Епохата след Буш

Американският президент Джордж Буш позира с консерва боб на Деня на благодарността във Вирджиния. Кандидат-президентите се дистанцират от политиката на настоящия президент и смятат, че участието на САЩ в далечни конфликти само увеличава броя на враговете им. Снимка: Ройтерс

Състезанието кой ще наследи Джордж Буш в Белия дом започна на 3 януари с партийните събрания в Айова. Изтеглен напред и съкратен, периодът на първичните избори, които определят кандидатите на двете основни партии – Републиканската и Демократическата – могат да завършат с номинации още на 5 февруари. Това е датата на „супервторника“,

когато ще гласуват избирателите в над 20 щата, сред които Калифорния и Ню Йорк. При това положение съперниците ще са ясни девет месеца преди самите избори, насрочени за 4 ноември.

Демократическата партия, която разполага с мнозинство в Конгреса от 2006 година, днес изглежда фаворит за Белия дом. Положението на републиканците е много утежнено от войната в Ирак, която постави Съединените щати в шах, в какъвто не бяха изпадали от войната във Виетнам преди повече от 30 години. Към този пасив се прибавя една разрастваща се криза от падането на пазара на недвижими имоти и проблемите в ипотечното кредитиране.

Разбираемо е, че претендентите за номинацията на Републиканската партия се дистанцират от политиката на г-н Буш. Да, вярно, те са против и обещавания от демократите график за изтегляне на войските от Ирак, а и искат да утвърдят гласуваните през 2001 и 2003 година данъчни намаления. За сметка на това политиката на свободната търговия, водена от сегашния президент, се оспорва в редиците на консерваторите. Американците страдат от износа на производствени мощности в чужбина, а протекционистката кампания, водена по Си Ен Ен от журналиста Лу Добс, получава все по-голям отзвук.

Много американци смятат, че страната им не може да спечели нищо, като се замесва в далечни конфликти, които не й носят нищо друго освен разочарования и увеличават броя на враговете й. Изкушението на изолационизма се подхранва от страха от световната икономическа конкуренция – дори и в момент, когато американските предприятия са облагодетелствани от слабия долар, и от фикс идеята за имиграцията, която никога не излиза от главата на част от обществото.

Можем да се опасяваме, че е възможно кампанията да бъде доминирана от лишени от смисъл дебати за бездомниците (чийто брой се изчислява на 12 милиона) или за религията. Можем да се надяваме, че тези избори, непредвидими след иракската катастрофа и моралните конфликти, предизвикани от действията на Буш в неговата „война срещу тероризма“, ще станат повод за равносметка и за предефиниране на ролята на Америка в света.

За първи път една жена – Хилари Клинтън, и един чернокож – Барак Обама, могат да спечелят номинацията на Демократическата партия, за да се включат в президентската надпревара с прилични шансове за победа. Това е една причина да вярваме в способността на американското общество да бъде отворено.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.