дебат“, каза съветник на изпълнителната власт.

Равносметката ще се направи въз основа на резюме от около 1500 страници, които обобщават жалбите на французите, събрани през последните повече от два месеца.

„Големият национален дебат“ бе започнат от президента Еманюел Макрон с цел уреждане на най-тежката криза от идването му на власт през 2017 г., тази с „жълтите жилетки“ – французите, които протестират от близо пет месеца срещу данъчната и социалната политика на президента.

Мобилизацията до голяма степен загуби сила. Демонстрантите в цяла Франция бяха едва около 22 000 миналата събота, според данни на министерството на вътрешните работи, оспорени от „жълтите жилетки“. За сравнение, на 17 ноември, първата събота на протести, броят им бе 282 000.

Протестното движение въпреки всичко продължава, а много „жилетки“ смятат дебата за машинация, целяща да потуши протеста.

Но говорителката на правителството Сибет Ндиайе обеща вчера, че след големия дебат „нищо няма да бъде както преди“. „Хората имат нужда да бъдат много по-съпричастни с решенията. Има и чувство за несправедливост що се отнася до фискалните въпроси и трябва да се реагира“, заяви тя.

Засега са известни само отговорите на няколко въпроса, качени на уебсайта на „Големия национален дебат“. Хората гласуваха масово с „да“, например, за включване на празните бюлетини при изчисляването на изборните резултати (82 процента), или за разширяване на референдума по споделена инициатива (66 процента), според данни, с които разполага АФП.

Утре и в сряда два дебата без гласуване ще бъдат организирани в парламента в присъствието на Филип.

„Ще кажем кои от направените предложения са приемливи според нас. И какво смятаме, че трябва да направим“, преди Макрон да обяви „основните неща, които правителството ще направи по-нататък, за да отговори на очакванията на французите“, обобщи Филип в петък.

Президентството потвърди, че държавният глава ще обяви първите мерки в средата на април, вероятно преди Великден. След това, според хора от обкръжението му, той може да взима малко по малко решения до лятото, включително след европейските избори на 26 май.

Той трябва да се справи със скептицизма в общественото мнение: според социологическо проучване на института „Елабе“, публикувано в четвъртък, 68 на сто от французите смятат, че изразените гледни точки няма да бъдат взети под внимание, а 79 на сто са на мнение, че големият дебат няма да уреди сегашната политическа криза.

Дебатът позволи на Макрон да си поеме въздух, без обаче да потуши бунта на „жълтите жилетки“ и сега на президента предстои опасна задача. „Французите успяха да кажат всичко. Президентът няма да може да направи всичко“, обобщава в. „Фигаро“. Според десния всекидневник Макрон има сега „задължението да изобретява и да изненадва“.

Президентът неотдавна предупреди, че не може да даде „66 милиона отговора“, колкото е населението на Франция и подчерта индивидуалността на исканията на отделните граждани, често противоречиви и трудни за синтезиране. „Изходът от големия дебат прилича на мисия невъзможна“, пише в заключение „Фигаро“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.